Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad infekcijos šaltinis
galėjo būti šerniena. Visi asmenys, vartoję šernienos, nukreipti
gydytojų konsultacijai. Informacija apie trichineliozės židinį
perduota Tauragės valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai.
Trichineliozė – ūmi žmonių ir gyvūnų parazitinė liga,
kurią sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Žmogus
užsikrečia valgydamas trichinelėmis užkrėstą kiaulieną,
šernieną arba kitokią žvėrieną.
Ligos požymiai dažniausiai išryškėja parėjus 2-3 savaitėms
nuo užsikrėtimo.
Trichineliozė pasireiškia silpnumu, pykinimu,
aukšta temperatūra, veido, akių vokų pabrinkimu, raumenų bei
sąnarių skausmais.
Židinių epidemiologinių tyrimų analizė
rodo, kad dažniausiai žmonių trichineliozė Lietuvoje plinta per
infekuotą trichinelėmis kiaulieną ir šernieną.
Užkrečiamųjų
ligų ir AIDS centro duomenimis, per devynis šių metų mėnesius
užregistruoti trys trichineliozės protrūkiai, kurių metu susirgo
27 žmonės, iš kurių 22 (81, 5 proc.) užsikrėtė vartodami
maistui sumedžiotų šernų mėsą, 5 (18,5 proc.) – namų ūkyje
užaugintų kiaulių mėsą.
Pernai per visus metus trichinelioze
susirgo 20 žmonių: 15 užsikrėtė per šernieną, 5 – per
kiaulieną. Kaip išvengti užsikrėtimo trichinelioze? Žmonės
maistui turi vartoti tik veterinarijos specialistų patikrintą
kiaulieną, šernieną ar kitą žvėrieną.