Paaiškino, kaip išsivysto priklausomybė nuo alkoholio: vienas signalas pavojų išduoda anksti

Didžiausia priklausomų asmenų problema, pasak specialistų, yra negebėjimas išlaikyti vidinės pusiausvyros. Priklausomi asmenys dažniausiai svyruoja tarp bejėgiškumo ir visagališkumo pozicijų. Ką visa tai reiškia ir kaip šiuolaikinių technologijų pagalba galima įveikti priklausomybes, „Sveikatos ekspertų“ laidoje kalbamės su medicinos psichologe Neringa Bagdonaite.

Priklausomybė nuo alkoholio.<br>123rf nuotr.
Priklausomybė nuo alkoholio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-15 07:00

– Su priklausomybėmis kovojantys asmenys neretai susiduria su įvairiais sunkumais. Kokios jų problemos?

– Priklausomybė paliečia daug gyvenimo aspektų. Pagrindinė priklausomų asmenų problema – vengimas. Jie dažniausiai vengia savo jausmų, saviraiškos, bėga nuo problemų sprendimo, taip pat vengia konfliktų. Tiesiog vengia būti savimi, nes nemoka šito daryti.

Ilgainiui tai sukuria daug vidinių įtampų, nuo kurių tie žmonės dažniausiai bando pabėgti vartodami alkoholį. Žiūrint per jausmų prizmę, pagrindinė priklausomų asmenų problema – pyktis. Jiems sunku reikšti pyktį, yra linkę slopinti šį jausmą.

Šitie sunkumai veda link alkoholio vartojimo kaip nusijautrinimo. Todėl priklausomi asmenys nemoka rodyti pykčio, jie nesuvokia, kad jaučia pyktį, jį sluoksniuoja giliai viduje. Po tuo pykčiu slepiasi daug nemalonių jausmų: nusivylimas, neteisybės jausmas, nepatenkinti lūkesčiai.

– Taigi, jie jaučia emocijas, kurias išgyventi ir padeda priklausomybės turėjimas?

Alkoholis padeda atkurti savo galios jausmą. Ten, kur jie negalėjo paprieštarauti, parodyti pykčio, vartodami alkoholį, pasistatydami butelį, jie atkuria jausmą, kad gali čia save išreikšti, kontroliuoti sudėtingą situaciją.

Tai labai nekonstruktyvus būdas, ypatingai žalingas jiems patiems, taip pat apsunkinantis tarpasmeninius santykius.

– Kaip atpažinti priklausomybę?

– Atpažinti priklausomybę nėra paprasta, nes ji vystosi lėtai, pagrindinis priklausomybės principas – saviapgaulė. Priklausomybė žmogų įtraukia į tą liūną, kurdama įvairiausias iliuzijas, kad ta psichoaktyvi medžiaga, ar alkoholis suteiks tam asmeniui kažkokias ypatingas patirtis, padės išspręsti problemas.

Asmuo, turintis potencialo išvystyti priklausomybę, atradęs tą psichoaktyvią medžiagą, pajaus stiprų susižavėjimo jausmą, pradės laukti to vartojimo, ims planuoti jį ir gyvenimo interesai susiaurės ties viena veikla.

Ta fiziologinė priklausomybė vystosi lėtai. Tai dažniausiai trunka kelis metus. Kai atsiranda fiziologiniai pokyčiai, diagnozuojama priklausomybė, nes smegenys jau nebegali funkcionuoti be psichoaktyvios medžiagos, žmogus visiškai nebegali kontroliuoti vartojimo. Žavesio šydo nebelieka, bėra tik beviltiškas poreikia gauti tos medžiagos, kad jaustumeisi normaliai.

Tai, kaip atpažinti priklausomybės požymius? Medžiagos norima, jos laukiama, yra trauka – pirmieji signalai, kad ta medžiaga kažką ypatingo suteikia, verta apmąstyti, atkreipti į tai dėmesį, galbūt kreiptis jau į psichologą ar kitą psichosveikatos specialistą, kad jis padėtų susigaudyti, kas vyksta.

Priklausomybės vystymąsi sustabdžius tuose etapuose, galima išvengti daugybės neigiamų pasekmių.

Visą pokalbį žiūrėkite:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.