Klaipėdos uoste fiksuojami rekordai

Baigiantis metams ir toliau sparčiai pildosi Klaipėdos valstybinio jūrų uosto iždas. Nors vis dar tenka vytis rekordinių praėjusių metų rezultatus, jau pakvipo rekordais. „Sėkmingai ropščiamės iš duobutės“, - teigė Uosto direkcijos vadovai, skaičiuojantys vien spalį surinktus per 13 mln. litų rinkliavų. Tai Uosto direkcijos pajamų, gaunamų per vieną mėnesį, visų laikų rekordas. Spalį Klaipėdos uoste jau krauta po 100 tūkst. tonų per dieną. Daugiau nei rugsėjį krauta skystųjų, biriųjų krovinių ir konteinerių.

Po sunkaus pirmojo pusmečio Klaipėdos uostas skaičiuoja didėjančias pajamas.<br>E. Petkutė
Po sunkaus pirmojo pusmečio Klaipėdos uostas skaičiuoja didėjančias pajamas.<br>E. Petkutė
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Nov 5, 2012, 4:57 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 4:33 PM

27 proc., lyginant su praėjusių metų spaliu, išaugo konteinerių krova. Šį spalį pavyko pasiekti ketvirtąjį rezultatą uosto istorijoje ir perkrauti 35 tūkst. TEU. Toliau mažėja trąšų, ro-ro, naftos krova. Iš viso spalį perkrauta 3,2 mln. tonų jūrinių krovinių.Tai našiausias metų mėnuo.

Atsilikimas ištirpo

Krovos rodikliai sparčiai ėmė kilti antroje metų pusėje. Rugsėjį jie į viršų šoktelėjo dėl rekordinio grūdų derliaus. Nuo metų pradžios iki spalio iš viso perkrauta 800 tūkst. tonų grūdų. Tai 40 proc. daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Sojos rupinių perkrauta net 61 proc. daugiau.

Nors vis dar tenka vytis rekordinius praėjusių metų skaičius, atsilikimas ištirpo iki minimalių 1,9 proc. „Šis spalis uostui buvo labai neblogas. Tai trečiasis rezultatas pagal apyvartą uosto istorijoje. Jeigu ne sumenkusi trąšų ir naftos produktų krova, bendra praėjusio mėnesio krova siektų 3,6 mln. tonų. Kai šių produktų krova vėl pakils į buvusį lygį, turėsime puikius rezultatus“, - neabejojo Uosto rinkodaros ir administracijos direktorius Artūras Drungilas.

Bendros Uosto direkcijos pajamos per 10 šių metų mėnesių siekia 119 mln. litų. Tai 3,2 mln. litų mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Įkvepia praėjusių metų rekordas

Rekordiškai daug šiemet gauta ir Europos sąjungos paramos. Per 10 mėn, gauta daugiau kaip 31 mln. litų. Tai daugiau nei per visus praėjusius metus. „Šiaip metais jaučiamės finansiškai tvirtai. Galiu drąsiai konstatuoti, kad pajamos yra geros.

Pajamų didėjimą daugiausiai lėmė šiemet išaugusi grūdų ir sojos rupinių krova. Šių žemės ūkio produktų apyvarta, lyginant su praėjusiais metais, išaugo triskart. Vien spalį prieaugis siekė 356 tūkst. tonų.

Per 10 šių metų mėnesių iš viso uoste perkrauta daugiau kaip 29 mln. tonų jūrinių krovinių. Tai 5 proc. mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį. Jeigu lapkričio ir gruodžio apyvarta bus tokia pati, kaip pernai, bendra metų apyvarta nuo praėjusių metų rezultato atsiliks 4 proc. Prognozuojama, kad šiemet uoste bus perkrauta kiek daugiau nei 35 mln. tonų krovinių. 2011 metai Klaipėdos uostui buvo rekordiniai. Perkrauta daugiau kaip 36 mln. tonų. Teigiama, jog tai tėra maždaug pusė to, kiek uostas pajėgus perkrauti, tinkamai pritaikius jo infrastruktūrą – išgilinus ir praplatinus uosto kanalą, sutvarkius krantines.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.