Vienu metu vaikų susilaukusios kolegės subūrė mamų knygų klubą: dalijasi rekomendacijomis, ką skaityti

Kaunietės Sandra Brusokienė ir Aurelija Žukauskienė – dvi finansininkės, dirbusios tarptautinėje įmonėje ir tais pačiais metais išėjusios į vaiko priežiūros atostogas. Susilaukusios vaikų aktyvios mamos netruko sugalvoti bendrą veiklą ir subūrė skaitančias mamas visoje Lietuvoje į nuotolinį knygų klubą „Mamos skaito“.

Sandros (nuotr. kairėje) ir Aurelijos įkurtas mamų knygų klubas veikia jau ketverius metus.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Sandros (nuotr. kairėje) ir Aurelijos įkurtas mamų knygų klubas veikia jau ketverius metus.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Sandros (nuotr. kairėje) ir Aurelijos įkurtas mamų knygų klubas veikia jau ketverius metus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Sandros (nuotr. kairėje) ir Aurelijos įkurtas mamų knygų klubas veikia jau ketverius metus.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Knygų klubo „Mamos skaito“ susitikimai vyksta nuotoliu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Knygų klubo „Mamos skaito“ susitikimai vyksta nuotoliu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Sandros (nuotr. kairėje) ir Aurelijos įkurtas mamų knygų klubas veikia jau ketverius metus.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Sandros (nuotr. kairėje) ir Aurelijos įkurtas mamų knygų klubas veikia jau ketverius metus.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-02-17 15:08

Kolegės, tapusios partnerėmis

Sandra šiuo metu augina trejų Herkų ir vienerių Motiejų. Aurelija neatsilieka ir namuose krykštauja trejų Ąžuolas ir pusės metų dukra Ana.

Abi moterys prieš ketverius išėjo vaiko priežiūros atostogų ir į ankstesnę darbovietę dar nesugrįžo. Sandra motinystės atostogų metu įgyvendino savo seną svajonę ir pradėjo dirbti fotografe. Autelija – save išbandė ir skaitmeninėje rinkodaroje, ir individualiai tvarko įmonių apskaitą.

Na, o didžiausias mamas vienijantis dalykas – meilė knygoms. Abi jos mėgsta skaityti nuo mažumės.

„Skaitydama aš atsipalaiduoju, gaunu atsakymus į rūpimus klausimus, mokausi, tobulėju“, – šypsosi S. Brusokienė.

„Daugiausia knygų perskaičiau augindama vaikus, knygos motinystėje man buvo ir yra būdas atsitraukti nuo rutinos, „pakeliauti“ po svetimas šalis, pažinti kultūras, mokytis ir gilinti žinias vaikų lavinime ir ugdyme, bei, žinoma, tai yra mano kokybiškas poilsis“, – papildo A. Žukauskienė.

Būtent Aurelijai ir kilo mntis suburti knygų klubą. Pirmiausiai, Sandra ir Aurelija svarstė apie gyvus susitikimus, bet norus apribojo karantinas, tad susitikimai iki šiol vyksta nuotoliu.

„Mūsų klubas „Mamos skaito“ gimė iš vienišumo jausmo ir iš bendrystės poreikio. Kuomet pradėjau lauktis pirmagimio, artimųjų ir draugų rate buvau pirmoji, kuri susilaukė vaikučio, todėl neturėjau jokių bendraminčių mamystėje. Didžioji dalis žinių apie vaiko priežiūrą ir auginimą atkeliavo būtent iš knygų. Taigi iš hobio ir vienišumo jausmo motinystėje gimė skaitančių mamų klubo idėja, kuri iš karto savo pavadinimu „Mamos skaito“ išdavė, apie ką visa tai. Su Sandra iki knygų klubo buvome tik kolegės, tačiau būtent ši bendra veikla sukūrė ir naują draugystę, kuri šiuo metu mezgasi ir tarp mūsų augančių vaikų“, – džiaugiasi A.Žukauskienė.

Planuoja gyvus susitikimus

„Mamos skaito“ pagrindinis komunikacijos kanalas yra instagramo profilis tuo pačiu pavadinimu. Čia su sekėjais balsavimo būdu klubo įkūrėjos išrenka mėnesio knygą ir mėnesio gale organizuoja nuotolinį susitikimą jai aptarti.

Susitikimams jos paruošia klausimus, analizuoja situacijas ir dalijasi asmeninėmis įžvalgomis.

„Knygų klubo dalyvės aptarimų metu tikrai atsipalaiduoja ir atsiveria vienos kitoms. Po susitikimų visuomet jaučiamės pailsėjusios, įsikvėpusios džiaugsmo ir motyvacijos. Džiaugiamės kiekviena dalyve ir užsimezgusia draugyste“, – džiaugiasi mamos.

Bendruomenę sudaro 900 sekėjų, bet į knygų aptarimus mamos priima tik ne daugiau nei penkias nares.

„Šį skaičių apsibrėžėme po keletos pabandymų aptarti knygas didesnėje grupėje, bet pajautėme, kad tada ne visos lieka pasisakiusios ir išgirstos, knyga būna aptarta paviršutiniškai ir nebelieka vietos diskusijoms. Todėl šiuo atveju galioja taisyklė, kas pirmesnis užsiregistruos į knygos aptarimą, tas užsitikrins galimybę jame dalyvauti. „Mamos skaito“ knygų klubas įkurtas 2020 metais, tad per šiuos metus subūrėme ir nuolatinių klubo dalyvių ratą. Tačiau sulaukiame ir naujai prisijungiančių mamų ar žmonių, kuriems tiesiog patinka mūsų skaitoma knyga ir jie nori ją aptarti“, – pasakoja Sandra.

Gyvi knygų aptarimai taip ir neįvyko – pradžioje trukdė karantinas, paskui vėl gimę mažyliai.

„Dabar vaikučiai kiek paaugę, tad turime planų! Norime rengti ne tik gyvus susitikimus, bet ir organizuoti pažintis su autoriais“,– dalijasi planais aktyvios mamos.

Knygų rekomendacijos

Pirmaisiais klubo gyvavimo metais dažniausiai mamos skaitydavo ir aptarinėdavo su motinyste ir tėvyste susijusią literatūrą. Vėliau pajautė, kad kalbėtis norisi ne tik apie vaikus, tad įtraukė daugiau grožinės literatūros knygų, taip pat saviugdai skirtos literatūros.

„Knygas skaitymui renkame balsavimo būdu instgramo istorijose. Įtraukiame visus norinčius dalyvauti. Kartais pačios sudarome knygų sąrašą, o kartais prašome sekėjų pasiūlyti, jų nuomone, vertą perskaityti knygą. Kartais renkame knygas pagal žanrą, o kartais įvairiai. Šioje vietoje nespraudžiame savęs į jokius rėmus ir elgiamės taip, kaip tuo metu atrodo tinkama. Taigi mūsų pasirenkama literatūra labai įvairi ir vienas iš pliusų šitokio knygų balsavimo yra toks, kad kartais yra išrenkama tokia knyga, kurios pats galbūt niekada nebūtum pasirinkęs skaityti. Taip atrandame nuostabius kūrinius ir autorius“, – pasakoja „Mamos skaito“ įkūrėjos.

Jos pabrėžia, kad aptarti tenka ir nepatikusias knygas, o kartais perskaityta knyga praverčia ir praktikoje auginant vaikus. Įdomu kuri? Sandra ir Aurelija rekomenduoja atsiversti Aletha Solter „Ašaros ir pykčio priepuoliai: ką daryti, kai kūdikiai ir vaikai verkia“.

Paprašėme ir daugiau knygų klubo „Mamos skaito“ rekomendacijų. Jei įdomu daugiau knygų vaikų ugdymo ir lavinimo tema – skaitykite Simone Davies „Montessori mažylis. Patarimų knyga tėvams, kaip užauginti smalsią ir atsakingą asmenybę“ ir Liuda Petranovskaja „Nematomas ramstis: prieraišumas vaiko gyvenime“.

Labiau besidominčioms asmeniniu tobulėjimu klubo narės rekomenduoja Harriet Lerner „PYKČIO ŠOKIS. Kaip pakeisti santykius su artimiausiais žmonėmis“.

O labiausiai širdį palietusios grožinės literatūros knygos skaitovėms buvo Bonnie Garmus „Chemijos pamokos“ ir knyga, kurią galite skaityti su ūgtelėjusiais vaikais Maja Lunde „Sniego sesė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas