Kas Europos Sąjungoje gamina daugiausia jachtų? Nepatikėsite

Lenkijos ekonomikos institutas informuoja, kad Lenkija yra jachtų eksporto galiūnė. Iš Lenkijos laivų statyklų išplaukiančios jachtos sudaro net 60 proc. visos ES prekybos apimties šioje pramonės srityje, rašo „wprost.pl“.

 Lenkijos jachtų statyklos yra vienos moderniausių Europoje. <br> Gamintojų nuotr.
 Lenkijos jachtų statyklos yra vienos moderniausių Europoje. <br> Gamintojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 30, 2019, 12:24 PM, atnaujinta Jun 30, 2019, 12:33 PM

„Lenkija yra galingiausia Europos Sąjungos valstybė pagal eksportą?“ – klausia portalas ir atsako. – Taip, jeigu kalbėsime apie labai siaurą pramonės sritį. Esame šalis – jachtų eksporto lyderė. Ir dar kokia lyderė! Lenkijos eksportas sudaro net 60 proc. visos Europos Sąjungos prekybos apimties šioje pramonės srityje. Antroje vietoje yra Suomija, iš kurios laivų statyklų į kitas šalis iškeliauja tik 9,1 proc. viso ES eksporto. 

„Lenkija yra ES galiūnė pagal jachtų eksportą. Eurostato duomenimis, 2018 metais Lenkijos jachtų eksportas sudarė net 60 proc. visos jachtų eksporto vertės Europos Sąjungoje, o 2014–2018 metų laikotarpiu padvigubėjo (nuo 184,8 mln. Eur iki 395,8 mln. Eur). Toli už mūsų liko Suomija (60 mln. Eur, 9,1 proc. ES eksporto) ir Italija (36,7 mln. Eur, 5,6 proc.)“, – rašo Lenkijos ekonomikos instituto savaitraštis.

Tarp Europos Sąjungos šalių, pirmaujančių pagal jachtų eksportą 2018 metais, yra ir dar viena mūsų kaimynė – Latvija.

Štai lyderių dešimtukas, kurį, remdamasis Eurostato duomenimis, paskaičiavo Lenkijos ekonomikos institutas (skliaustuose – procentais išreikšta eksporto dalis): Lenkija (60,0), Suomija (9,1), Italija (5,6), Portugalija (4,9), Prancūzija (3,2), Vokietija (2,4), Nyderlandai (2,0), Jungtinė Karalystė (1,8), Graikija (1,7), Latvija (1,5).

95 procentai jachtų – eksportuojama

„Lenkijos jachtų statyklos yra vienos moderniausių Europoje. Pasak Lenkijos jachtų pramonės ir vandens sporto šakų rūmų (POLBOAT) atstovų, kasmet šalies laivų statyklos pagamina apie 22 tūkst. jachtų. Dėl didelės kainos (nuo kelių šimtų tūkstančių iki kelių milijonų eurų) jachtų paklausa Lenkijoje yra nedidelė, todėl net 95 proc. produkcijos eksportuojama“, – paaiškino Lenkijos ekonomikos institutas.
Lenkiškos jachtos daugiausia patenka į JAV, Vakarų Europos, Rusijos ir Artimųjų Rytų rinkas. Jų galima rasti ir Japonijoje, Kinijoje, Australijoje, rašo „wprost.pl“.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.