Natūralios ir veiksmingos priemonės vabzdžių įgėlimams gydyti

Įvairių vabzdžių įkandimai gali būti iš tiesų varginantys. Jie gali ne tik sudirginti odą, sukelti niežulį ar alergiją, o jais taip pat gali būti perduodamos įvairios ligos, kurių gydymui reikia medikų pagalbos, rašė northeasttoday.in.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf.com
Asociatyvi nuotr.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2016, 2:12 PM, atnaujinta May 17, 2017, 6:13 PM

Dažniausiai pasitaiko uodų, patalynės erkučių, erkių, blusų, skruzdžių ir musių, utėlių bei nenuodingų vorų įgėlimai. Nors jie paprastai didesnio pavojaus sveikatai nekelia, daugelis žmonių jų nesugeba toleruoti, o labiausiai gąsdina tai, kad yra labai sunku nustatyti, koks įgėlė.

Paprastai šalutinis įkandimo poveikis pasireiškia paraudimą, švelnų deginimą, tinimą, skausmą ir niežulį. Vis dėlto, tokius nemalonius pojūčius galima nesunkiai įveikti pasitelkus ir namuose surandamas priemones ir laikantis žemiau pateiktų patarimų.

Pavyzdžiui, įgėlus bitei, derėtų kuo greičiau pasišalinti iš vietos, kurioje buvote, kadangi įgėlusi ji paskleidžia chemikalus, įspėjančius savo gentaines pulti. Taip pat derėtų kuo greičiau pašalinti odoje likusį geluonį.

Geriausia tai daryti jį išspaudžiant iš odos, tačiau spaudimą derėtų pradėti nuo vietos, kuri yra įsmigusi į odą. Svarbu nesuimti paties geluonies pirštais, nes tokiu būdu tik sušvirkšite visus jame likusius nuodus sau į organizmą.

Taip pat reikėtų išlikti ramiam ir nepanikuoti, kadangi suaktyvėjusi kraujotaka paskatina nuodų sklidimą po organizmą. Pakelkite įgeltą vietą aukštyn, taip sumažinsite tinimą bei patepkite medumi, kuris turi natūralių dezinfekuojančių savybių.

Baziliko lapeliai bei alavijas padeda sumažinti niežulį ir turi su uždegimu kovojančių savybių. Panašiai veikia ir spiritas ar stiprūs alkoholiniai gėrimai, kuriais derėtų suvilgyti vatos gabalėlį bei patepti įgeltą vietą.

Nukentėjus nuo kontakto su vikšru, iš odos nesunkiai pašalinkite nulūžusius plaukelius lipnia juosta. Užklijuokite ją ant pažeistos vietos ir nuplėškite. Tai turėtų palengvinti niežulį ir tinimą.

Alavijas, medus bei bazilikas taip pat padeda kovojant ir su uodų, erkių bei kitų vabzdžių įgėlimais. Be to, visus įkandimus palengvina ir ledo kompresai.

Ant pažeistos vietos juos derėtų dėti pirmąsias 6 valandas bent kartą per valandą ir laikyti apie 15 – 20 minučių. Vis dėlto, vabzdžių įgėlimams alergiški asmenys turėtų nedelsti ir, pajutę, kad savijauta ėmė blogėti, turėtų iš karto susisiekti į medikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.