Siūlo namie atlikti paprastą pratimą: paaiškės, ar atėjo laikas pasirodyti gydytojui

Fiziniai gebėjimai, kaip teigia ekspertai, gali suteikti vertingos informacijos apie bendrą sveikatos būklę. Vienas 20 sekundžių trukmės testas gali padėti nustatyti, ar esame sveiki ir darbingi, skelbia tyrėjai. Žemas testo rezultatas gali reikšti, kad atėjo laikas pasirodyti gydytojui.

Senjoras<br>123rf nuotr.
Senjoras<br>123rf nuotr.
mankšta<br>Pexels nuotr.
mankšta<br>Pexels nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 23, 2024, 7:19 AM

Kaip atlikti testą?

Jei palaikysite gerą fizinę formą ir daug judėsite, didesnė tikimybė, kad jausitės puikiai ir gyvensite ilgiau. Taip treniruojami sąnariai ir raumenys, taip pat stiprinami gyvybiškai svarbūs vidaus organai, pavyzdžiui, širdis ir plaučiai.

Tyrėjų siūlomas pratimas, dar vadinamas sėdėjimo ir kėlimosi testu (SRT, angl. sitting-rising test), gali parodyti bendrą fizinę būklę ir ar mums gresia pavojus nukristi arba patirti ankstyvą mirtį.

Atliekant šį iš pažiūros paprastą veiksmą įtraukiamos kelios raumenų grupės, reikia koordinacijos, pusiausvyros ir jėgos. Be to, įrodyta, kad šis pratimas skatina ilgaamžiškumą ir gyvybingumą.

Norėdami atlikti SRT, pirmiausia užimkite stovimą poziciją. Nesinaudodami rankomis ar bet kokia išorine atrama, nuleiskite save į sėdimąją padėtį ant grindų.

Tada iš sėdimos padėties vėl pakilkite į stovimą. Kaip įvertinti pratimo rezultatus? Už atsisėdimą ir atsistojimą galite surinkti po 5 balus, o maksimalus bendras rezultatas – 10 balų.

Taškai atimami už kiekvieną kartą, kai atliekant judesį buvo naudojamos rankos, keliai ar kita atrama. Aukštesnis balų skaičius rodo geresnę judėjimo funkciją ir bendrą fizinę būklę.

Asmenys, kurie gali atlikti testą be sunkumų ir su minimalia pagalba, pasižymi sklandesniu funkcinių judesių atlikimu, jiems gresia mažesnė kritimų ir kitų neigiamų sveikatos padarinių rizika.

Be to, pratimą atlikite saugioje namų aplinkoje, atviroje erdvėje, jei turite, naudokite jogos kilimėlį – juk nenorite susižeisti.

Tyrimo išvada: geresni testo rezultatai – ilgesnis gyvenimas

Žmonės, kuriems sunkiai sekasi atlikti testą sėdint ir kylant arba šių judesių metu reikia papildomos atramos, gali turėti sveikatos problemų. Vadinasi, derėtų pasirodyti gydytojui.

Keblumai atliekant testą yra susiję su padidėjusia kritimo, funkcinio nuosmukio ir mirtingumo rizika, todėl svarbu anksti nustatyti ir spręsti bet kokias galimas sveikatos problemas.

Žurnale „European Journal of Preventive Cardiology“ paskelbtame moksliniame tyrime nustatyta, kad žmonės, kurių SRT testo rezultatai buvo žemi, dažniau miršta jaunesniame amžiuje.

Tyrimo metu 2 002 suaugusieji nuo 51 iki 80 metų atliko SRT, o jų rezultatai buvo įvertinti balais, pagal aukščiau aprašytą sistemą.

Per šešerių metų laikotarpį mirė 159 tyrimo dalyviai.

Pasak tyrėjų, išryškėjo viena tendencija: kuo aukštesnis buvo SRT balas, tuo ilgiau žmogus gyveno.

„Skeleto-raumenų sistemos fizinis pasirengimas, įvertintas pagal SRT, buvo reikšmingas 51–80 metų amžiaus asmenų mirtingumo prognozės veiksnys“, – rašoma tyrimo išvadose.

„Tokios paprastos ir saugios vertinimo priemonės, kaip SRT, kurių rezultatams įtakos turi raumenų jėga ir lankstumas, galėtų suteikti svarbios informacijos apie nehospitalizuotų suaugusių žmonių funkcinį pajėgumą ir pasekmes“, – apibendrino tyrėjai.

Parengta pagal Express.co.uk inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.