Lietuvos statistika: kas šeštas skurdžioje šeimoje augantis vaikas negali lankyti būrelių

Siekdamas išmatuoti namų ūkių galimybes patenkinti juose augančių vaikų poreikius, Lietuvos statistikos departamentas, atlikdamas 2021 m. pajamų ir gyvenimo sąlygų tyrimą, papildomai apklausė namų ūkius, turinčius vaikų iki 16 m. amžiaus. Buvo aiškinamasi, kokią įtaką tenkinant vaikų poreikius turėjo lėšų stoka ar kitos priežastys.

Bendrabutis, vaikų žaislai, kūdikis, vaikai, vaikas, skurdas, pedofilija<br>G.Bitvinsko nuotr.
Bendrabutis, vaikų žaislai, kūdikis, vaikai, vaikas, skurdas, pedofilija<br>G.Bitvinsko nuotr.
Namų ūkių, turinčių vaikų iki 16 m. amžiaus, dalis.<br> Lietuvos statistikos departamento maketas
Namų ūkių, turinčių vaikų iki 16 m. amžiaus, dalis.<br> Lietuvos statistikos departamento maketas
Namų ūkių, turinčių vaikų iki 16 m. amžiaus, dalis 2021 m. pagal namų ūkio sudėtį ar pajamų lygį.<br>Lietuvos statistikos departamento maketas
Namų ūkių, turinčių vaikų iki 16 m. amžiaus, dalis 2021 m. pagal namų ūkio sudėtį ar pajamų lygį.<br>Lietuvos statistikos departamento maketas
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 10, 2022, 3:41 PM

Trūksta net knygų

Praėjusiais metais 2,8 proc. namų ūkių, turinčių vaikų iki 16 m. amžiaus, nurodė, kad bent vienas iš vaikų negalėjo bent kartą per dieną valgyti vaisių, daržovių, 1,9 proc. – valgyti mėsos, žuvies ar lygiaverčių vegetariškų patiekalų. Dėl lėšų stokos ne visi vaikai namuose turėjo savo amžiui tinkamų žaidimų ar lauko laisvalaikio reikmenų, švęsti ypatingas progas ar išvykti bent savaitei atostogų.

2,2 proc. vaikų prisipažino, kad dėl lėšų stokos negalėjo pasikviesti draugų pažaisti ir pasivaišinti, o 1,3 proc. neįperka savo amžiui tinkamų knygų.

Nepriteklius mažėja

Palyginti su 2014 m. atliktos apklausos rezultatais, 2021 m. mažesnė dalis namų ūkių nurodė, kad dėl lėšų stokos vaikai susidūrė su materialiniais nepritekliais. Jei naujų drabužių prieš aštuonerius metus negalėjo įsigyti 10,1 proc. vaikų, dabartinėje apklausoje šis skaičius sumažėjo iki 3,2 proc.

Ypač sumažėjo dalis namų ūkių, kuriuose bent vienas iš vaikų dėl lėšų stokos negalėjo reguliariai dalyvauti laisvalaikio veikloje (nuo 16,8 proc. iki 4,3 proc.) ir bent savaitę išvykti iš namų atostogų (nuo 16,5 proc. iki 4,7 proc.).

Vienišus vaikus auginantiems – sunkiau

Vaikai, augantys su vieniša motina ar tėvu, žymiai dažniau susidūrė su materialiniais nepritekliais, nei vaikai, augantys su abiem tėvais.

Skurdo rizikoje gyvenančiuose namų ūkiuose augantys vaikai dėl lėšų stokos buvo priversti riboti ne tik laisvalaikio poreikius, bet ir prasčiau maitinosi (10,5 proc. kasdien negauna vaisių ir daržovių), didelė dalis turėjo tenkintis dėvėtais drabužiais (14,7 proc.).

Kas dešimtas vaikas augantis su vienu iš tėvų negali reguliai dalyvauti laisvalaikio veikloje, negauna naujų drabužių ir nevyksta bent savaitės atostogų.

Tobulinti savo talentus, sportuoti ar užsiimti mėgstama veikla negali beveik kas šeštas (15,2 proc.) vaikų augančių skurdo rizikos namų ūkiuose. Lygiai tiek pat nėra išvykę atostogauti.

Mažiausias atotrūkis yra tik skaičiuojant galimybes įsigyti amžiui tinkamas knygas ar namuose žaisti skirtus žaidimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.