Pavojaus signalas – skelbia, kad Jungtinėje Karalystėje plinta naujas COVID-19 variantas

Jungtinėje Karalystėje (JK) aptiktas naujas koronaviruso omikron atmainos subvariantas, o šalyje fiksuojamas naujas hospitalizacijų dėl COVID-19 augimas.

koronavirusas<br>123rf iliustr.
koronavirusas<br>123rf iliustr.
koronavirusas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
koronavirusas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
veido kaukės, koronavirusas<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
veido kaukės, koronavirusas<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 6, 2022, 5:38 PM

Remiantis naujausiais JK sveikatos apsaugos agentūros duomenimis, omikron XE variantas iki šiol buvo aptiktas 637 pacientų mėginiuose. Kol kas nėra jokių duomenų, leidžiančių daryti išvadas dėl jo užkrečiamumo ir virulentiškumo.

XE subvariantas yra praėjusių metų pabaigoje atsiradusios omikron atmainos ir naujesnio jos potipio „stealth“ arba BA.2 subvarianto hibridas.

Tai vadinamasis „rekombinantinis“ viruso tipas, kuris gali atsirasti, kai asmuo vienu metu užsikrečia dviem ar daugiau skirtingų koronaviruso variantų. Dėl šios priežastys paciento organizme susimaišo virusų genetinė medžiaga.

Gali būti 10 proc. užkrečiamesnis

Tokie „rekombinantiniai“ virusai – nieko neįprasto. Nuo pandemijos pradžios jau pasitaikė keli panašūs atvejai.

Tvirtų duomenų apie omikron XE subvarianto pagrindines savybes – sukeliamos ligos sunkumą, gebėjimą apeiti vakcinų sukurtą imunitetą – nėra, tačiau yra pagrindo manyti, kad jis gali būti užkrečiamesnis už visas ankstesnes koronaviruso versijas.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad XE subvariantas gali būti 10 proc. užkrečiamesnis, nei didžiojoje Europos dalyje šiuo metu dominuojantis omikron BA.2 subvariantas.

Sveikatos priežiūros institucijos praneša nuolat stebinčios situaciją.

„Šis konkretus rekombinantas XE parodė kintamą augimo tempą ir dar negalime patvirtinti, ar jis turi tikrą pranašumą prieš ankstesnes atmainas. Kol kas nėra pakankamai įrodymų, kad būtų galima daryti išvadas apie jo užkrečiamumą, sukeliamos ligos sunkumą ar vakcinų veiksmingumą“, – sakė UKHSA vyriausioji medicinos patarėja profesorė Susan Hopkins.

Pirmojo JK patvirtinto XE subvarianto mėginys buvo paimtas sausio 19 d., o tai rodo, kad kitos atmainos šios koronaviruso versijos nenustelbė, ji išliko ir toliau plito kelis mėnesius. XE subvariantas taip pat aptiktas ir už JK ribų, Tailande.

Parengta pagal cnbc.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.