Surizikavo rinktis biržos, o ne fiksuotas elektros kainas ir išlošė: „Už elektrą vos nesumokėjau dvigubai daugiau“

Žurnalistas Artūras Anužis vykdo, kaip jis pats vadina, „elektrinį eksperimentą“: tuo metu, kai reikėjo rinktis nepriklausomą elektros tiekėją, jų siūlomos fiksuotos kainos Artūro netenkino, naujienų portalo „tv3.lt“ vyriausiasis redaktorius surizikavo pasirinkti biržos planą.

Kai reikėjo rinktis nepriklausomą elektros tiekėją, jų siūlomos fiksuotos kainos Artūro netenkino.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Kai reikėjo rinktis nepriklausomą elektros tiekėją, jų siūlomos fiksuotos kainos Artūro netenkino.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Kai reikėjo rinktis nepriklausomą elektros tiekėją, jų siūlomos fiksuotos kainos Artūro netenkino.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kai reikėjo rinktis nepriklausomą elektros tiekėją, jų siūlomos fiksuotos kainos Artūro netenkino.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kai reikėjo rinktis nepriklausomą elektros tiekėją, jų siūlomos fiksuotos kainos Artūro netenkino.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kai reikėjo rinktis nepriklausomą elektros tiekėją, jų siūlomos fiksuotos kainos Artūro netenkino.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 2, 2023, 10:53 AM, atnaujinta Feb 2, 2023, 10:57 AM

„Kainos kaip iš kosmoso arba kaip už elektrą vos nesumokėjau dvigubai daugiau“ – taip sausio mėnesio eksperimento įspūdžius, aprašytus feisbuke, pavadino Artūras.

Per sausį A.Anužis suvartojo 540 kilovatvalandžių – 259 kwh dieninės elektros ir 281 kwh naktinės.

„Skaičiuojame, kiek man tai kainuos pinigų, nes sąskaitos dar negavau ir neturėjau gauti.

„Nordpool“ biržoje sausio mėnesio vidurkis – 10,25 ct už kilovatvalandę. Tada dar reikia pridėti papildomus mokesčius. Pirmiausia – nepriklausomo tiekėjo ir ESO mokesčiai, kurie dieninės elektros kainos sudaro 8,9 ct už kwh, o naktinės – 5,7 ct už kwh. Tada prie tos sumos pridėkime PVM ir gausis, kad aš už dieninę elektrą turiu mokėti 23 ct už kwh, o už naktinę – 19 ct.

Tad suskaičiuoju, pagal sunaudotas kilovatvalandes, kad man už dieninę elektrą reikia mokėti 259x0,23 – 59,57 euro ir 281x0,19 – 53,39 euro, bendrai – 59,57 + 53,39 – 112,96 euro už sausio mėnesio elektrą.

O dabar įdomiausia dalis. Paskaičiuoju, kiek man už elektrą reikėtų mokėti, jei būčiau:

sutikęs su tik man „Igničio“ siųstu išskirtiniu pasiūlymu kainas fiksuoti tik vieneriems metams;

pasirinkęs gruodžio mėnesio pabaigoje buvusį pigiausią pasiūlymą ir užfiksavęs kainas 3 metams.

Viską suskaičiavau ir štai jums rezultatai.

Dabartinis biržos planas: dieninė elektros kaina – 23 ct už kwh, naktinės elektros kaina – 19 ct už kwh, sumokėta suma – 112,96 euro.

Pigiausia kaina 3 metams: dieninė elektros kaina – 38,7 ct už kwh, naktinės elektros kaina – 35,8 ct už kwh, sumokėta suma – 200,82 euro.

Specialus „Igničio“ pasiūlymas 1 metams: dieninė elektros kaina – 62,5 ct už kwh, naktinės elektros kaina – 45,8 ct už kwh, sumokėta suma – 285,56 euro“.

Prie visų planų dar reikia pridėti mėnesinį mokestį – 3 eurus.

Tad jei būtų patikėjęs ir pasitikėjęs tik jam pasiūlytu išskirtiniu „Igničio“ pasiūlymu ir užfiksavęs kainas tik metams, Artūras sausį būtų sumokėjęs beveik 300 eurų, tai yra 2,5 karto brangiau nei dabar. Pastebėkime, kad ši suma – jau pritaikius nuolaidą.

O jei tuo pačiu metu, gruodžio pabaigoje, būtų pasirinkęs tuo metu siūlomą pigiausią planą, būtų sumokėjęs beveik dvigubai daugiau.

„Tačiau reikia pažymėti, kad valstybė būtų mane apsaugojusi ir aš būčiau nemokėjęs tokių pinigų iš savo kišenės, tai būčiau sumokėjęs iš jūsų visų kišenės, tai yra iš mūsų visų surinktų mokesčių, nes Vyriausybė priėmė sprendimą kompensuoti visiems kainas, kurių tarifai viršija 28 centų ribą, tačiau ne daugiau kaip 28 centus už kilovatvalandę.

Tad jei būčiau pasirinkęs ypatingąjį „Igničio“ pasiūlymą, man net nebūtų užtekę valstybės kompensacijos, o jei būčiau pasirinkęs kainos fiksavimą trejiems metams, tai būčiau tiesiog už elektrą mokėjęs 28 ct už kwh.

Viskas tarsi aišku, laimėjau tikrai nemažą sumą pinigų, ir tokių kaip aš Lietuvoje – ne vienas ir ne du. Tačiau tokių, kurie pasirinko ypatingus pasiūlymus, fiksavo kainas trejiems ar septyneriems metams yra absoliuti dauguma, nes biržos kainas rinkosi tik maža dalis mūsų žmonių.

Tad dar mes visi iš mūsų visų pinigų dotuojame nepriklausomus elektros tiekėjus. Taip, mes dotuojame, ne valstybė, nes pinigai mūsų visų.

O ką valstybė dabar? Ogi tą, kad energetikos ministras prašo dabar visų nutraukti planus, sutartis ir pereiti prie pigesnių planų. Tačiau daliai reikės grąžinti „nuolaidas“. Vos apsiverčia liežuvis taip pavadinti mokesčius, kurie uždėti tam, kad tik žmonės taip lengvai nepakeistų tiekėjo“, – rašė A.Anužis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.