Kankina pleiskanos ir jų sukelti nemalonūs pojūčiai? Štai kas gali padėti

Su pleiskanomis bent kartą gyvenime susiduria kas antras žmogus. Šioje kovoje kasdieninės priemonės gali padėti tik slopinti nemalonius simptomus. Sužinokite kodėl jos atsiranda ir kaip spręsti pleiskanų problemą gydomosiomis priemonėmis.

Pleiskanų problema.<br>123rf.com nuotr.
Pleiskanų problema.<br>123rf.com nuotr.
Pleiskanų problema.<br>123rf nuotr.
Pleiskanų problema.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rūta Kulbokaitė

2022-11-11 08:00

Kodėl galvos oda pleiskanoja?

Viena dažniausių plaukų problemų – pleiskanos. Tai atsisluoksniavęs suragėjusios odos sluoksnis, kitaip baltos negyvos odos atplaišos, krentančios nuo galvos. Kai kuriais atvejais, pavyzdžiui, vykstant hormoniniams pokyčiams mūsų organizme (paauglystėje, nėštumo metu, vartojant tam tikrus vaistus) ar itin stresuojant susidariusios pleiskanos yra laikinos ir gali praeiti savaime. Taip pat pleiskanų atsiradimo priežastis gali būti ir išoriniai veiksniai, tokie kaip: šaltas sausas oras, aplinkos tarša, dažnai ir gausiai naudojamos ir netinkamai išplaunamos plaukų modeliavimo priemonės.

Pleiskanos – lėtinis susirgimas

Pleiskanos dažnai gali būti ne kosmetinė problema, o lėtinis susirgimas – galvos odos grybelinė infekcija. Kadangi galvos odą paprastai dengia plaukai, odos būklės ir nepastebime. Pleiskanos gali pasireikšti kartu su tokiais simptomais kaip galvos odos niežėjimas, dilgčiojimas bei paraudimas. Šiuos simptomus sukelia Malassezia furfur grybelis, visiškai natūraliai esantis odos paviršiuje, o nemalonius pojūčius ir simptomus iššaukiantis tik tada, kai dauginasi pernelyg sparčiai. Tai nėra rimta sveikatos problema, bet ilgainiui gali būti sunkiai gydoma bei sukelti nepasitikėjimą savimi, o sunkesniais atvejais iššaukti seborėjinį dermatitą.

Įprasti kosmetiniai šampūnai gali tik palengvinti nemalonius pojūčius, bet problemos nespręndžia. Kosmetinių šampūnų poveikis tik paviršutinis, pleiskanų grybelio nesustabdantis, tad simptomai linkę sugrįžti vėliau. Kovai su pleiskanomis tinkamas medicininis gydymas „Nizoral“ šampūnu.

„Nizoral“ – moksliškai įrodytas pleiskanų gydymas

„Nizoral“ sudėtyje yra ketokonazolo – dažniausiai pasaulyje pleiskanoms gydyti naudojamos veikliosios medžiagos. Prieš kelerius metus apie tai paskelbtas tyrimas JAV moksliniame leidinyje „Clinical and Investigative Dermatology“, kuriame teigiama, kad 2% ketokonazolo turintis šampūnas efektyviai kovoja su grybeline infekcija. „Nizoral“ šampūnas gydo pleiskanas ir neleidžia joms susidaryti bei pasireikšti simptomams, pavyzdžiui, sausai, pleiskanojančiai, paraudusiai ir niežtinčiai galvos odai. Jis gydo ne tik pleiskanas, bet veikia ir su pleiskanomis dažnai susijusią medicininę priežastį – pleiskanų grybelį. Rezultatus galima pamatyti jau po dviejų savaičių, niežėjimas ir pleiskanos tampa kontroliuojami – tai yra patikrinta klinikiniais tyrimais.

Gydomuoju „Nizoral“ šampūnu rekomenduojama galvą plauti du kartus per savaitę (2–4 savaites), o vėliau tik profilaktiškai kartą per 1–2 savaites, norint palaikyti sveiką galvos odos būklę.

NERECEPTINIAI VAISTINIAI PREPARATAI

NIZORAL, 20 mg/g šampūnas, 60 ml

NIZORAL, 20 mg/g šampūnas, 100 ml

Veiklioji medžiaga,stiprumas: ketokonazolas, 20 mg/g. Indikacijos: vartojamas infekcinėms odos ligoms, kurias sukėle grybeliai, gydyti: sėleniniam galvos odos pleiskanojimui (Pityriasis capitis); seborėjiniam dermatitui (rausvai rudos dėmės, padengtos gelsvomis arba baltomis pleiskanomis); įvairiaspalvei dedervinei (Pityriasis versicolor) (ant liemens esančios mažos rudos ar baltos spalvos, nelygiais kraštais dėmės); tinka Pityriasis capitis ir seborėjinio dermatito profilaktikai. Vartojimo būdas ir dozavimas: skirtas vartoti paaugliams ir suaugusiesiems. Pažeistą odą reikia sudrėkinti Nizoral“ šampūnu ir palaikyti 3–5 min., kad įsigertų. Po to odą ir plaukus reikia gerai nuplauti vandeniu. Odos drėkinimo šampūnu dažnis priklauso nuo grybelilų rūšies ir nuo to, ar vaistas vartojamas ligai gydyti, ar jos profilaktikai. Kontraindikacijos: šampūno vartoti negalima: jeigu yra alergija ketokonazolui arba bet kuriai pagalbinei šio vaisto medžiagai. Įspėjimai ir atsargumo priemonės. Pasitarkite su gydytoju arba vaistininku, prieš pradėdami vartoti Nizoral. Reikia saugotis, kad Nizoral, kaip ir kitokio šampūno, nepatektų į akis. Jeigu taip atsitinka, jas reikia praplauti vandeniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.