Siuntų kelias užsienyje bus aiškesnis

Tikriausiai visi, kuriems yra tekę ką nors siųsti į užsienį, žino tą nerimo jausmą, kai atrodo, kad siunta jau turėjo būti nukeliavusi, o gavėjas jos vis dar laukia. Kartais tokios situacijos gali pastatyti ir į keblią padėtį. Juolab, kad galimybę stebėti siuntos judėjimą iki šiol sudarė ne visos visos šalys.

Pernai per Lietuvos paštą buvo gauta ir išsiųsta 60,3 mln. siuntų – tai yra 12,5 proc. daugiau nei 2014-aisiais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pernai per Lietuvos paštą buvo gauta ir išsiųsta 60,3 mln. siuntų – tai yra 12,5 proc. daugiau nei 2014-aisiais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pernai per Lietuvos paštą buvo gauta ir išsiųsta 60,3 mln. siuntų – tai yra 12,5 proc. daugiau nei 2014-aisiais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pernai per Lietuvos paštą buvo gauta ir išsiųsta 60,3 mln. siuntų – tai yra 12,5 proc. daugiau nei 2014-aisiais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 30, 2016, 9:25 AM, atnaujinta May 11, 2017, 5:54 PM

Vilnietis Augustas prieš kelis mėnesius buvo išvadintas melagiu ir sukčiumi, nors nepadarė nieko blogo. Vyras tiesiog tapo aplinkybių auka, kai į Jungtines Amerikos Valstijas (JAV) išsiųstas siuntinys kažkur ilgam prapuolė.

Dėl užtrukusios siuntos – nemaloni situacija

Augusto hobis – žvejyba museline meškere. Kai nežvejoja, jis pats riša įvairias žūklei skirtas museles, o jų nuotraukomis retkarčiais pasidalina socialiniuose tinkluose ar specializuotuose tarptautiniuose muselininkų forumuose internete.

„Vieną dieną mane susirado toks amerikietis, parašė, kad jam mirtinai reikia poros mano muselių modelių – nupirktų kiekvieno po dvidešimt. Iš pradžių spyriojausi, bet žmogus labai prašė, tai sutikau. Pasėdėjau porą vakarų ir surišau jam tas museles“, – pasakojo žvejys.

Amerikietis į Augusto sąskaitą banke pervedė už museles sutartą sumą pinigų, o Augustas jas supakavęs nunešė į paštą ir registruota siunta išsiuntė nurodytu adresu.

„Praėjo trys savaitės, jis man rašo, kad muselių kol kas negavo. Bandau aiškintis pašte, man sako, kad siunta iš Lietuvos išsiųsta, o tolimesniu siuntos pristatymu rūpinasi JAV pašto tarnyba. Dar po poros savaičių amerikietis pradėjo man rašyti, kad įtaria, jog nieko aš neišsiunčiau, pradėjo grąsinti, kad visur viešai prirašys, kad esu sukčius“, – kalbėjo pašnekovas.

Laimei, dar po savaitės muselės pasiekė pirkėją, kuris Augusto atsiprašė, ir situacija išsisprendė taikiai. Tačiau museles siuntęs meškeriotojas stebisi, kodėl šiais laikais jis neturėjo galimybės siuntos judėjimo paprasčiausiai stebėti internete ir tų duomenų persiųsti gavėjui.

Duomenimis pradės keistis savanoriškai

Lietuvos pašto pardavimų ir rinkodaros direktorius Aurimas Čiagus pripažįsta, kad pašto atstovams dėl panašių istorijų yra tekę teisintis ne kartą. Jis pažymėjo, kad pernai JAV paštas vienašališkai nusprendė nebesidalinti duomenimis apie siuntų judėjimą su daugiau kaip 60 šalių, tarp jų ir Lietuva. Nors buvo bandyta inicijuoti dvišalį susitarimą su JAV nacionaliniu pašto operatoriumi, tačiau šios pastangos nieko nedavė, o siuntą anapus Atlanto išsiuntę gyventojai likdavo nežinioje. Nemažai kitų šalių taip pat nesidalino informacija apie siuntų judėjimą arba užsienio šalims ją pateikdavo ne pilną.

Tačiau, pasak A. Čiagaus, jau nuo spalio situacija pasikeis, nes pradės galioti daugiašalis PRIME susitarimas, kurį pasirašę nacionaliniai pašto operatoriai įsipareigojo tarpusavyje keistis siuntų sekimo duomenimis.

„Pasaulinės pašto sąjungos reikalavimai neįpareigoja operatorių kitoms šalims teikti informaciją apie siuntos buvimo vietą. Visgi tokios paslaugos klientai nori įvairiose šalyse, todėl nacionaliniai paštai sukūrė PRIME susitarimą, kuriame yra ir JAV“, – sakė A. Čiagus.

Jis pažymi, kad tarptautinės siuntos, didėjant e-verslo apimtims, yra itin sparčiai auganti pašto paslaugų kategorija, todėl ir paštų klientų lūkesčiai visuomet žinoti savo siuntos buvimo vietą yra vis didesni.

Pernai per Lietuvos paštą buvo gauta ir išsiųsta 60,3 mln. siuntų – tai yra 12,5 proc. daugiau nei 2014-aisiais. Iš Lietuvos siuntos dažniausiai keliauja į Jungtinę Karalystę, Vokietiją ir Rusiją.

Gyventojams papildomai nekainuos

Be JAV ir Lietuvos prie PRIME susitarimo šiuo metu yra prisijungusios Kinija, Rusija, Didžioji Britanija, Japonija, Vokietija, Prancūzija, Airija, Danija, Belgija, Austrija, Islandija, Gibraltaras, Armėnija, Albanija, Kipras, Liuksemburgas, Malta, Slovėnija, Suomija, Švedija, Šveicarija, Meksika, Paragvajus, Kiribatis, Aruba, Kaimanų salos, Vanuatu, Hondūras, Dominikos Respublika ir Tailandas. Ateityje prie šio susitarimo turėtų prisijungti ir daugiau nacionalinių pašto operatorių.

PRIME susitarimas pradės galioti nuo spalio 3 dienos. Sekti siuntos judėjimo užsienio šalyse kelią bus galima Lietuvos pašto interneto svetainėje www.lietuvospaštas.lt. Pašto siuntų stebėjimo užsienio valstybėse paslauga nei verslui, nei gyventojams papildomai nekainuos, nes visas su ja susijusias sąnaudas dengs pats Lietuvos paštas.

Jei siunta bus siunčiama į šalį, kuri nedalyvauja PRIME susitarime, jos paieška, kaip ir iki šiol, bus vykdoma per tos šalies pašto operatoriaus sistemas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.