Susipažinkite: geriausia Latvijos architektūra

„Latvijoje valdžios, žiniasklaidos, o tuo pačiu – ir visuomenės dėmesys architektūrai yra akivaizdus“, – su pavydo gaidele balse sako architektas Rolandas Palekas. Jis ką tik grįžo iš svarbiausio kaimynų architektūros renginio - Latvijos architektūros apdovanojimų. R. Palekas buvo vienas tarptautinės vertinimo komisijos narių, kurie aplankė ir įvertino ekspertų atrinktus aštuonis objektus.

Šiemet geriausiu architektūros darbu Latvijoje išrinktas jaunos kompanijos „Made“ architektų Muzikos ir meno mokykla Saldus miestelyje.<br>www.a4d.lv
Šiemet geriausiu architektūros darbu Latvijoje išrinktas jaunos kompanijos „Made“ architektų Muzikos ir meno mokykla Saldus miestelyje.<br>www.a4d.lv
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 19, 2013, 7:16 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:52 AM

Kasmet rengiamuose Latvijos architektūros apdovanojimuose renkami geriausi pernai metų architektūriniai darbai. Šiemet didysis prizas - bronzinė ananaso skulptūrėlė įteiktas jauniems kompanijos „Made“ architektams už Muzikos ir meno mokyklą Saldus miestelyje. Dar keturi prizininkai džiaugiasi garbe ir bronzinėmis ananaso riekutėmis.

„Latvijos architektūra plačiais mostais ir naujovėmis nestebina, tačiau justi didžiulis kokybinis šuolis. Ten kuriama architektūra neatsilieka nuo pasaulinių tendencijų. Ypač vilčių teikia jaunoji mūsų kaimynų architektų karta“, - savo įžvalgomis pasidalijo R. Palekas.

Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, statybų rinką sukausčius krizei, konkursui pateikiamų darbų šiemet nebuvo pernelyg daug – 40. Galbūt architektų norą pademonstruoti kuo daugiau savo kūrybos kiek ribojo ir dalyvio mokestis, taikomas kiekvienam pristatomam darbui.

Didžiąją dalį pernykščio latviško architektūrinio derliaus, panašiai kaip ir Lietuvoje, sudarė vieši pastatai ir erdvės, statomi pasitelkiant ES fondų paramą.

Pagrindinio prizo nugalėtojų darbą - muzikos mokyklą Saldus miestelyje (kompanija „Made“ , architektai Miķelis Putrams, Linda Krūmiņa, Evelina Ozola, Uldis Sedlovs, Liena Amoliņa) vertinimo komisija gyrė už itin vykusią architektūrinės estetikos, erdvinės kompozicijos, patogaus išplanavimo ir jautraus įsiterpimo į aplinką darną.

Originali pastato idėja gimė sumaniai ir profesionaliai kuriant bendrų ir individualių erdvių visumą. Pasak R.Paleko, ypatingą vertę projektui suteikė aktyvus architektų dalyvavimas kuriant miestelio meno ir laisvalaikio centrą. Architektai patys pasiūlė įrengti naują aikštę tarp mokyklos ir savivaldybės, kuri suaktyvino sovietmečiu nunykusio miestelio su vos 10 000 gyventojų visuomeninį gyvenimą. Nors, žiuri nuomone, pastato architektūrai galima prikišti individualumo ir šilumos trūkumą, jis yra įkvepiantis inovacijos Latvijos architektūroje pavyzdys.

Kiti konkurso laureatai: Žanio Lipkės memorialinis muziejus Kipsaloje, Rygoje (architektė Zaiga Gaile), Latvijos meno akademijos išplėtimas (architektas Andis Silis, „SZK and Partners“), Panoraminė terasa Dauguvos pakrantėje (architektai Didzis Jaunzems, Laura Laudere ir Mara Abele, „ Jaunromans un Abele“).

Rygos Kipsala rajono restauravimo projektas nebuvo pristatytas parodai, tačiau žiuri nusprendė atskiru prizu apdovanoti architektę Zaigą Gailęuž jos ilgametį darbą, entuziazmą, didžiules pastangas ir profesionalumą saugant, restauruojant Kipsalos architektūrinį paveldą, itin svarbų Rygos miesto identitetui.

Parengta pagal „Architetkusajunga.lt“ informaciją

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.