Vėžio tyrėjai turi blogų naujienų aukštaūgiams

Visai neseniai atlikta mokslinė studija rodo, kad aukšti žmonės turi didesnę riziką susirgti vėžiu.

Aukštaūgiai turi didžiausią riziką susirgti odos vėžiu.<br>123rf nuotr.
Aukštaūgiai turi didžiausią riziką susirgti odos vėžiu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-10-02 15:50, atnaujinta 2017-10-12 05:46

Švedų mokslininkai nustatė, kad moterims rizika susirgti bet kurios rūšies vėžiu yra didesnė, jei jos yra aukštos. Su kiekvienais 10 centimetrų rizika susirgti vėžiu padidėja net 18 proc. Vyrams ši rizika kiek mažesnė – 11 proc.

Tiesa, mokslininkai tikina, kad ūgis vis tiek nepadidina rizikos susirgti vėžiu taip, kaip rūkymas ar netinkama mityba.

Dr. Emelie Benyi iš Karolinska instituto, kuris vadovavo tyrimams, teigė, kad yra kelios galimos priežastys, kodėl ūgis susijęs su susirgimais vėžiu. „Vienas iš paaiškinimų – aukštesni žmonės turi daugiau ląstelių savo organizme, kurias potencialiai gali pulti vėžys.

Be to, galimai aukštesni žmonės sunaudoja daugiau energijos, kas, kaip anksčiau buvo teigiama, taip pat susiję su rizika susirgti vėžiu“, – aiškino E.Benyi.

Tyrimo metu išanalizuoti net 5,5 milijono žmonių, gimusių tarp 1938 ir 1991 metų, duomenis. Jų ūgis svyravo nuo 1 metro iki 2,25 metrų.

Mokslininkai nustatė, kad aukštaūgiai turi didžiausią riziką susirgti odos vėžiu. Kiekvieni 10 centimetrų šią riziką padidina net 30 proc. Aukštaūgės moterys 20 proc. dažniau suserga krūties vėžiu.

Nors švedai atlikdami tyrimą neatsižvelgė į tokius faktorius, kaip rūkymas, kiti mokslininkai tikina, jog tyrimo rezultatus galima vertinti rimtai. Tiesa, kol kas jie nebuvo publikuoti nė viename moksliniame leidinyje.

Ryšys tarp ūgio ir susirgimų vėžiu buvo pastebėtas jau anksčiau. „Mes jau anksčiau žinojome, kad susirgimai krūties ir prostatos vėžiu susiję su žmogaus ūgiu“, – sakė prof. Melas Greavesas iš Vėžio tyrimų instituto.

„Ankstesni tyrimai parodė, kad žmonės, turintys genetinį dvarfizmą, labai retai suserga vėžiu. Augimo hormonas yra taip pat labai svarbus naviko vystymuisi“, – paaiškino M.Greavesas.

Atlikti tyrimai su pelėmis taip pat patvirtino, kad augimo hormonas susijęs su naviko išsivystymu. „Mes žinome, kad augimo hormonai skatina ne tik kaulų, bet ir visų ląstelių augimą. Todėl šis hormonas, padidindamas ląstelių skaičių, atsakingas ir už naviko atsiradimą“, – sakė profesorius.

Prof. Jackas Cuzickas iš Londono Karalienės Marijos universiteto taip pat sakė: „Ryšis tarp ūgio ir susirgimų vėžiu buvo žinomas jau kurį laiką. Šis tyrimas bus labai svarbus ateityje nustatant ligų paplitimą.“

Tiesa, jis teigė, jog kol kas per anksti daryti galutines išvadas, net turi būti atlikta daugiau tyrimų, siekiant patvirtinti ryšį tarp ūgio ir susirgimų vėžiu. Esą kol kas trūksta detalių, nustatant ryšio priežastis.

Dr. Jane Green, epidemiologė iš Oksfordo universiteto tuo tarpu teigė, jog suaugusiųjų ūgis nėra savaime vėžio atsiradimo priežastis. Jos ieškoti reikėtų nebent vaikystėje, kai formuojasi žmogaus organizmas, vaikas auga.

Be to, J.Green turėjo ir gerų žinių aukštaūgiams. „Verta paminėti, kad aukštesni žmonės turi mažesnę riziką susirgti širdies ligomis bei mažesnę mirties riziką apskritai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.