Lietuviška dilema: ar po 20 metų dar reikės atominės energetikos

Valstybės saugumą šiandien lemia ne vien kietoji galia ar šalies žmonių pilietiškumas, bet ir tai, kas anksčiau nebuvo siejama su karyba, pavyzdžiui, energetika. Gerai parinkti energijos šaltiniai patys gali tapti saugumo garantu, o tam padeda Vilniuje veikiantis NATO energetinio saugumo kompetencijos centras.

Atominė energetika bus vis mažiau populiari Europos Sąjungoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Atominė energetika bus vis mažiau populiari Europos Sąjungoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Rancaitė

2016-04-11 10:29, atnaujinta 2017-05-29 16:56

Lietuvos atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos ekspertas Martynas Nagevičius sako, kad tai, kas bus su Lietuvos energetikos sritimi – karšta diskusija.

„Vyksta karštos diskusijos apie tai, kad naujoji energetinė strategija turi būti pabaigta iki metų galo ir kyla daug diskusijų, kokia ji turi būti.

Kai kurie mano, kad turėtume importuoti energiją. O su atomine energetika yra kelios problemos pasaulyje ir Lietuvoje. Pirmiausiai, tai nėra pigu, yra labai aukšti saugumo standartai ir tai kainuoja. Po Fukušimos atominės elektrinės tai dar labiau paaštrėjo“, – sakė M.Nagevičius.

Jo teigimu, atominė energetika bus vis mažiau populiari Europos Sąjungoje (ES).

„Aš asmeniškai manau, kad per artimiausius 20 metų atominė energetika ES išnyks, elektrinės užsidarinės ir jų nebereikės“, – sakė M.Nagevičius.

Europos Parlamento narys Bronis Ropė sakė, kad pagrindinė ES užduotis – saugiai eksplotuoti esančias elektrines ir statomas. Taip pat, jo teigimu, labai svarbu vystyti atominės energetikos alternatyvas.

„Lietuva niekada nestatė, neeksplotavo ir neuždarinėjo elektrinių. Visa tai darė Rusija, jie viską atvežė ir dabar, kai vokiečiai laimėjo uždarymo konkursą, akcijas nupirko rusai –  viskas susiveda kaip visada“,  – kalbėjo B.Ropė.

Jis teigė gerai žinantis visus Astravo atominės elektrinės (AE) niuansus: „Buvau ten, kur buvo statoma, kai dar buvo tik kalbos. Ten yra problemų, su projektu, su leidimais, su saugumu. Šios problemos iš vienos pusės labai aiškios, iš kitos – jeigu jų neišspręsti, situacija bus kritiška“.

B. Ropės teigimu, nesvarbu, kiek kainuos Astravo AE, bet ji privalo būti saugi:  „Reikia išsiųsti teisingą žinutę, organizuoju šio klausimo aptarimą, kad sužinoti, kokia Europos komisijos (EK) pozicija.

Jo siūlymas – atsinaujinantys energijos ištekliai ir rezervinės atsargos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.