JAV paskaičiuota, kad kasmet vienas amerikietis netyčia suvalgo apie 450 g vabzdžių ar jų lervų.
Štai, keli augalų gyventojai, kurie netyčiomis atsiduria jūsų lėkštėje, sąrašą pateikė prevention.com.
1. Tripsai. Tai kelių milimetrų ilgio vabzdžiai, gyvenantys visur, išskyrus arktinį regioną. Pastaraisiais metais jie tapo vieni iš žalingiausių kenkėjų visame pasaulyje. Jų liekanų galima aptikti konservuotuose ar šaldytuose brokoliuose, šparaguose ar briuselio kopūstuose.
2. Amarai. Tai tie patys maži žali ar juodi vabaliukai, kurių galite aptikti ant gėlių. Tačiau jie gali įsiskverbti ir į daržoves ir atsidurti šaldytuose špinatuose, brokoliuose, ir briuseliniuose kopūstuose. Taip pat, jei namuose verdate alų, jų arba jų dalelių gali būti ant apynių. JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) yra numačiusi net leistiną amarų normą ant pastarojo augalo: 10 gramų apynių 2500 amarų.
3. Erkutės. Jų ar jų dalelių esama grūduose, pavyzdžiui, kviečiuose. Manoma, kad kai kuriems asmenims, suvalgius tokių grūdinių kultūrų su erkutėmis, net gali kilti alergija kaip nuo dulkių erkučių.
4. Lervos. Jei dažnai valgote konservuotą maistą, ko gero, esate mėgavęsi ir lervutėmis. Šių parazitų liekanų galima aptikti konservuotuose grybuose, pomidoruose, pomidorų pastoje.
5. Vaisių muselės. Jų liekanų gali būti aptinkama konservuotuose vaisiuose ir sultyse bei razinose. Suvalgę saują razinų galite suvalgyti iki 35 vaisinių muselių kiaušinėlių.
Skamba ne itin maloniai tiesa? Tačiau neretai tam tikruose gaminiuose net yra numatytos normos, kiek gyvių, ar tiksliau jų likučių, gali būti valgyti tinkamuose maisto produktuose ir gaminiuose.
Ar tai kenkia sveikatai? Specialistai teigia, kad nieko baisaus dėl to nenutiks, mat vabzdžiai ir kirmėlės jau kurį laiką Pasaulinės sveikatos asociacijos vertinami kaip puikus baltymų šaltinis, net badaujančių šalių gelbėjimo priemonė.