Netektis: insulto pasekmių įveikti nesugebėjęs mirė garsus Lietuvos sporto statistas A. Bertašius

Lietuvos sporto statistika neteko didžiausio aso, vieno garsiausių statistiko ir sporto istoriko Algimanto Bertašiaus. Vyras mirė eidamas 91-uosius metus mirė po ligos. Apie netektį parašė sporto žurnalistas Vidas Mačiulis.

 Mirė Algimantas Bertašius<br> V.Mačiulio nuotr.
 Mirė Algimantas Bertašius<br> V.Mačiulio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 27, 2024, 8:48 PM

„Amžinąjį Atilsį. Inžinierius, sporto statistikas, žurnalistas ALGIMANTAS BERTAŠIUS (1934 04 03 – 2024 07 27), – rašė V.Mačiulis. – Eidamas devyniasdešimt pirmuosius metus šeštadienio naktį slaugos ligoninėje mirė žinomas kaunietis, nusipelnęs inžinierius, garsiausias šalies sporto statistikas ir istorikas Algimantas Bertašius.

Pavasarį sveikas ir laimingas sutiko savo garbingą jubiliejų, davė išskirtinį pusvalandžio trukmės interviu televizijos laidai.

Prieš mėnesį namuose pirmąkart patyrė insultą (galvos smegenų infarktą). Iki paskutinės gyvenimo akimirkos buvo sąmoningas, tik negalėjo kalbėti. Medikai, A.Bertašiaus dukra Voldereza ir anūkė Joana yra gydytojos, buvo bejėgiai išgelbėti ligonį.

Ilgas ir prasmingas buvo Algimanto gyvenimas. Vienintelėje savo darbovietėje Lietuvos kelių projektavimo institute jis dirbo nuo 1956-ųjų iki 1994-ųjų, Lietuvoje ir užsienyje suprojektavo keliasdešimt tiltų ir viadukų. Didžiausias ir reikšmingiausias jo kūrinys – Sargėnų sankryžos Kaune viadukas ir estakada.

Kaunietis Algimantas Bertašius, vaikystėje susidomėjęs sportu, nuo dvidešimties pradėjo fiksuoti svarbiausius įvairių sporto šakų rezultatus, didžiausią dėmesį skyrė futbolui ir krepšiniui.

Pirmiausia archyvuose surinko ir užfiksavo prieškario laikų sportininkų pasiektus rezultatus, o nuo 1944-ųjų iki praėjusių metų pabaigos, kasdien vis naujais įrašais papildydavo savo archyvą. Nuo 1962-ųjų šalies sporto istoriją apžvelgdavo Lietuvos, vėliau Lenkijos, Jugoslavijos, Rumunijos ir kitų šalių spaudoje.

„Auksinės plunksnos“ laureato surinkti faktai ir duomenys išleistose knygose, kurių beveik keturiasdešimties. Net devynios skirtos Kauno „Žalgiriui“ ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinei.

Paskutinis, net 863 puslapių A.Bertašiaus paruoštas albumas „Su Lietuvos vardu per Europą, per pasaulį“, išleistas 2023-sias. Reto darbštumo ir kruopštumo statistikas, žurnalistas apdovanotas LTOK „Olimpine žvaigžde“, Lietuvos kilnaus sportinio elgesio garbės diplomu, KKSD medaliu „Už nuopelnus sportui“ ir „Sporto garbės komandoro ženklu“.

Algimanto Bertašiaus vardas amžiams išliks Lietuvos sporto istorijoje, taip pat jį pažinojusių žmonių atmintyje. Isėkitės ramybėje, didis sporto Bičiuli... *** Liepos 30-ąją, antradienį, 15 val. velionio palaikai bus pašarvoti atsisveikinimo namuose „Rekviem“ (Jonavos g.41A., Kaunas) Urna išnešama trečiadienį, 13 val. Laidotuvės Romainių kapinėse, šalia žmonos Izolinos Bertašienės kapo.“

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.