Emigruodamas iš Lietuvos susimokėjo sveikatos draudimą, bet liko ant ledo

2017-aisiais iš Lietuvos emigravo beveik 38 tūkst. gyventojų. Tai maždaug tas pats, kaip iš Lietuvos žemėlapio ištrinti visą Marijampolės miestą. Sprendimą palikti tėvynę priėmė ir Valdas S. Vyras išvyko nusivylęs gimtine, mat deramai atsisveikinti su šalimi koją jam pakišo Lietuvos įstatymai.

Sprendimą palikti tėvynę tikino priėmęs ir Valdas S., kuris, kaip išdavė, Lietuvą paliko ja labai nusivylęs, mat koją jam deramai atsisveikinti su šalimi pakišo Lietuvos įstatymai.<br>V.Ščiavinsko ir J.Stacevičiaus nuotr.
Sprendimą palikti tėvynę tikino priėmęs ir Valdas S., kuris, kaip išdavė, Lietuvą paliko ja labai nusivylęs, mat koją jam deramai atsisveikinti su šalimi pakišo Lietuvos įstatymai.<br>V.Ščiavinsko ir J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-01-31 09:10

„Nors sausį Lietuvoje gyvenau tik 9 dienas, „Sodrai“ privalėjau sumokėti visą sumą už privalomą sveikatos draudimą (PSD)“, – teigė vyras.

Anot jo, viskas tuo nesibaigė.

Nors už PSD Valdas paklojo 36 eurus, netrukus sužinojo, kad vis dėlto nėra apdraustas.

„Sužinojau, kad sumokėjęs už visą mėnesį 36 eurus nesu apdraustas PSD. Kaip man paaiškino: „Taigi vis tiek išvykot, tai kam jums tas draudimas.“

Bet jeigu sumokėjau už mėnesį, tai kodėl negalėčiau, kaip normalus žmogus, jei susirgčiau, gydytis Lietuvoje iki sausio pabaigos? Mano sprendimas emigruoti tik sustiprėjo“, – piktinosi tokioje situacijoje atsidūręs Valdas.

Tiesa, Valstybinės ligonių kasos (VLK) ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Rimantas Zagrebajevas pasakojo, kad dalyvavimas Lietuvos PSD sistemoje yra susijęs ne tik su PSD įmoku mokėjimu, bet ir su gyventojo statusu. Gauti PSDF kompensuojamas paslaugas, mokėti PSD įmokas ir turėti galiojantį PSD Lietuvos pilietis gali tik tuo atveju, jei jis gyvena Lietuvoje.

„Piliečiai, teisės aktų nustatyta tvarka deklaravę išvykimą iš Lietuvos, draudžiamojo statuso, taip pat Lietuvos gyventojo statuso, netenka nuo išvykimo deklaravimo datos, todėl atitinkamai nuo šios datos tokiam asmeniui nustoja galioti ir PSD.

Deklaruodamas išvykimą iš Lietuvos, pilietis savo veiksmais patvirtina, kad jis keičia gyvenamąją vietą, paties deklaruota data palieka šalį ir išvyksta iš Lietuvos ilgesniam kaip 6 mėnesių laikotarpiui“, – sakė R.Zagrebajevas.

Pagal įstatymą, visi Lietuvos Respublikos piliečiai ir užsieniečiai, nuolat gyvenantys Lietuvoje, privalo mokėti sveikatos draudimo įmokas. Už tai, įvykus draudiminiam įvykiui, jie gydomi, įskaitant pirminę priežiūrą, gydymą ligoninėje ir kt.

VLK specialistai ragina gyventojus prieš išvykstant pasidomėti, kokie dokumentai turi būti sutvarkyti ir kuo verta pasirūpinti, gyvenant kitoje šalyje ar planuojant grįžti atgal į Lietuvą.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.