Maisto pakuočių gamintojus stebės dar akyliau

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nuo liepos 1-osios pradeda vykdyti su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų rinkos priežiūrą bei kontrolę. Šias funkcijas VMVT perėmė iš Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos. 

Iki šiol VMVT specialistai kontroliavo tik gamintojų ir maisto tvarkymo subjektuose naudojamus su maistu besiliečiančius gaminius bei medžiagas.<br>D.Umbraso nuotr.
Iki šiol VMVT specialistai kontroliavo tik gamintojų ir maisto tvarkymo subjektuose naudojamus su maistu besiliečiančius gaminius bei medžiagas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 30, 2015, 7:04 PM, atnaujinta Oct 28, 2017, 2:48 PM

Iki šiol VMVT specialistai kontroliavo tik gamintojų ir maisto tvarkymo subjektuose naudojamus su maistu besiliečiančius gaminius bei medžiagas.

Turi pateikti duomenis

VMVT parengė tvarką, pagal kurią su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų gamintojai, taip pat – ir tiekėjai iki šių metų  gruodžio 31 dienos VMVT teritoriniams padaliniams turi pateikti informaciją apie vykdomos veiklos pobūdį, kontaktinius duomenis, produktų grupės asortimentą ir kt.

Sudarys sąrašą

Remiantis šiais duomenimis bus sudarytas su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų gamintojų bei tiekėjų sąrašas, kurio iki šiol Lietuvoje nebuvo. Šis sąrašas bus viešas ir visiems prieinamas VMVT internetinėje svetainėje.

„Subjektų registravimas leis efektyviau kontroliuoti su maistu besiliečiančias medžiagas ir gaminius atgabentus tiek iš Europos Sąjungos, tiek iš trečiųjų šalių (Ukrainos, Rusijos, Kinijos, Honkongo ir kt.), nes bus identifikuoti tokių gaminių tiekėjai“, – sako VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Kolkaitė.

Į viešai prieinamą VMVT sąrašą įtraukti gamintojai ir tiekėjai bus tikrinami siekiant įvertinti, ar tose įmonėse yra įgyvendinami visi Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų reikalavimai, reglamentuojantys su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų saugą. Bus tikrinama, ar įmonėse įdiegta gera gamybos praktika ir vykdoma savikontrolė. Valstybinės kontrolės dažnumas bus vykdomas atsižvelgiant į rizikos vertinimą.

Mažės našta verslininkams

A. Kolkaitė pabrėžia, kad VMVT perėmus su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų rinkos priežiūrą bei kontrolę, mažės našta verslininkams. VMVT teritorinių padalinių inspektoriai tikrindami prekybos įmones, tuo pačiu metu įvertins, ar tinkamai paženklinti gaminiai, skirti sąlyčiui su maisto produktais, kontroliuos jų atsekamumą, laikymo sąlygas, saugą, kokybę ir kt., todėl verslininkai bus rečiau kontroliuojami skirtingų institucijų.

Pasak A. Kolkaitės, su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų laboratoriniai tyrimai, kaip iki šiol, bus atliekami Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje. Dažniausiai su maistu besiliečiantiems gaminiams ir medžiagoms atliekami šie tyrimai: bendra migracija į įvairias modelines terpes, tyrimai dėl sunkiųjų metalų kiekio, jusliniai tyrimai ir kt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.