Buvo numatytos tam tikros sąlygos
Kaip lrytas.lt pasakojo Valdovų rūmų Komunikacijos skyriaus vedėjas Mindaugas Puidokas, konkursu rimtai domėjosi dvi kompanijos, bet dokumentus pateikė tik viena iš jų.
Anot jo, paties konkurso sąlygos numatė, kad operatorius negali skaidyti maitinimo operatoriui numatyto ploto ir turi nuomotis visą teritoriją, kuri apima kavinę, restoraną, virtuvę ir jiems priskirtas pagalbines patalpas.
„Tad jas reikės įveiklinti, kad jos neštų pelną. Restoranas bus atviras ne tik muziejaus lankytojams, bet ir visiems, norintiems papietauti, pavakarieniauti ar surengti proginę šventę. Restorano ir kavinės erdvės yra tarp autentiškų ir seniausių Vilniaus mūrų. Restoranas taip pat turi atskirą įėjimą, todėl čia lankytis bus galima ne tik muziejaus darbo metu.“, – pasakojo M.Puidokas.
Restoranui ir kavinei įrengti Valdovų rūmuose buvo numatytas beveik 800 kv. m plotas. Už jo nuomą restorano operatorius kas mėnesį turės sumokėti beveik 5 tūkst. eurų. Nuomos laikotarpis – 10 metų.
Pagal atskirą susitarimą su Valdovų rūmais, restorano operatorius vasaromis galės papildomai nuomotis rūmų kiemuose ir sode esančias erdves lauko kavinėms įrengti.
Išskirtinis valgiaraštis
Pagal konkurso reikalavimus, restorano valgiaraštis turės „atspindėti istorinę (istorizuotą) Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir europinės tradicijos virtuvę.
„Meniu išties bus specialus: tai ir tradiciniai, ir pagal konkurso sąlygas operatoriui numatyti istorizuotos virtuvės patiekalai. Pasaulinė praktika rodo, kad kiekvienas didesnis muziejus privalo turėti tokias patalpas, o tai ir buvo numatyta Valdovų rūmų atkūrimo projekte“, – aiškino M.Puidokas.
Visgi, jo teigimu, dar nėra aišku, kada restorane jau galės apsilankyti pirmieji lankytojai, nes, nors patalpos nuomojamos nuo liepos 6 dienos, kuomet ir buvo atidaryta antroji Valdovų rūmų dalis, paties restorano atidarymo data dar nėra aiški.
„Tiek Valdovų rūmai, tiek operatorius suiteresuotas, kad restoranas būtų atidarytas kaip įmanoma greičiau, nes turistinis sezonas garantuoja atskirą jo lankytojų grupę, o Vilniuje turizmo operatoriai skundžiasi, kad nėra pakankamai vietų pavalgydinti turistų grupes.
Tad tikimės sinergijos ir tarp apsilankymo muziejuje, ir galimybės čia pat vietoje papietauti, išgerti kavos ir toliau pažindintis su Lietuvos istorija ir kultūros paveldu”, – sakė M.Puidokas.
LVRA: konkurso nugalėjai visai nestebina
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) prezidentė Evalda Šiškauskienė teigė negalinti pakomentuoti situacijos, kodėl tokioje vietoje niekas daugiau nenorėjo įkurti savo restorano, nes apie tokį konkursą apskritai negirdėjo ir nematė jo sąlygų.
Tačiau ji pridūrė, kad susidariusi situacija ir konkurso nugalėtojai jos visai nestebina.
„Tai iš tiesų labai sudėtingas verslas ir bet kuris restoranas, matyt, neturėtų resursų aptarnauti didelius renginius, o dar ir darbuotojų stygius apsunkina darbą. „Taurakalnis“ – viena seniausių tokio pobūdžio įstaigų, turinti puikią reputaciją. Manęs nestebina jų laimėjimas“, – tikino LVRA prezidentė.