Dirbs trumpiau, bet alga ta pati: nors skamba viliojančiai, darbo krūvis iš tiesų padidės

Apie tris tūkstančius Jungtinės Karalystės darbuotojų išmėgins naujovę: pusę metų jie dirbs už tą patį atlyginimą kaip ir iki šiol, tačiau darbo savaitė sutrumpės nuo penkių iki keturių dienų.

Apie tris tūkstančius Jungtinės Karalystės darbuotojų išmėgins naujovę.<br>Christian Battaglia/Unsplash.com nuotr.
Apie tris tūkstančius Jungtinės Karalystės darbuotojų išmėgins naujovę.<br>Christian Battaglia/Unsplash.com nuotr.
Apie tris tūkstančius Jungtinės Karalystės darbuotojų išmėgins naujovę.<br>Charisse Kenion/Unsplash.com nuotr.
Apie tris tūkstančius Jungtinės Karalystės darbuotojų išmėgins naujovę.<br>Charisse Kenion/Unsplash.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 17, 2022, 4:31 PM

„Pandemija privertė mus susimąstyti apie darbo ir asmeninio gyvenimo santykį.

Norime prisidėti prie pokyčių, kurie padės žmonių psichikos sveikatai ir gerovei“, – sakė nedidelės vieno Londono rajonų Totenhemo alaus daryklos „Pressure Drop Brewery“ savininkas Samas Smithas.

Devynių žmonių brigada turės per keturias dienas supakuoti ir patiekti pirkėjams tiek alaus, kiek iki šiol pasiūlydavo per penkias.

Tačiau kitoms bendrovėms gali kilti ir didesnių iššūkių. Mat šiame eksperimente sutiko dalyvauti įmonės, kurių veiklos sritys labai įvairios, – nuo programinės įrangos kūrimo ar personalo atrankos kompanijų iki nedidelių parduotuvių.

Apskritai šis britų eksperimentas bus vienas masiškiausių trumpesnės darbo savaitės bandymų visame pasaulyje, o mažesni vykdomi Airijoje, JAV, Kanadoje, Naujojoje Zelandijoje, Australijoje.

Projekto autoriai yra Oksfordo bei Kembridžo universitetai, kurie bendradarbiauja su Bostono (JAV) aukštąja mokykla.

Judėjimo už keturių dienų darbo savaitę tyrėja bei Bostono aukštosios mokyklos ekonomistė Juliet Schor tvirtino, jog skaičiavimai parodė, kad daugelyje veiklos sričių darbo našumas yra palyginti žemas, o jį padidinti galima trumpinant darbo laiką ir visiškai nepakenkiant verslui.

„Prisirišti prie šimtmečių tradicijos nebėra jokios prasmės. Daugelis pasaulio kompanijų jau įrodė, kad galima dirbti 100 procentų produktyviai ir per 80 procentų užduotims skirto laiko visas jas įvykdyti“, – sakė mokslininkė.

O kaip į tai žiūri patys darbuotojai? „Kai aš žinau, kad turėsiu papildomą poilsio dieną, tikrai galiu atlikti visus darbus per keturias dienas. Tai yra gera paskata“, – neslėpė projekte dalyvaujančioje parduotuvėje dirbantis britas Craigas Carmichaelas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.