Nors dar atsargūs, jau prognozuoja – tiek birželį būtų sumažintos palūkanos

Europos Centrinio Banko (ECB) valdančioji taryba birželio pradžioje įvyksiančiame posėdyje greičiausiai sumažins pagrindinę palūkanų normą 25 baziniais punktais, ketvirtadienį pasirodžiusiame interviu pasakė ECB prezidentės pavaduotojas Luisas de Guindosas.

ECB valdančioji taryba birželio pradžioje įvyksiančiame posėdyje greičiausiai sumažins pagrindinę palūkanų normą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
ECB valdančioji taryba birželio pradžioje įvyksiančiame posėdyje greičiausiai sumažins pagrindinę palūkanų normą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jūras Barauskas

May 23, 2024, 4:01 PM

Kalbėdamas su Austrijos dienraščiu „Oberösterreichische Nachrichten“, L. De Guindosas pasakė, kad ECB birželio 6 d. posėdžio atžvilgiu yra priėmęs aiškią nuostatą ir šiuo metu vadovaujasi atsargumo principu. Tai reiškia, kad palūkanos bus mažinamos 25 baziniais punktas, paaiškino jis.

Fiksuotųjų palūkanų konkursų norma – ECB palūkanų norma, už kurią 20 narių turinčioje euro zonoje komerciniams bankams teikiamos paskolos, – šiuo metu sudaro 4,5 proc., o ECB indėlių palūkanų norma siekia 4 proc.

2022 m. liepą ECB atsisakė metų metus galiojusios nulinių ir neigiamų palūkanų politikos, siekdamas sumažinti rekordines aukštumas pasiekusią infliaciją. Ligi šiol palūkanos buvo didinamos 10 kartų.

Pastaraisiais mėnesiais ECB buvo raginamas švelninti savo pinigų politiką ir sumažinti palūkanas, palengvindamas verslo ir investuotojų finansavimo galimybes bei suteikdamas postūmį vangiam euro zonos ekonomikos augimui.

Tolesnius ECB veiksmus prognozuoti L. De Guindosas atsisakė. Jis paminėjo didelį neapibrėžtumo lygį ir pasakė, kad joks sprendimas dar nėra priimtas. Jo teigimu, valdančioji taryba toliau stebės, kaip jis ekonominiai duomenys.

Euro zonos ekonomikos, taip pat augimo ir infliacijos prognozes ECB turėtų paskelbti birželį.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.