Skiepas nuo žmogaus papildomos viruso svarbus ir berniukams, ir mergaitėms: medikė įvardijo priežastis

Gydytojai pastebi, kad prasidedant naujiems mokslo metams vis daugiau berniukų skiepijasi nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV). Devyniavalentė vakcina nuo ŽPV nuo vasario 1 dienos buvo įtraukta į Nacionalinę imunizacijos programą – visi 11 metų amžiaus vaikai gali būti apsaugoti nuo ŽPV valstybės lėšomis.

Pranešimo spaudai nuotr.
Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 18, 2023, 3:46 PM

Kasmet šio viruso sukeliamas gimdos kaklelio vėžys Lietuvoje nusineša apie 200 moterų gyvybių. Šeimos gydytoja Toma Kundrotė primena, kad anksčiau šia vakcina buvo skiepijamos tik mergaitės ir tik dvivalente vakcina – ši ir saugojo tik nuo dviejų viruso tipų, o naujoji – jau nuo devynių. Anot jos, berniukus taip pat svarbu skiepyti kaip ir mergaites – virusas vyrus irgi veikia, priešingai nei yra įsitikinę didelė dalis žmonių.

„Šiais metais vienuolikmečių berniukų yra kur kas daugiau nei mergaičių, pasiskiepijusių šiuo skiepu. Tėvai tikrai supranta, noriai klausosi, ieško papildomos informacijos, konsultuojasi ir teiraujasi apie šį skiepą – jie pasitiki mokslu. Matyt todėl taip sparčiai ir judame į priekį. Visad esu linkusi paaiškinti, kad čia nėra skiepas nuo gimdos kaklelio vėžio, o nuo viruso, kuris pavojingas ne tik mergaitėms, bet ir berniukams. Dažnai tėvams įvardiju pavyzdžius, su kuriais esu susidūrusi ir pati – po jų klausimų tėvams nebelieka“, – sakė T. Kundrotė.

Tėvai naudojasi galimybe apsaugoti vaikus

T. Kundrotė – viena imunoprofilaktikos programos atnaujinimo iniciatorių. Ji teigia ėmusis šios iniciatyvos, nes svarbu buvo įtraukti abiejų lyčių vaikus į programą ir juos apsaugoti.

„Pirmiausia, pati turiu asmeninės patirties su būtent šia vakcina. Taip pat turiu mažamečių vaikų, tad natūralu – norėjau pati juos taip skiepyti. Labai daug domėjausi, išnagrinėjau daug informacijos apie šią vakciną ir jos svarbą. Visas šias žinias sudėjome į tokį „lagaminą“, kurį išsiuntėme į sveikatos apsaugos ministeriją“, – aiškino specialistė.

Šeimos gydytoja, žvelgdama į laikotarpį nuo vasario 1 dienos, pastebi, kad tėvai aktyviai naudojosi galimybe paskiepyti savo vaikus.

„Atėjus Rugsėjo 1-ajai vaikus prieš mokyklas tikriname – kam priklauso, visus kvietėme skiepytis. Tokių asmenų, kad nesutiktų – dar nebuvo. Buvo tik tokių, kurie svarstė, pagalvojo, susižinojo norimus atsakymus ir po kiek laiko vis tiek sugrįžo pasiskiepyti. Maniau, jog bus blogesnė situacija, bet ji tikrai yra visai nebloga“, – apžvelgė gydytoja pridurdama, kad atsiranda vis naujų mokslinių duomenų, kurie siejami su ŽPV.

Pasak jos, savo vaikus skiepyti reikia, nes taip kol kas sukuriamas geriausias imuninis atsakas.

„Be to, ŽPV vakcina apsaugo ir nuo lytinių organų karpų. Jos nėra piktybinės, bet yra lengvai plintanti ir sukelianti didelį psichologinį poveikį grėsmė. Moksliškai įrodyta, kad suaugę asmenys, kurie jaunystėje buvo paskiepyti devyniavalente vakcina nuo ŽPV, praktiškai nebesusiduria su anogenitalinėmis karpomis ir kitais ŽPV lemiamais susirgimais. Skiepytis yra labai svarbu, todėl žiūrėkime į tai atsakingai“, – patarė specialistė.

Nėra efektyvesnės prevencijos priemonės

Gydytoja akušerė-ginekologė, med. dr. Greta Balčiūnienė antrina, jog ŽPV – pavojingas virusas su liūdnomis galimomis pasekmėmis, o abiejų lyčių vakcinacija valstybės lėšomis gali reikšmingai sumažinti viruso galimybes plisti bei atimti gyvybes.

„Deja, moterys vangiai dalyvauja joms skirtoje gimdos kaklelio vėžio patikros programoje, o vyrams profilaktinių programų dėl ŽPV sukeltų ligų net nėra, nors statistiškai vyrai ŽPV užsikrečia net dažniau nei moterys. Todėl efektyviausias kelias išvengti viruso sukeliamų grėsmių yra jų prevencija – vakcinos efektyvumas yra įrodytas asmenims iki 45 metų. Net jau esant nustatytam kažkuriam ŽPV tipui, vakcina gali apsaugoti nuo pakartotinių infekcijų ar kitų ŽPV tipų“, – sako G. Balčiūnienė.

Remiantis ŽPV informacijos centro duomenimis, iš daugiau nei 200 viruso tipų, pavojingiausi yra dveji – 16 ir 18.

„Būtent šie tipai sukelia per 70 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų, o sergamumas ir mirštamumas nuo gimdos kaklelio vėžio Lietuvoje yra vienas didžiausių Europoje. Visgi, ŽPV kaip susirgimo priežastis taip pat yra nustatomas 90 proc. išangės vėžio atvejų, 70 proc. išorinių lytinių organų vėžio atvejų, lytinių organų karpų atvejais. Visų jų būtų galima išvengti, todėl nepraleiskite progos apsaugoti savo vaikus“, – ragina G. Balčiūnienė.

ŽPV vakcinos veiksmingumas ir saugumas pagrįstas ilgalaikiais klinikiniais tyrimais. Vakcinos nuo ŽPV yra skirtos vaikams bei paaugliams nuo 9 metų ir suaugusiesiems asmenims. Vakcinos dozavimo schemų yra keletas: 9–14 metų amžiaus vaikams reikalingos dvi vakcinos dozės, o paaugliams nuo 15 metų amžiaus bei suaugusiems – 3 vakcinos dozės. Net jei ŽPV jau yra nustatytas, tai nereiškia, kad negalima skiepytis. ŽPV vakcina nėra skirta jau organizme aptikto ŽPV infekcijos ar ŽPV sukeltų ligų gydymui, tačiau gali sumažinti naujų ŽPV infekcijų riziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.