Smegenis ryjantys parazitai į organizmą pateko maudantis

Sveikatos apsaugos pareigūnai Šiaurės Karolinoje JAV, pateikė ataskaitą, kurioje pažymima, kad 18-metė iš Ohajo valstijos Lauren Seitz, kuri praėjusį sekmadienį mirė po pasiplaukiojimo plaustais, buvo pribaigta negleriazės (tiksliau – pirminio amebinio meningoencefalito). Sukelto Naegleria fowleri, liaudiškai vadinamos „smeginis ryjančios amebos“, pranešė health.com.

„Youtube“ momentinis kadras
„Youtube“ momentinis kadras
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-07-01 06:45, atnaujinta 2017-05-20 04:56

Negleriazė yra parazitinis susirgimas, kurį sukelia pirmuonis Naegleria fowleri. Šis susirgimas pasireiškia smegenų pažeidimu, kurio metu vystosi pirminis amebinis meningoencefalitas (PAM). Negleariazė yra labai reta, bet sunki infekcija, kuri dažniausiai baigiasi mirtimi.

„Šios amebos sukeltos infekcijos yra itin retos, net endeminėse zonose“, – teigė Stanley Derenskis, Stanfordo universiteto profesorius.

Ankstyvieji infekcijos požymiai gali pasirodyti kitą dieną po amebos patekimo į organizmą arba devynių dienų laikotarpiu. Simptomai panašūs į meningito: pasireiškia galvos skausmai, karščiavimas, pykinimas ir vėmimas.

Remiantis Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenimis, iki šiol, tarp 1962 ir praėjusių metų, JAV buvo užfiksuoti 138 tokios infekcijos atvejai.

Be abejonės, akcentuojama, kad maudantis infekcijos rizika 0-8 atvejai per metus yra palyginti juokinga, kai JAV maudydami kasmet nuskęsta pusketvirto tūkstančio asmenų,

Naegleria fowleri yra smulki apie 20-30 µm dydžio ameba. Ši ameba yra plačiai paplitusi, ji laisvai gyvena šiltuose ar karštuose gėlo vandens telkiniuose (ežeruose, upėse ir terminiuose šaltiniuose) ir drėgname dirvožemyje. Priklausomai nuo aplinkos sąlygų Naegleria fowleri gali kisti: gali virsti amebomis, žiuželine forma ir sudaryti cistas.

Tai šilumą mėgstantis mikroorganizmas. Naegleria fowleri geriausiai auga esant šiek tiek aukštesnei nei 45°C temperatūrai.

Dauguma negleriazės atvejų fiksuoti pietinės JAV valstijose: Floridoje ir Teksase. Tačiau klimatui šylant amebos paplitimo teritorijos didėja.

jų poveikis gali būti pražūtingas. „Ši ameba … patenka į nosį ir tuomet gali prasibrauti į centrinę nervų sistemą, prie mūsų smegenų.

Žmogus gali užsikrėsti plaukiodamas ar nardydamas šiltame gėlame vandenyje, kuriame yra Naegleria fowleri. Ligos sukėlėjai patenka į nosies gleivinę, kur greitai dauginas, po to uoslės nervu patenka į smegenis ir smegenų dangalus, kur vystosi pirminis amebinis meningoencefalitas.

Didesnė infekcijos rizika susijusi su nardymu ar šokinėjimu į vandenį, panardinant galvą po vandeniu ar užsiimant kita su vandeniu susijusia veikla, kai vanduo patenka į nosį.

Žmogus žmogui infekcijos perduoti negali. Gerdamas infekuotą vandenį žmogus užsikrėsti taip pat negali.

Kadangi efektyvaus gydymo šiai infekcijai kol kas nėra, JAV nerekomenduojamas nesimaudyti nešvariuose, blogai prižiūrimuose vandens telkiniuose. Stengtis sumažinti galimybę vandeniui patekti į nosį: laikyti užspaudus nosį ranka ar naudoti nosies spaustukus, plaukiant laikyti galvą virš vandens paviršiaus. Vengti galvą laikyti po vandeniu karštuose šaltiniuose ar kituose blogai išvalytuose terminiuose vandenyse. Vengti su vandeniu susijusios veiklos šiltame gėlame vandenyje, kai vandens temperatūra yra aukšta, o vandens lygis yra žemas. Taip pat vengti plaukimo baseinų, kurie yra nešvarūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.