Ramūnas Karbauskis paaiškino, kodėl persigalvojo dėl pagalbinio apvaisinimo

Antradienio rytą, prieš teikiant Seimu svarstyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, vyko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio, frakcijos narės Astos Kubilienės ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnės Ritos Tamašunienės spaudos konferencija „Pagalbinis apvaisinimas: moderni mokslu pagrįsta pagalba nevaisingoms šeimoms bei embriono apsauga“.

R.Karbauskis savo bendražygiams patarė apsispręsti, ar jiems verta viešai kalbėti apie šeimų reikalus.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis savo bendražygiams patarė apsispręsti, ar jiems verta viešai kalbėti apie šeimų reikalus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2016, 8:50 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:28 AM

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo embriologė profesorė Angelija Valančiūtė (Lietuvos sveikatos mokslų universitetas) ir teisininkė Kristina Zamarytė-Sakavičienė (Laisvos visuomenės instituto direktorė).

R.Karbauskis pareiškė, kad atsiima embrionų šaldymo draudimo pasiūlymą.

„Teikdami pataisas rėmėmės Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkų vasario mėnesį pateiktais duomenimis. Pakartotinai gavome mokslininkų išvadas.

Tačiau suprasdami, kad visuomenė yra neinformuota, kviečiame pradėti mokslo įstaigas pradėti viešą diskusiją, kuo šie metodai (kiaušialąsčių ir embrionų šaldymo) skiriasi ir neklaidinti žmonių. Dabartinė informacija, kuri sklinda daugelyje interneto portalų, viešojoje erdvėje, kadangi dabar teigiama, jog kiaušialąsčių šaldymo technologija yra archajiška.

Tačiau mokslininkų duomenys, kuriuos teigia Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, rodo, kad ateityje niekas embrionų nebešaldys ir kiaušialąsčių šaldymas yra ateitis.

Bet sprendimas šiandien yra toks, mes atsiimame siūlymą, kad įstatyme būtų parašyta, jog embrionų šaldymas yra draudžiamas.

Vis dėlto, mes supratome, kad mokslas nespėjo paruošti visuomenės“, – pareiškė R.Karbauskis.

Pasak „valstiečių“ lyderio, šiandien bus įregistruotos pataisos, kuriose bus numatoma, kad vaikas, gimęs po pagalbinio apvaisinimo, turės teisę sužinoti apie savo biologinius tėvus, embrionų išvežimas į užsienį, išskyrus tuos atvejus, kai to reikalaus gydymas, bus draudžiamas, lytinių ląstelių donorystė negalės būti komercinių sandorių objektas. Pagalbinio apvaisinimo metu sukurti embrionai galės būti naudojami tik pagalbiniam apvaisinimui, sunaikinti jų nebus galima.

„Šios pataisos leidžia tikėtis, kad išlaikydami embrionų šaldymo metodą, mes išlaikysime pakankamą pagarbą, kaip mokslo yra įrodyta, besivystančiai gyvybei. Tikriausiai toks sprendimas nebesulauks nei veto, nei kitų prieštaravimų.

Jeigu po šio pakeitimo mes ir toliau girdėsime tuos argumentus, kad mes esame atsilikę, tokiu atveju, iš karto pareikšiu, kad tie, kurie po šių pataisų toliau prieštaraus, yra suinteresuoti, embrionų prekyba ir nieko daugiau“, – rėžė R.Karbauskis.

Po spaudos konferencijos „valstiečių“ vedlys patikslino, jei šeima turės nenaudojamus embrionus, jie turės būti saugomi „amžinai“.

Pasiteiravus, ar R.Karbauskis galėjo atsitraukti, nes neįveiktų veto. Jis atsakė, kad nesunkiai būtų įveikę: „Aš nenoriu šito įrodinėti, nes nebereikia to įrodinėti.

Šitą temą pabandė padaryti ideologine, nors ji grynai mokslinė. Jei jūs perskaitysite, kokios pateiktos mokslininkų išvados, tai tokiu atveju kaltinti mus ideologija būtų labai keista, nes mokslininkų išvados labai vienareikšmės – kaušialąsčių šaldymas efektyvesnis būdas negu embrionų šaldymas“, – sakė R.Karbauskis.

Veto įveiktų

R.Karbauskis tvirtino, jog atsiimti pataisą paskatino ne galimas prezidentės Dalios Grybauskaitės veto, nes, pasak „valstiečių“ vadovo, jis Seime būtų įveiktas.

„Mes nesunkiai įveiktume veto, tą galit nesunkiai pasiskaičiuot. Mes pakeitėm ne dėl to sprendimą, kad sulauksim veto, bet ieškojom sprendimo, kuris būtų teisingiausias, (siekiant) tas aistras visuomenėje sumažinti, ir kad apsaugotume embrionus, prasidėjusią gyvybę nuo to, kad ji būtų naikinama“, – kalbėjo R.Karbauskis.

Pasak „valstiečių“ vadovo, antradienį planuotas jų registruotų pataisų Pagalbinio apvaisinimo įstatymui įvyks, bet kartu bus teikiamas ir siūlymas, kuriuo nuostata dėl šaldymo atšaukiama, įrašant įpareigojimą nepanaudotus embrionus saugoti neterminuotai.

Viena projekto autorių, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „valstietė“ Agnė Širinskienė sako, kad siūlomas sprendimo variantas yra teisingiausias šiuo momentu, visuomenei nepasiruošus pritarti draudimui dėl embrionų šaldymo.

„Aš tas pataisas rengiau ir manau, kad tai teisingas sprendimas esamu momentu, nes, viena vertus, mes apsaugome embrioną, draudžiame jį naikinti, ir labai aiškiai sakome, kad lauksime, kol visuomenė bus pajėgi priimti ir medikai bus pasiruošę kiaušialąsčių šaldymui“, – žurnalistams Seime sakė A.Širinskienė.

Klausiama, kad turės padengti neterminuoto embrionų saugojimo kaštus, komiteto vadovė sakė, kad tai reguliuos poįstatyminiai aktai. „Šiuo atveju paliksime viską poįstatyminiam reguliavimui, be abejo, kažkas turės tą finansinį klausimą spręsti, tikėtina, kad galbūt ir pagalbinio apvaisinimo klinikos, aš manau, kad įstatymo pataisos skatins kurti mažiau embrionų, kad reikėtų mažiau saugoti“, – kalbėjo pirmininkė.

Antradienį prie Seimo maždaug 30 žmonių piketavo prieš embrionų šaldymą, o popiet prie parlamento akciją rengia liberaliojo varianto šalininkai, kurie pasisako, jog įstatymas nebūtų keičiamas.

Projektą dėl embrionų šaldymo registravo 57 Seimo nariai – didžioji dalis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos, taip pat keli konservatoriai, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos nariai. Tarp teikėjų yra ir „valstiečių“ deleguotas paskirtasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Šioms pataisoms pasipriešino dalis akušerių ir ginekologų, ragindami leisti įsigalioti jau priimtam liberalesniam pagalbinio apvaisinimo variantui. Medikų viešai paskelbtame pareiškime teigiama, kad embriono apsauga argumentuojamos pataisos sukels problemų nevaisingoms poroms ir kai kuriais atvejais neleis susilaukti sveikų palikuonių. Tokią poziciją viešu laišku išsakė ir apie trisdešimt pacientams atstovaujančių nevyriausybinių organizacijų.

Teikėjai aiškinamajame rašte tvirtina, jog nuo sausio įsigalioti turintis Pagalbinio apvaisinimo įstatymas „neužtikrina adekvačios embriono apsaugos, sukuria prielaidas neterminuotam embrionų saugojimui užšaldžius bei tokių embrionų sunaikinimui“, neužtikrina vaiko teisės žinoti savo tėvus.

Projektu siūlyta nustatyti, kad pagalbinio apvaisinimo metu būtų sukuriama tiek embrionų, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, bet ne daugiau trijų, kad būtų išvengta pakartotinio moters stimuliavimo hormonais, iniciatoriai siūlo šaldyti kiaušialąstes. Pagal naująjį „valstiečių“ siūlomą variantą, kaip teigė R.Karbauskis sukuriamų embrionų skaičius nebus ribojamas, bet jie turės būti saugomi neterminuotai.

Vis tiek kviečia protesuoti

Liberalų partija šiandien 13 val. prie Seimo organizavusi protesto akciją, vis tiek kviečia protestuoti. Socialiniame tinkle „Facebook“ neseniai pasirodė įrašas: „R.Karbauskis sako, kad atsitraukia, bet neaišku, ar ilgam. Jis greičiausiai atsisakys tik dalies pasiūlytų draudimų.

Klausimas šiandieninėje Seimo darbotvarkėje lieka. Todėl mes nesitraukiam ir kviečiam visus susirinkti šiandien prie Seimo 13 valandą“, – skelbiama įraše.

Akcijos organizatoriai kviečia visus dalyvius kviečiame su savimi atsivežti šios akcijos simbolį – tuščius vaikiškus vežimėlius.

Seimas birželį jau buvo priėmęs Pagalbinio apvaisinimo įstatymą, kuriame numatė, kad atliekant pagalbinio apvaisinimo procedūrą embrionų galėtų būti sukuriama tiek, kiek vienu metu jų bus perkelta į moters organizmą, o sukurtų embrionų skaičius negalėtų viršyti trijų. Tokio reglamentavimo šalininkai teigė norintys užkirsti kelią situacijai, kai nepanaudotų embrionai būtų naikinami.

Prezidentė įstatymą vetavo, teigdama, kad reikalavimas visus embrionus perkelti į moters organizmą didina daugiavaisio nėštumo riziką ir mažina pagalbinio apvaisinimo sėkmės tikimybę. Anot prezidentės, tai kelia riziką tiek moters, tiek vaiko sveikatai.

Rugsėjį parlamentarai pritarė D.Grybauskaitės veto šiam įstatymui ir nuo sausio įsigalioti turinčiame Pagalbinio apvaisinimo įstatyme nustatyta, kad sukuriamų embrionų skaičius neribojamas, leidžiama lytinių ląstelių donorystė ir embriono išankstinė diagnostika.

Jei Seimas už tokias pataisas nubalsuos teigiamai ir jos bus priimtos, įstatymas įsigalios nuo sausio 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.