Palanga dar kvėpuoja, bet dirbti nebėra kam

Šiltą rugsėjį Palanga dar privilioja nemažai poilsiautojų, tačiau prisėdus papietauti kavinėse jiems gali tekti apsišarvuoti kantrybe – kurorto verslininkai jau pajuto darbuotojų stygių.

Kiekvieną rudenį Palangos verslininkai susiduria su ta pačia problema: kurortas dar gyvas, tačiau sezoninių darbuotojų kavinėse nebėra.
Kiekvieną rudenį Palangos verslininkai susiduria su ta pačia problema: kurortas dar gyvas, tačiau sezoninių darbuotojų kavinėse nebėra.
Palangos laikraščiuose ir tiesiog kavinėse ant sienų net ir rudeniui prasidėjus matyti darbą siūlančių skelbimų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Palangos laikraščiuose ir tiesiog kavinėse ant sienų net ir rudeniui prasidėjus matyti darbą siūlančių skelbimų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Sep 4, 2015, 8:04 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 3:36 PM

Sezoniniam darbui vasarą padavėjais arba virtuvės darbuotojais įdarbinti studentai ir moksleiviai jau išsivažinėjo, o rugsėjo savaitgaliais staiga plūstelėjusiems klientams skubiai aptarnauti nuolatinių kavinių darbuotojų nepakanka.

Kai kurie verslininkai, ypač naktinių klubų šeimininkai, žiemai duris užvėrė dar nesibaigus rugpjūčiui. Kai kurios kavinės atsiveria tik savaitgaliais.

Kurortas lėtina apsukas

Prasidėjus rudeniui Palanga dar neištuštėja ir į kurortą patraukia ramesnio poilsio pageidaujančios jaunos šeimos, pagyvenę žmonės, bet tokiu metu kavinių pajamos gerokai sumenksta.

Todėl norėdami išlaikyti darbuotojus ir rudens pradžioje verslininkai dažnai rizikuoja patirti nuostolių.

Tiesa, nemažai verslininkų šiltą rudenį dar tikisi užsidirbti.

Šalia J.Basanavičiaus gatvės esanti kavinė „Floros simfonija“ žiemą atveria duris tik savaitgaliais, bet iki spalio pradžios dar dirbs kasdien.

„Po vasaros sezoninius padavėjus atleidome, bet sumažinome ir aptarnaujamą teritoriją. Rudenį pradėjome dirbti tik viduje, o lauke palikome vos keletą staliukų“, – sakė kavinės savininkas kaunietis Henrikas Tautkus.

Valgius nešioja direktorė

„Žuvinės“ restorano savininkė Rūta Sakalauskienė sakė, kad po vasaros darbuotojų stygių labiausiai pajunta didesnės kavinės.

„Nedideli barai dar išsiverčia su nuolatiniais padavėjais, tačiau daugiau vietų turinčios kavinės didesnio klientų srauto kokybiškai aptarnauti nebespėja“, – aiškino verslininkė.

Per žiemą veikiančiame prestižiniame kurorto restorane dviejų nuolatinių padavėjų pakanka. Kai jie nebespėja, pakviečiama padavėjų iš kitos pamainos, o aptarnauti žmones imasi ir pati restorano direktorė.

Tiesa, didesnio poilsiautojų antplūdžio „Žuvinė“ sulaukia tik savaitgaliais ir tai trunka vos keletą valandų.

Restorano vadovė R.Sakalauskienė sakė, kad, numačius tokią situaciją, su dviem padavėjais studentais dar vasarą buvo sutarta, jog jie restorane padirbės bent iki rugsėjo vidurio.

Kviečia ir mokinius

Rudenį kurorto kavines gelbėja Palangoje, Kretingoje ir aplinkiniuose miesteliuose gyvenantys studentai.

Savaitgaliais galinčių dirbti padavėjų ieško ir populiarus muzikos klubas „Vandenis“. Už simbolinę kainą jiems pasiūloma net nakvynė.

„Mielai priimame pilnametystės sulaukusius aukštesniųjų klasių moksleivius, kuriems taip atsiranda galimybė užsidirbti net ir mokantis“, – sakė muzikos klubo vadybininkas.

Nacionalinės ukrainietiškos virtuvės kavinė savaitgaliais kviečiasi Klaipėdoje padavėjų profesijos besimokančius kolegijos studentus.

Laukia atgimimo žiemą

Nors miesto laikraščiuose padavėjų ir virėjų darbą siūlančių skelbimų net ir prasidėjus rudeniui dar yra nemažai, keleto J.Basanavičiaus gatvės kavinių vadovai vienu balsu tvirtino, kad darbuotojų trūkumo jie nejaučia ir susitvarko savo jėgomis.

„Susitvarkyti gal ir susitvarko, bet kokybiško aptarnavimo sąskaita. Kai trūksta virėjo padėjėjo ar poros padavėjų, patiekalai ruošiami ir klientai aptarnaujami lėčiau“, – pripažino Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas Kristupas Šliogeris.

Jis sakė, kad kiekvieną rudenį verslininkai susiduria su ta pačia problema: kurortas dar gyvas, tačiau sezoninių darbuotojų nebėra.

Įdarbinti nuolatiniam darbui neapsimoka, nes žiemą visuomeninio maitinimo įstaigų apyvarta taip sumažėja, kad pajamų vos užtenka net ir kelių darbuotojų algoms. O surasti darbuotoją vienam rudens mėnesiui – neįgyvendinama užduotis.

Verslininkų manymu, padėtis pasikeistų, jei kurorte atsirastų ištisus metus veikiantys žmonių traukos centrai – vandens pramogų parkas, čiuožykla, didelis SPA centras.

Tada padavėjus reikėtų priimti nuolatiniam darbui. Tai verslininkus išgelbėtų ir prasidedant vasarai, kai jie priversti kviesti iš gatvės lėkštes rankoje nulaikyti dar tik besimokantį jaunimą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.