Kodėl Gytis Ivanauskas žiedavo paukščius?

Režisierius ir šokėjas Gytis Ivanauskas (30 m.), kurdamas naują šokio spektaklį „Paukščiai”, tarėsi su geru bičiuliu Gintaru Varnu (49 m.). Kolegos kalbėjosi apie paukščius, mat G.Varnas jau seniai domisi sparnuočiais ir juos net žieduoja.

Daugiau nuotraukų (1)

stilius.lrytas.lt

Mar 16, 2011, 11:03 PM, atnaujinta Mar 31, 2018, 10:55 AM

Savaitgalį G.Ivanauskas grįžo į sceną – Vilniuje vyko jo šokio spektaklio „Paukščiai” premjera.

Pasitelkdamas šokį kūrėjas pasakojo panašiai kaip paukščiai besielgiančių žmonių istorijas. Čia ir paskutines gyvenimo dienas leidžiančio kalakuto istorija, ir dviejų viena be kitos gyventi negalinčių gulbių drama.

„Paukščiai aiškiausiai atspindi laisvės ir erdvės pojūtį, žmogaus neribotumą, norą skristi”, – aiškino spektaklio pavadinimą ir prasmę G.Ivanauskas.

Patarimais jam labai padėjo ornitologas mėgėjas G.Varnas. Šokėjams reikėjo sužinoti, kaip koks paukštis juda, kaip gieda.

„Gavau Gintaro kvietimą kartu su juo žieduoti paukščius. Tikiuosi, kad ateityje pavyks tai padaryti”, – džiaugėsi G.Ivanauskas.

Spektaklio choreografija pastatyta pagal didžiųjų klasikų Antonio Vivaldi, Franzo Schuberto, Josepho Haydno muziką, tačiau premjerose skambėjo ir ne klasikiniai kūriniai – jauno kompozitoriaus Gedimino Gelgoto kurtą muziką gyvai atliko jo vadovaujamas Naujų idėjų kamerinis orkestras (NIKO).

Šiuolaikinio baleto motyvais paremtas kamerinio šokio spektaklis Gyčiui – itin svarbus.

„Daug metų savo teatre nestačiau spektaklių. O tuose, kurie buvo statomi, nevaidinau. Turėjau ilgą pertrauką iki G.Varno spektaklio „Publika”. Mintyse kirbėjo noras skristi, atverti krūtinę ir judėti į priekį. Iš to laukimo ir noro sprogti atsirado šis spektaklis”, – aiškino kūrėjas.

Kostiumus kūrė Paryžiuje gyvenantis dizaineris Tomas Bagackas.

„Tomas dirba su šokių grupėmis. Tai žmogus, su kuriuo lengva ieškoti bendrų sprendimų. Jis išpildo tai, ko nori, 150 procentų. Be to, jis dirba su šokėjais, todėl puikiai žino, kokie turi būti rūbai, kad šokėjas gerai jaustųsi ir gražiai atrodytų”, – džiaugėsi į žmogaus ir paukščio odą panašiais kostiumais G.Ivanauskas.

Šiais kostiumais ir spektaklio fragmentais buvo galima pasigrožėti ir prieš premjerą. G.Ivanausko trupė vieną šokį sušoko ką tik į Lietuvą atkeliavusių kvepalų „Eisenberg” pristatyme.

„Tarp kvapo, sklindančio ore, ir paukščio skrydžio radome sąsajų. O kostiumai primena nuogą kūną”, – sakė publikos susižavėjimo sulaukęs režisierius. Liuminatos Mickutės tekstas, Tomo Bauro nuotr.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.