Svajojate apie ramią tėvystę? Dovilė gali patarti, kaip tokia džiaugtis

Daugybė tėvų atiduotų daug ką, jei namuose įsivyrautų ramybė. Vaikų keliamas triukšmas, garsūs žaidimai ir aidintys pykčiai pažįstami daugeliui. Susipažinkite su Dovile Petraite, kuri yra ramios tėvystės specialistė, sertifikuota tėvų edukatorė ir gilinanti žinias pas dr. Laurą Markham, kuri Lietuvos tėvams gerai pažįstama iš knygos „Ramūs tėvai, laimingi vaikai“.

Tėvų edukatorė Dovilė Petraitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Tėvų edukatorė Dovilė Petraitė.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Tėvų edukatorė Dovilė Petraitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Tėvų edukatorė Dovilė Petraitė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 25, 2024, 5:15 PM

Knyga suteikė atsakymus

Dovilė šiuo metu mėgaujasi Kalifornijos saule – prieš porą metų su vyru Tadu ir trejų dukra Gertrūda persikraustė į JAV iš Vilniaus.

D. Petraitė yra baigusi dr. L. Markham (ji, šiame tekste mus bus minima ne kartą), tėvų edukatorių studijas ir dabar gilina žinias antroje mokymų pakopoje po kurios taps tėvystės konsultante. Pati daktarė Laura yra Dovilės mentorė.

Tėvystės temas, kaip ir daugybė kitų žmonių, moteris atrado susilaukusi dukros.

„Buvo sunkus gimdymas, ilgos dienos ligoninėje po jo, nesisekė žindyti, o be galo norėjau tai daryti. Vyras nepaprastai palaikė šį mano norą, abu ieškojome informacijos apie mamos pienuko atsiradimą, kurį su žindymo konsultantės Rasos Siudikienės pagalba pavyko rasti. Nepaprastai tuo džiaugiuosi ir esu be galo jai dėkinga. Perskaičiau nemažai knygų apie mažų žmonių vystymąsi, augimą, nebrandžias smegenis, prieraišumą ir taip toliau, o kai į rankas pateko dr. L.Markham knyga „Ramūs tėvai, laimingi vaikai’, aš sušukau: būtent to ir ieškojau! Jos požiūris man surezonavo, tiko ir patiko, o praktiniai patarimai ir įrankiai padėjo ir padeda kasdienėse situacijose su vaiku“, – džiaugiasi Dovilė.

Viesulo centre – tyla ir ramybė

Studijuodama ir gilindamasi į tėvystės temas D. Petraitė pradėjo vystyti savo projektą „Rami mamystė“.

„Rami mamystė ar tėvystė , angliškai „peaceful parenting“, yra pačios dr. Lauros terminas ir požiūris, jos siūlomų metodų visuma. Ar žinote, kad pačiame viesulo centre yra neįtikėtina ramybė ir tyla? Taigi, su ramia mamyste bei tėvyste panašiai – kai aplink siaučia audros, svarbu išlikti ramiai. Daktarė siūlo veiksmingus įrankius tai ramybei pasiekti“, – džiaugiasi Dovilė.

Pasak jos, dr. L. Markham kalba apie 3 pagrindines idėjas:

  1. Savireguliacija – kai mes išliekame ramios ar gebame suvaldyti savo audras, daug greičiau audros nuslūgsta ir vaikuose.
  2. Puoselėkime ryšį užuot koregavusios – ryšio svarba yra neįtikėtina. Kaip sako dr. Laura Markham, 80–90 proc. mamystės/tėvystės yra apie ryšio mezgimą ir puoselėjimą. Vaikai daug noriau klauso mūsų, daro ko prašomi, kai jaučiasi esantys ryšyje su mumis.
  3. Koučinimas arba ugdymas vietoje kontroliavimo. Vaikai komunikuoja savo elgesiu, o bausdamos juos už „blogą“ elgesį tik griauname ryšį su jais. Artimas ryšys su mumis motyvuoja vaiką keisti elgesį ir sekti mūsų pavyzdžiu. 

Gaila, bet yra daug įvairiausių situacijų, kur mes, kaip tėvai, suklystame, bet Dovilė tiki, kad dažnai netenkame kantrybės arba galvojame kad tai, ką daro vaikas, yra pasaulio pabaiga.

„Kai pyktis mus pagauna už nosies, galime pasakyti ir pridaryti dalykų, dėl kurių vėliau labai gailėsimės ir teks atstatyti kiek sueižėjusį ryšį su vaiku“, – pastebi ji.

Tad kai tai įvyksta, Dovilė siūlo stabtelėti, nustoti daryti ką darę ir kvėpuoti.

„Leiskime pykčio akimirkai praeiti, nepulkime veikti jos vedinom, nesakykime skaudžių dalykų. Neprarasime veido prieš vaikus, jei tą akimirką užčiaupsime sau burną ar įsikąsime į liežuvį“, – šypteli ji.

Dovilė tiki, kad ribos yra būtinos vaikams, nes be jų jie nesijaučia saugūs. Tik jas galime brėžti ne rėkdami ar mokydami, bet mylinčiai, su atjauta, supratimu ir pagarba.

„Elkimės, kaip kad tai darytume suaugusiam žmogui. Tikėtina, draugės nebarsim ir nerėksim ant jos, tad kodėl su vaiku taip elgiamės? Dr. Laura siūlo ribas brėžti su empatija, švelniai bet griežtai, įsiklausant į vaiko norus, bet nenusileidžiant. Labai veiksmingas metodas“, – tikina ji.

Atgyvenusi praktika

Nors JAV šeima gyvena tik antri metai, Dovilė pastebėjo, kad didžiausias skirtumas atsiranda tik vaikui gimus. Šioje šalyje visuomenė ir valdžia motinystės nepalaiko ir mamos po kelių dienų ar savaičių turi grįžt į darbą, o naujagimiai paliekami su auklėmis arba lopšelyje.

„Kita vertus, JAV jau daug metų turi neįtikėtinų darželių ir mokyklų, kuriose dirba mylinčios auklėtojos ir mokytojos, kur vaiko poreikiai, taip pat ir individualūs, yra svarbūs ir jie atliepiami. Ugdymas namuose ten taip pat ne naujiena, bet čia atskira tema.

Vakarų visuomenėse, mano galva, koją pakišęs natūraliam ir prieraišiam vaiko vystymuisi yra daktaras Richardas Ferberis su savo „išsiverkimo metodu“. Tiek Lietuvoje, tiek JAV mamos girdi patarimus iš savo aplinkos ar gydytojų apie „miego treniruotes“. Tačiau kūdikiams ir vaikams būtinas mamos artumas jo saugumui, vystymuisi, galų gale, tai yra natūralu. Ar esate matę katę, atsivedusią savo jauniklius ir paliekančią juos nakčiai kitame kambaryje? Juk jie neišgyventų! Tačiau su savo vaikais, deja, elgiamės kitaip. Įdomu ir ką ne visi žino yra tai, kad vėliau dr. R. Ferberis apgailestavo dėl šio ir kitų savo patarimų, kurie, deja, tapo populiarūs Vakaruose. Be to, jis nebuvo psichologas ar psichiatras, tik šeimos gydytojas“, – pasakoja Dovilė.

Konsultuoja nemokamai

Turėdama tiek žinių, D. Petraitė periodiškai veda šešių savaičių knygos „Ramūs tėvai, laimingi vaikai“ klubą nuotoliu. Kiekvieną savaitę susirinkusios mamos skaito knygos skyrių, o susitikimo metu su grupe jį aptarinėja, dalinasi įžvalgomis, įvairiais kampais modeliuoja situacijas ir jas nagrinėja.

„Labai kviečiu jungtis mamas prie šio nuotolinio klubo. Viso labo 6 susitikimai, o naudos be galo daug. Dažnai būna, kad kol skaitome knygą, linksime, pritariame autoriui, tačiau perskaičiusios padedame ją į lentyną ir tiek žinių. O aptariant, nagrinėjant, dalinantis savo patirtimis, knygoje perskaityti dalykai tarsi nusėda giliau, nes jie būna „pačiupinėti“.

Artimiausiu metu pasiūlysiu mamoms internetinius seminarus įvairiomis mamystės temomis bei konsultacijas. Tiesa, šiuo metu besimokydama konsultuoju nemokamai, man tai praktika, tad jei kam aktualu, mielai prašom susisiekti“, – kviečia Dovilė.

Jos kontaktai yra feisbuke arba internetinėje svetainėje www.ramimamyste.lt

Rinkis meilę

Dovilė pastebi, kad mamos galvoja, kad ramios mamystės principus taikyti yra sudėtinga.

„Sutinku, ir tuo pačiu pridursiu, kad mamystė nėra lengvas pasivaikščiojimas parke. Tai bene sudėtingiausias darbas pasaulyje! Juk visos siekiame užauginti laimingus, sėkmingus, gerus, turinčius savo nuomonę, atkaklius, mylinčius, geros širdies, žaismingus žmones. Noriu patikinti – verta investuoti savo laiką, kantrybę, energiją į mažo žmogaus savybių bei potencialo atskleidimą ir šilto ryšio puoselėjimą. Kaip liaudies išmintis sako: kaip šauksi, taip ir atsilieps. O aš priduriu: jei šauksi, šauks ir ant tavęs“, – ironizuoja Dovilė.

Na, o jei reikėtų duoti tik vieną vienintelį patarimą tėvams, D. Petraitė perduoda dr. Lauros Markham žodžius – rinkis meilę.

„Ką bedarytum, kaip bereaguotum, ypač jei „meta ant posūkio“ stabtelėk ir pasirink meilę. Su meile ir atjauta auginkime savo vaikus. Ir žinoma, beribe kantrybe – juk tai gražiausias rūbas, kurį galime dėvėti“, – patikina ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.