Dermatologė pataria, ką daryti atsiradus pigmentinėms dėmėms

Sinoptikai prognozuoja, kad jau šį savaitgalį mes vėl galėsime džiaugtis kaitriais saulės spinduliais. Vis dėlto pasikaitinus saulutėje ant odos gali atsirasti pigmentinių dėmių. Kaip jų išvengti, klausiame dermatologijos klinikos „Era Esthetic“ gydytojos Jurgitos Stoškienės.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Jul 20, 2012, 12:39 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:08 AM

Būtina kreiptis į dermatologą

Ne visos pigmentinės dėmės yra pavojingos, tačiau dėl jų gali išsivystyti melanoma – odos vėžys. Todėl J. Stoškienė pataria nepiktnaudžiauti saulės spinduliais, nesilankyti soliariume, vasaros metu dėvėti galvos apdangalus, reguliariai apžiūrėti savo odą. Būnant atviroje saulėje rekomenduojama naudoti apsauginius saulės kremus su 30-50 SPF faktoriumi.

Gydytoja pastebi, kad į ją žmonės gana dažnai kreipiasi netgi dėl nekalto, estetiškai nepatrauklaus pigmentinio darinio. Tai ji vertina teigiamai, nes laiku pradėtas gydymas – tiesiausias kelias siekiant sveikatos.

„Atsiradus naujoms dėmėms ar pradėjus kisti senoms, reikia kreiptis į gydytoją. Dažnai žmonės delsia, nes bijo. Aš visada raginu juos kreiptis į specialistus, nes anksti diagnozuoti piktybiniai odos navikai yra pagydomi net 97 proc. atvejų“, – statistiką pateikia J. Stoškienė.

Pigmentines dėmes galima gydyti keturiais būdais: vaistais, odos šveitimu, kai naudojamos specialios rūgštys, mezoterapija ir lazeriu. Gydytoja perspėja, kad kiekvienas gydymo metodas turi būti prižiūrimas dermatologo.

Atliekant dėmių šalinimo lazeriu procedūrą, per akimirksnį mikroskopiškai mažam odos plotui yra perduodamas didžiulis energijos kiekis. Pigmentinės dėmės sugeria šią energiją. Po procedūros pigmentinės dėmės išnyksta, o lazerio išskiriama šiluminė energija stimuliuoja jaunas odos ląsteles. Taip išsilygina odos reljefas, vyksta odos atjauninimas.

Vis dėlto nederėtų manyti, kad ši procedūra – amžinos jaunystės šaltinis. Jaunesniems nei 50 metų žmonėms pigmentacijos padidėjimas dažnai yra ankstyvo odos senėjimo požymis, todėl jų šalinimas lazeriu yra gydomoji, o ne kosmetinė priemonė.

Pigmentines dėmes sukelia A, C, PP vitaminų trūkumas

Pigmentiniai odos pakitimai atsiranda dėl per didelės melanino gamybos. Šios odos dėmės įprastai būna šiek tiek iškilios, šviesiai arba tamsiai rudos. Pigmentinės dėmės skiriasi savo dydžiu, išsidėstymu ir forma. Jos ilgainiui plečiasi, ryškėja ir tampa labiau pastebimos.

„Odos pigmentacija susijusi su organizmo vitaminų, fermentų balansu, endokrinine sistema. Pavyzdžiui, vitaminų A, C, PP trūkumas didina melanino gamybą. Ir priešingai, vitamino B grupės trūkumas ją sumažina“, – pasakoja J. Stoškienė.

Taip pat pigmentinės dėmės gali atsirasti dėl hormoninės pusiausvyros sutrikimų, nėštumo metu ar po jo, sergant skydliaukės, ginekologinėmis ar kepenų ligomis. Dažnai šios dėmės atsiranda žmonėms, kurie serga įvairiomis lėtinėmis ar nervų sistemos ligomis, dirbantiems su įvairiomis cheminėmis medžiagomis. Taip pat jų gali likti po injekcijų, vabzdžių įkandimų, persirgus kai kuriomis odos ligomis ar po kontakto su tam tikrais augalais.

„Veido srityje pigmentinės dėmės gali atsirasti naudojant netinkamus kremus ar muilus. O štai liemens srityje dėmės atsiranda dėl spaudimo, trynimo“, – priežastis toliau vardija gydytoja.

Odos dėmių išsidėstymas priklauso nuo žmogaus amžiaus. Jauniems asmenims pigmentinės dėmės dažniausiai atsiranda kaktos, nosies, skruostų, antakių lankų ir viršutinės lūpos srityse, o vyresniems – nugaros, krūtinės, išorinėse rankų srityse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.