Pasiskiepyti sostinėje norėjusi moteris liko it musę kandusi

Kūdikio besilaukianti Reda praėjusią savaitę norėjo pasiskiepyti nuo gripo vienoje Vilniaus gydymo įstaigoje, deja, atvykusi moteris išgirdo, kad vakcinų nebėra ir neaišku, ar bus atvežta. Kaip žinia, nėščiosioms vakcinacija nuo gripo yra nemokama, tačiau Reda tokios galimybės neteko.

Sostinėje baigėsi nemokamos vakcinos.<br>123rf nuotr.
Sostinėje baigėsi nemokamos vakcinos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ana Daukševič

Nov 25, 2015, 5:49 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 1:01 AM

„Ką man dabar daryt, jei mano gydymo įstaiga neturi vakcinos? Ar galiu eit kažkur kitur, ar man jau tokiu atveju kainuotų, nors oficialiai nėščiajai tai nemokamai?“, – klausė Reda.

Kaip paaiškėjo, nemokamų vakcinų Vilniuje praktiškai nebeliko. Nors žiema net neprasidėjo, dabar sumanusieji pasiskiepyti galės padaryti tai tik mokamai, tačiau gali būti ir taip, jog vakcinų teks palaukti.

Kaip paaiškino Centro poliklinikos gydytoja infektologė Virginija Mačionienė, šiuo metu Centro poliklinikoje nemokamos vakcinos atsargos sparčiai senka ir greitai jų nebus kaip ir kitose gydymo įstaigose.

Tai esą visiškai natūralus dalykas, nes skiepytis žmonės suskumba dar rudens pradžioje, o šiemet norinčiųjų pasiskiepyti nuo gripo buvo daugiau nei praėjusiais metais.

„Rizikos grupei priklausantys žmonės, lėtinėmis ligomis sergantys pacientai, taip pat nėščiosios yra skiepijamos nemokamai, tačiau kai vakcinų nebelieka, galima rinktis nebent komercines – t. y. mokamas vakcinas. Jų mūsų gydymo įstaigoje dar yra“, – sakė V.Mačionienė.

Tiesa, gydytoja pripažino, jog kartais pritrūksta netgi mokamų vakcinų. Taip atsitinka tuomet, jei vakcinų tiekėjai patys neturi skiepų ir privalo jas atsivežti. Tuomet tenka palaukti kol įvyks pirkimai, vakcinos bus pristatytos.

Problemos nėra?

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras tikina, jog problemos šiuo metu nėra – esą pasiskiepyti nemokamai vis dar galima. „Rizikos grupių asmenų skiepijimui gripo vakcinos ASPI dar turi. Dėl komercinėje rinkoje esančios gripo vakcinos, reikėtu kreiptis į gripo vakcinos gamintojų atstovus Lietuvoje.

Mūsų centras neturi informacijos dėl gripo vakcinos kiekių, kurie yra įvežami į Lietuvą ir platinami ASPĮ, kai skiepo kaštus padengia asmuo arba jo darbdavys“, – tikino ULAC atstovai.

Tiesa, jie taip pat pripažino, jog pasibaigus nemokamoms vakcinoms, jų atsargos nebus papildytos. „Dėl valstybės lėšomis įsigytos gripo vakcinos, kuria skiepijami rizikos grupėms priklausantys asmenys, papildomo konkurso įsigyti gripo vakcinos Valstybine ligoniu kasa neskelbs“, – sakė ULAC atstovai.

Taigi, reikėtų suprasti, jog kas pirmesnis, tas gudresnis ir pasiskiepyti nuo gripo reikėjo suskubti anksčiau, o dabar pasirinkimo kito nėra – teks susimokėti.

Sunku apskaičiuoti poreikį

Ligonių kasų atstovai teigė, jog kasmet į gydymo įstaigas pristatoma tiek vakcinų, kiek jos yra užsakiusios. Apie vakcinų poreikį jos kiekvienais metais informuoja Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrą.

Dar prieš tris savaites Ligonių kasos susisiekė su ULAC specialistais klausdami, kokia šiuo metu yra situacija, kiek vakcinų yra likę. Buvo nuspręsta, jog gydymo įstaigos, kurios neišnaudojo visų nemokamų vakcinų galėtų pasidalinti su tomis, kurios atsargas jau išnaudojo.

„Vakcinų poreikį apskaičiuoti nėra paprasta, nes kartais jų užsakoma per daug tad kitais metais prašoma mažesnio kiekio. Atsitinka taip, jog kitąmet skiepytis nemokamomis vakcinomis norą išreiškia daugiau žmonių, todėl jų pritrūksta“, – paaiškino VLK atstovai. Dėl šios priežasties neatmetama galimybė, jog nemokamos vakcinos šiuo metu jau galėjo pasibaigti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.