Patarimai, kad ilgai lauktos kelionės su vaikais nesugadintų nemalonūs siurprizai

Artėjant velykinėms mokinių atostogoms ir vasaros sezonui, nemaža dalis šeimų jas sieja su kelionėmis – renkasi patrauklius maršrutus, perka lėktuvų bilietus ir rezervuoja viešbučius, ieško lankytinų vietų, planuoja su vaikais smagų poilsį ir aktyvias pramogas įvairiausiuose pasaulio kampeliuose. Portalo draudimas.lt ekspertė Donata Norkuvienė dalinasi keliais patarimais, kaip užsitikrinti, kad netikėti įvykiai kelionėse nesukeltų didesnių finansinių nuostolių.

„Freepik.com“ nuotr.
„Freepik.com“ nuotr.
Draudimas.lt grupės vadovė Donata Norkuvienė.
Draudimas.lt grupės vadovė Donata Norkuvienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 28, 2024, 10:24 AM, atnaujinta Mar 28, 2024, 10:47 AM

„Šeimos kelionės su vaikais – tai visada daug lūkesčių keliantis įvykis, atnešantis daug smagių emocijų ir nepamirštamų įspūdžių. Vis dėlto kelionių metu gali nutikti netikėtų dalykų, kurie gali sugadinti atostogas ir tapti neplanuotų išlaidų priežastimi. Todėl prieš kiekvieną kelionę naudinga tinkamai apsidrausti, gerai įvertinus visus tikėtinus pavojus“, – sako D. Norkuvienė.

Ekspertė vardina kelionių metu dažniausiai pasitaikančias situacijas, kurios atostogaujančioms šeimoms gali sukelti netikėtų rūpesčių.

Su vaikais kelionių planai gali keistis paskutinę minutę

Auginant atžalas sunku 100 proc. numatyti, kad kelionė tikrai įvyks. Paskutinėmis minutėmis vaikui susirgus neretai tėvams tenka atšaukti kelionės planus. Kartais galima atgauti visą ar dalį sumokėtų pinigų iš kelionių organizatoriaus, tačiau dažniausiai kelionės atšaukimo atveju bent dalis sumokėtų sumų už bilietus ar apgyvendinimą yra negrąžinamos („non-refundable“). Jei nebuvo apsidrausta, tokiais atvejais tenka patirti nemenkų nuostolių. Todėl planuojant atostogas pravartu pasirūpinti kelionių draudimu: jis kompensuos nuostolius, jei kelionę tektų nukelti dėl svarbių priežasčių – pvz., vieno iš keliautojų ligos arba artimojo netekties.

„Pasveikus ir situacijai pagerėjus šeima, nepatirdama didesnių finansinių nuostolių, gali tiesiog pasikeisti kelionės datas, skrydžių bilietus ir viešbučių užsakymus“, – aiškina draudimo specialistė.

Kelionėje įsismaginę vaikai pamiršta atsargumą

Keliaujant atsipalaiduoja tiek tėvai, tiek vaikai – sumažėja ir vienų, ir kitų atidumas, o mažieji skuba pasidžiaugti kurortuose įrengtais atrakcionais, baseinais, žaidimo aikštelėse esančiomis sūpynėmis ar treniruokliais. D. Norkuvienė atkreipia dėmesį į keletą situacijų, kai vasarą atostogaujančioms šeimoms teko kreiptis medikų pagalbos, kuri užsienyje neretai atsieina keletą šimtų eurų ir daugiau.

„Vienoje šeimoje priešmokyklinio amžiaus sūnus žaidimų aikštelėje buvo aukštai užsilipęs, ne taip pastatė koją ir nukritęs susižalojo ranką. Kitu atveju mažametė mergaitė lakstė aplink baseiną, paslydo ir nukritusi susimušė galvą. Kelionėse taip pat dažnai nutinka apsinuodijimų, nes atostogaujant egzotiškuose kraštuose smalsu paragauti įvairesnio maisto, – pasakoja draudimo ekspertė. – Visais panašiais atvejais tėvams tenka kreiptis į medikus, mokėti už gydytojų konsultacijas, pirkti medicinos priemones ir vaistus. Jei jie nebūtų turėję draudimo, visas išlaidas tektų padengti iš savo šeimos biudžeto.“

Nuvykus į kitas šalis tenka atsiprašinėti kitų ir praverti piniginę

Atskira tema – tai mažųjų išdaigos, dėl kurių tėvams kartais tenka ir paraudonuoti, ir atverti piniginę.

Dažnai pasitaiko situacijų, kai kavinėje ar restorane žaidžiantys vaikai įsismarkauja ir atsitrenkia į kitų lankytojų stalus arba į padavėjus, nešinus maistu ir gėrimais. Tokiais atvejais kitiems padarytą žalą – sugandintus patiekalus, aplietus drabužius – tenka padengti vaikų tėvams.

„Dar viena neretai ištinkanti situacija – vaikų važinėjimai dviračiais ar paspirtukais. Ne kartą yra atsitikę, kad paspirtuko nuoma paaugliams baigiasi susitikimais su policija. Nutinka, kad bevažinėdami vaikai praranda pusiausvyrą ir atsitrenkia arba į prabangų automobilį, arba į kitus žmones. Tėvams tenka atlyginti kitiems padarytą žalą – jei jie buvo apdraudę šeimą civilinės atsakomybės draudimu, tokiais atvejais nuostolius kompensuoja draudimas. Į keblias situacijas užsienyje patekti gana paprasta – dažnu atveju nepažįstame vietovės, kitos šalies kultūros ir elgesio tradicijų, o atsipalaidavę ne visuomet išliekame atsargūs ir dėmesingi. Be to, atostogaujant šalyse, kuriose pragyvenimo lygis aukštesnis, atitinkamai ir nuostoliai būna didesni“, – aiškina D. Norkuvienė.

Portalo draudimas.lt ekspertės teigimu, paprastai kelionių draudimas 3-jų asmenų šeimos savaitės atostogoms, apimantis ir civilinės atsakomybės draudimą, kainuoja 35–60 EUR, tačiau gali išgelbėti nuo šimtų ir net tūkstančių eurų nuostolių.

Prieš leisdamiesi į kelionę pasitikrinkite, ar tinkamai apsidraudėte

Apibendrindama dažniausius pavojus, tykančius keliaujant su vaikais užsienyje, D. Norkuvienė pateikia keletą patarimų, į ką atkreipti dėmesį pasirenkant kelionių draudimą.

  • Planuodami kelionę, nepamirškite kelionių draudimo visai šeimai. Atidžiai sužymėkite atostogų datas ir šalis, pagal jų pragyvenimo lygį pasirinkite pakankamas draudimo sumas. Atsiminkite, kad kelionių draudimas numato nuostolių atlyginimą tais atvejais, jei dėl svarbių priežasčių tektų atšaukti kelionę, jei pasimestų bagažas ir tektų leisti pinigus būtiniausiems daiktams (pvz., drabužiams, avalynei, higienos priemonėms).
  • Dalis draudimo bendrovių siūlo su kelionių draudimu kombinuotą papildomą apsaugą – medicininių išlaidų draudimą užsienyje, draudimą nuo nelaimingų atsitikimų, civilinės atsakomybės draudimą. Medicininių išlaidų draudimas kompensuos išlaidas, kurias patirtumėte patys arba dėl vaikų kreipęsi į gydymo įstaigas, kuriose tektų mokėti už konsultacijas, procedūras, medikamentus.
  • Draudimas nuo nelaimingų atsitikimų numato išmoką, kuri taps rimta finansine paspirtimi, jei dėl savo ar šeimos narių traumos tektų imti nedarbingumo lapelį, vėliau leisti pinigus reabilitacijai, slaugai.
  • Civilinės atsakomybės draudimas praverčia, jei kelionės metu jūs ar jūsų atžalos netyčia padarytumėte žalos kitiems asmenims.
  • Renkantis draudimą patariama palyginti kelių draudimo bendrovių sąlygas. Tai patogu padaryti draudimo platformoje www.draudimas.lt: kiekvieną gautą pasiūlymą galite išsaugoti ir viename ekrane pamatyti, ką apima kiekvieno draudiko siūloma apsauga, kokiomis sumomis draudžia ir kiek kainuoja. Atkreipkite dėmesį į franšizės dydį (sumą, kurią reikės padengti patiems), ar draudimas apima visas planuojamas veiklas (aktyvų poilsį, sportą).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.