Pranešė, kaip jaučiasi koronavirusu užsikrėtusi gimdyvė ir jos kūdikis

Mokslininkai nuo pat pandemijos pradžios vaikus vadino grupe, kuriai koronavirusas nebaisus: jie tik platina jį ir simptomų nejaučia. Tačiau pasitaiko, kad gimdo virusu užsikrėtusios moterys ir tai gali daryti įtaką gimdymui. O britai šią savaitę pranešė apie stebimą naują infekciją tarp mažų vaikų ir ieško sąsajų su koronavirusu.

 123rf asociatyvi nuotr.
 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 4, 2020, 9:44 AM, atnaujinta May 4, 2020, 10:07 AM

Prieš kelias savaites Vilniuje Santaros klinikose gimdė koronavirusu užsikrėtusi moteris. Pasak klinikų akušerijos ir ginekologijos centro vadovės Dianos Ramašauskaitės, nuo pat pandemijos paskelbimo buvo ruošiamasi tokiems gimdymams. Santaros klinikose yra atskiras blokas skirtas gimdyti koronavirusu sergančioms moterims. Ten dirba atskiras personalas.

Moteris į Santaros klinikas gimdyti buvo pervežta iš Vilniaus gimdymo namų, kur jai ir buvo nustatytas virusas. Nuo pat gimdyvės atvykimo į klinikas, ji neturėjo jokio kontakto su kitomis pacientėmis, o personalas dirbo naudodamas visas tokioje situacijoje reikalingas asmens apsaugos priemones.

„Tiek mama, tiek naujagimis jaučiasi gerai. Naujagimiui per parą bus atlikti tyrimai, įvertinta, ar jis turi tą infekciją. Kūdikis yra žindomas, mama infekcijos požymių neturi.

Pagal kitų šalių patirtį toms moterims, kurios yra besimptomės arba serga lengva forma, naujagimiai turėtų būti per 2 metrus nuo mamos, nes tas kelias užsikrėtimo yra oro lašelinis. Nors mama dėvi kaukę, bet patariama, kad per 2 metrus naujagimis būtų nuo jos ir abu jokiu būdu negulėtų vienoje lovoje.

O žindyti ji žindo. Aišku, laikosi visų higienos taisyklių ir dėvi kaukę“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ pasakojo D.Ramašauskaitė.

Pakartotinis COVID-19 testas abiem taip pat buvo neigiamas. Mama ir kūdikis yra namuose.

Anot medikų, koronaviruso infekcija gali lemti priešlaikinį gimdymą ar sulėtėjusį vaisiaus augimą. Specialistai sako, kad paskutines nėštumo savaites moterys turėtų laikytis itin griežtos saviizoliacijos, kad liga nesutaptų su gimdymo laiku.

Ministerija balandžio viduryje pranešė, kad karantino laikotarpiu gimdyme draudžiama dalyvauti partneriams.

Lyginant su praeitų metų kovo mėnesiu šiemet Santaros klinikose buvo 50 gimdymų mažiau.

„Remiantis užsienio šalių patirtimi, galiu pasakyti, kad naujagimių, kuriems buvo diagnozuota COVID infekcija, yra pavieniai atvejai. Vertinama taip, kad naujagimiui tai nėra labai pavojinga.

Perdavimas iš mamos vaisiui yra labai retas, aprašyti tik pavieniai atvejai. Tačiau toks perdavimo kelias nėra atmetamas.

Aišku, renkami duomenys kiekvieną savaitę, galbūt greitai turėsim kitų duomenų, kad ta infekcija pavojingesnė naujagimiui, bet aprašomas dažniausiai oro lašelinis naujagimio nuo mamos užsikrėtimo kelias. Tai įvyksta pagimdžius, o kol naujagimis yra gimdoje, toks užsikrėtimo kelias yra gana retas“, – teigė Santaros klinikų Naujagimių skyriaus vedėja Ingrida Pilypienė.

Nuo pat COVID-19 pandemijos pradžios buvo akcentuojama, kad vaikai perserga lengvai, nejaučia jokių simptomų. Jie labiau viruso nešiotojai turintys besimptomę ligos eigą.

Šią savaitę tarptautinis žiniasklaidos kanalas „Euronews“ pranešė, kad Didžiosios Britanijos intensyvios terapijos skyriuose guldoma vis daugiau vaikų su ūmiu uždegiminiu sindromu. Jis gali būti susijęs su koronavirusu arba tai tiesiog dar viena nežinoma infekcija.

Tokių vaikų apie 20. Kaip praneša užsienio žinių tarnyba, visų vaikų būklė sunki. Liga reiškiasi aukšta temperatūra, kritusiu kraujospūdžiu, apsunkintu kvėpavimu. Tik keliems mažiems ligoniams su šia infekcija nustatytas ir COVID-19.

Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos ministerija išplatino kreipimąsi vaikų gydytojams, kad jie būtų dėmesingi vaikų ir tėvų skundams. Tiesioginis ryšys tarp šios infekcijos ir koronaviruso kol kas nenustatytas, bet tiriamas.

„24/7“ – sekmadieniais 16.30 ir 21.30 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.