Tėvai padovanojo pinigų butui ar mašinai? Teks įrodyti

Paliko seneliai šiek tiek pinigų ir nusipirkote butą ar apynaują mašiną? Teks tai įrodyti, jei suma viršija 15 tūkstančių eurų. Kitu atveju – lauk bėdų. Netrukus Lietuvos gyventojai turės deklaruoti visus šią sumą viršijančius pirkinius, įsigytus per pastaruosius penkerius metus.

Deklaruoti reikės ir buto pradinį įnašą, kurį galbūt gavote iš senelių ar tėvų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Deklaruoti reikės ir buto pradinį įnašą, kurį galbūt gavote iš senelių ar tėvų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-03 13:53, atnaujinta 2017-10-01 13:07

Teismo neįtikino

Vilniuje gyvenanti studentė neseniai buvo nuteista už neteisėtą praturtėjimą. Prabangų butą Vilniuje praėjusiais metais ji nusipirko už pusę milijono litų, o pinigus gavo, kaip ji pati sakė,iš tėvų. Tačiau teismo neįtikino tėvų aiškinimas, kad jie tuos pinigus patys pasiskolino iš žmogaus, kuris dabar jau yra miręs.

Valstybinė mokesčių inspekcija kasmet nustato po kelis šimtus žmonių, kurie pripažįstami kaip neteisėtai praturtėję.

Tačiau tokių prasižengėlių dabar gali smarkiai padaugėti – inspektoriai siūlo, kad visi gyventojai turėtų pagrįsti brangius pirkinius – už kokius pinigus jie įsigijo. Dėmesio sulauks daugiau nei 15 tūkstančių vertės pirkiniai, įsigyti per pastaruosius penkerius metus.

Mokesčių surinkėjai sako, kad tai dar viena priemonė prieš neteisėtą praturtėjimą.Taigi reikės deklaruoti pirkinius, įsigytus dar nuo 2011 metų.

Siūlo susirūpinti jau šiandien

Finansų ministras Rimantas Šadžius siūlo jau dabar pat deklaruoti dovanas ir paskolas, viršijančias 15 tūkstančių eurų – kad po to nebūtų bėdų.

Tačiau naujovės kritikai perspėja, kad toks reguliavimas paveiks ir tėvus ar senelius, kurie yra padovanoję pinigų savo įpėdiniams. Teks dabar įrodinėti.

„Dabar jie turės rašyti ir klastoti skolos raštelius, nes Mokesčių inspekcija iš tų jaunų žmonių reikalaus įrodymų, kad pinigus jie tikrai gavo iš tėvų. O, žinoma, anūkai su seneliais pas notarą eina labai retai“, – sakė mokesčių konsultavimo įmonės „TaxfHelp“ ekspertas Mindaugas Palijanskas.

Pasak jo, jei nekaupei kvitų, skolos raštelių, nesilankei pas notarus – dabar gali susidurti su mokesčių inspektorių pretenzijomis.

„Jei neseniai statei namą, pirkai medžiagas, ir neišsaugojai jokių kvitų, teks dabar kažkaip suktis“, – perspėjo M.Palijanskas.

Judama visuotinio deklaravimo link?

Pasak Laisvosios rinkos instituto prezidento Žilvino Šilėno, su šiuo siūlymu Lietuva juda visuotinio pajamų deklaravimo link. „Tai darome rimtai nepasitarę ir neišdiskutavę“, – mano jis.

Kaip pastebėjo „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis, pavienės baudos ar priemonės nepadeda išspręsti šešėlio problemos. Tad reikia viso komplekso priemonių.

Finansų ministras R.Šadžius sako, kad pinigų kilmės negalintys pagrįsti gyventojai inspektoriams dažniausiai pateikia būtent suklastotus paskolos raštelius.

„Atrodome, turime gerą teisės normą, tačiau ją realizuoti yra labai sunku. Labai nesąžiningi žmonės iš šių įstatymo normų tyčiojasi“, – kalbėjo ministras.

Tad reikalavimas deklaruoti 15 tūkstančių eurų vertės pirkinius kai tik padės kovoti su nesąžiningai praturtėjusiais, mano ministras.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.