Įsidėmėkite: Lietuvoje ypač dažną vėžį išduoda 6 požymiai

Remiantis Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, prostatos vėžys Lietuvoje yra dažniausia vyrų onkologinė liga – sudaro apie 30 proc. visų vėžinių susirgimų. Medikai ragina tikrintis sveikatą visus vyrus nuo 50 metų, bet ligos požymius verta žinoti ir jaunesniems.

Prostatos vėžio simptomus galima pastebėti tualete.<br>lrytas.lt koliažas
Prostatos vėžio simptomus galima pastebėti tualete.<br>lrytas.lt koliažas
Vėžio ląstelė<br>123rf iliustr.
Vėžio ląstelė<br>123rf iliustr.
Tualetas<br>123rf nuotr
Tualetas<br>123rf nuotr
Vėžio ląstelė<br>123rf iliustr.
Vėžio ląstelė<br>123rf iliustr.
Vėžio ląstelė<br>123rf iliustr.
Vėžio ląstelė<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 27, 2023, 6:50 AM

Prostata yra maždaug graikinio riešuto dydžio liauka, esanti po šlapimo pūsle. Joje gaminamas skystis, patenkantis į spermos sudėtį.

Prostatos vėžys išsivysto, kai pakitusios liaukos ląstelės pradeda nekontroliuojamai dalintis ir augti.

Jos taip pat gali persimesti į aplinkinius audinius ar organus ir išplisti į kitas kūno dalis.

Kaip ir bet kurios kitos ligos atveju, kuo anksčiau pastebėsite prostatos vėžio požymius, tuo greičiau galėsite kreiptis dėl tinkamo gydymo.

Ankstyvose stadijose vėžys dažnai nesukelia jokių simptomų – jie paprastai pasireiškia vėliau, kai navikas padidėja ir ima spausti šlaplę. Tuomet atsiranda šlapinimosi problemų.

6 ligos simptomai

Birmingemo ligoninės urologas konsultantas Alanas Doherty išvardijo 6 požymius, kurie gali įspėti apie prostatos vėžį:

„Pagrindiniai ankstyvieji prostatos vėžio požymiai yra susiję su šlapinimosi funkcija.

Jums gali būti sunku šlapintis, gali padažnėti kelionės į tualetą (ypač naktį), gali susilpnėti šlapimo srovė, būdingas pojūtis, kad šlapimo pūslė nėra visiškai tuščia net ir po šlapinimosi“, – paaiškino gydytojas.

Jis pridūrė, kad skausmingas ar deginantis pojūtis šlapinimosi arba ejakuliacijos metu, taip pat kraujas spermoje ir šlapime gali rodyti, kad žmogus serga prostatos vėžiu.

Tačiau jei vėžys išplinta po organizmą, gali atsirasti papildomų simptomų.

„Kai prostatos vėžys išplinta, jis dažnai pažeidžia netoliese esančius kaulus ir gali sukelti jų skausmą ir jautrumą“, – paaiškino urologas A.Doherty.

Jis pabrėžė, kad prostatos vėžio požymiai būdingi ir daugeliui kitų, ne tokių rimtų prostatos ligų.

„Pavyzdžiui, gerybinis prostatos padidėjimas, būdingas vyresnio amžiaus vyrams, gali sukelti panašius simptomus“, – pastebėjo gydytojas.

Jei pastebėjote bet kokius prostatos vėžio požymių, kuo greičiau kreipkitės į medicinos specialistą.

„Jaučiant nerimą keliančius prostatos simptomus, turėtumėte nedelsiant apsilankyti pas savo šeimos gydytoją ir atlikti fizinį prostatos tyrimą, prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimą ir šlapimo tyrimą“, – sakė A.Doherty.

Kas sukelia prostatos vėžį?

Deja, bet tikslios prostatos vėžio išsivystymo priežastys nėra žinomos.

Tačiau tam tikri rizikos veiksniai didina ligos tikimybę. Dažniau serga vyresni nei 50 metų žmonės, tie, kurių šeimoje yra buvę prostatos vėžio atvejų, turi antsvorio arba yra nutukę.

„Kai kurie tyrimai taip pat rodo, kad daug kalcio turinčios dietos laikymasis didina prostatos vėžio riziką, tačiau būta tyrimų, kurie šio ryšio nepatvirtino.

Jei jau susirgote prostatos vėžiu, nėra jokių įrodymų, kad maisto produktų, kuriuose gausu kalcio, atsisakymas sulėtina vėžio augimą ar sumažina ligos atsinaujinimo tikimybę“, – patikino gydytojas urologas.

Svarbu tikrintis

Kaip rodo Higienos instituto duomenys, pernai prostatos vėžiu sirgo daugiau nei 22 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Sergamumas galėtų būti mažesnis, jei vyrai aktyviau dalyvautų prostatos vėžio prevencinėje programoje, kuri skirta vyrams nuo 50 iki 69 m. (imtinai) bei tiems pacientams nuo 45 m., kurių šeimose šia liga sirgo tėvas ar brolis.

Tačiau žmogus, nepapuolantis į šias kategorijas, bet pajutęs nerimą keliančių simptomų ir sveikatos sutrikimų, turėtų kuo skubiau kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jis, įvertinęs paciento būklę, paskirs reikiamus tyrimus ir prireikus nusiųs pas gydytoją specialistą.

Lietuvos vyrai taip pat kviečiami nemokamai dalyvauti storosios žarnos vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų prevencinėse programose.

Parengta pagal express.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.