Liga pasiekė epidemijos lygį, bet ją suvaldyti įmanoma: štai, ką turite daryti

2018 m. kovo 2 d. 10:39
Lrytas.lt
Sekti cukraus kiekį kraujyje taip pat svarbu kaip imtis priemonių pastebėjus, kad jo rodikliai yra per aukšti. Tokia būsena gali kelti pavojų sveikatai, todėl būtina griebtis gydymo priemonių nedelsiant, nes gali išsivystyti hiperglikemija arba cukrinis diabetas, rašė naturalcureshouse.com.
Daugiau nuotraukų (2)
Hiperglikemija – tai padidėjusi gliukozės koncentracija kraujyje. Ji išsivysto, kai organizmas nebegeba gaminti pakankamo kiekio insulino arba jis negali tinkamai atlikti savo funkcijos.
Insulinas iš maisto gaunamą gliukozę paverčia kūno energija, bet jeigu organizmui jo trūksta, gliukozė negali būti apdorojama. Užsitęsusi šio hormono stoka gali pažeisti inkstus, kraujagysles, nervines ląsteles ir akis.
Pagrindinės priežastys, dėl kurių gali pakilti cukraus lygis:
- Žemas fizinio aktyvumo lygis
- Nuolatinis poilsio trūkumas 
- Geriate mažai vandens 
- Dažnai persivalgote 
- Valgote maistą, kuriame gausu angliavandenių.
Padidėjusio cukraus kiekio kraujyje požymiai:
- Dažnas šlapinimasis, ypatingai naktį
- Suprastėjęs regėjimas
- Nuolat džiūstanti burna
- Troškulys
- Impotencija
- Suprastėjusi koncentracija
- Sunkiai gyjančios žaizdos ir įbrėžimai
- Pasikartojančios infekcijos
- Virškinimo sutrikimai
- Padidėjęs apetitas
- Nervų sistemos problemos
- Sausa ir niežtinti oda
- Besikaupiantys riebalai ant pilvo
- Staigus svorio padidėjimas.
Kaip sekti gliukozės koncentraciją kraujyje?
Norint kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje, labai svarbu žinoti, kokius maisto produktus galima valgyti. Reiktų vengti tokių produktų, kurių glikemijos indeksas yra aukštas.
Glikemijos indeksas yra skalė, rodanti angliavandenių kiekį maisto produktuose, kurie gali padidinti cukraus kiekį kraujyje. Kuo didesnis skaičius, tuo didesnė yra gliukozės kiekio kraujyje rizika. Žemo glikemijos indekso maisto produktai yra laikomi skalėje nuo 0 iki 54.
Prouktai, kuriuos saugu vartoti dėl žemo glikemijos indekso:
- 1 kiaušinis: 6
- Puodelis brokolių: 10
- Puodelis humuso: 6
- Puodelis riešutų: 15
- Puodelis vyšnių: 22
- Puodelis jogurto: 23
- Vid. dydžio obuolys: 38
- 1 morka: 47
- 1 apelsinas: 48
- 1 bananas: 52.
Produktai su vidutiniu glikemijos indeksu 55-69:
- Puodelis rudųjų ryžių: 55
- 1 arb. šaukšt. medaus: 55
- Puodelis avižų: 55
- Puodelis baltųjų ryžių: 64.
Produktai, kurių reikėtų vengti: 
- 2 puodeliai spragėsių: 70
- Riekė batono: 70
- 1 spurga: 76
- Vid. dydžio kepta bulvė: 85
- 50gr. gliukozės: 100.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.