JK gresia ilga ir gili recesija – prastėjantiems ekonominiams rodikliams įtaką padarė ir karalienės Elžbietos II mirtis

Trečiąjį metų ketvirtį Jungtinės Karalystės (JK) ekonomikai susitraukus, manoma, kad šaliai gresia recesija, rašo bbc.com.

Trečiąjį metų ketvirtį JK ekonomikai susitraukus, manoma, kad šaliai gresia recesija.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Trečiąjį metų ketvirtį JK ekonomikai susitraukus, manoma, kad šaliai gresia recesija.<br>V.Valentinavičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-13 13:05

Liepos-rugsėjo mėn. bendrasis vidaus produktas (BVP) susitraukė 0,2 proc., nes sparčiai augančios kainos paveikė įmones ir namų ūkius.

Šalis patiria recesiją, kai jos ekonomika mažėja du tris mėnesius iš eilės, todėl manoma, kad iki metų pabaigos JK patirs recesiją. Tuo metu Anglijos bankas prognozuoja net „labai sudėtingą“ dvejų metų recesiją.

Recesijos tikimasi dėl sparčiai kylančių maisto, degalų, energijos kainų, kurias lėmė keli veiksniai, įskaitant ir karą Ukrainoje. O dėl didesnių prekių kainų daugelis namų ūkių susidūrė su sunkumais ir sumažino išlaidas, tai ėmė stabdyti ekonomiką.

Per recesiją įmonės paprastai uždirba mažiau pinigų ir padaugėja bedarbių, absolventams ir mokyklas baigusiems asmenims taip pat sunkiau susirasti darbą, vyriausybė surenka mažiau mokesčių, kuriuos gali panaudoti sveikatos apsaugai ar švietimui finansuoti.

Anglijos bankas mano, kad JK recesija bus ilgiausia nuo XX a. trečiojo dešimtmečio ir kad nedarbo rodikliai beveik padvigubės.

Kancleris Džeremis Huntas sakė stengsiantis, jog recesija būtų ne tokia klampi ir trumpesnė, nei prognozuojama, visgi ragino priimti sprendimus dėl valstybės išlaidų ir mokesčių, kad būtų atkurtas pasitikėjimas ir ekonominis stabilumas. Pasak jo, akivaizdu, jog laukia sunkus kelias.

Nacionalinio statistikos biuro duomenimis, per tris mėnesius JK BVP sumažėjo dėl susitraukusių pramonės gamybos apimčių. Sunkiai sekėsi ir klientų aptarnavimo sritims, o parduotuvės nukentėjo labiausiai, mat žmonės ėmė išleisti mažiau. Be to, didelį susirūpinimą įmonėms kėlė ir augančios žaliavų kainos, didesnės energijos sąnaudos.

Dalis įmonių ėmėsi veiksmų išlaidoms sumažinti, perėjo prie energiją taupančių įrenginių.

Papildoma šventinė diena, kuri buvo skirta karalienės Elžbietos II laidotuvėms, taip pat turėjo įtakos prastesniems rugsėjo mėnesio ekonomikos rezultatams, nes kai kurios įmonės nedirbo arba dirbo trumpiau.

Vien rugsėjį ekonomika susitraukė 0,6 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.