D. Rapšys apie artėjančias olimpines žaidynes: „Atvažiuoji kovoti su pasauliu, bet visą gyvenimą kovoji su savimi“

Už poros savaičių prasidėsiančios Paryžiaus vasaros olimpinės žaidynės geriausiam Lietuvos plaukikui Danui Rapšiui – jau trečiosios karjeroje. Jaudulio laukia daug, tačiau žinomas vyras atvirauja, jog kaip ir bet kuriame sporte, nesvarbu, kurią vietą užimtum, visad mąstai ar galėjo būti dar geriau. Pasak Dano, pagrindinė kova vyksta ne tik plaukimo baseine, bet ir viduje, norint pasiekti geriausių rezultatų ir išplėšti pergalę, ypač jei nuo jos skiria vos kelios sekundės dalys.

Danas Rapšys<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Danas Rapšys<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Danas Rapšys<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys<br>AFP/Scanpix nuotr.
Danas Rapšys<br>AFP/Scanpix nuotr.
Danas Rapšys<br>V.Skaraičio nuotr.
Danas Rapšys<br>V.Skaraičio nuotr.
Danas Rapšys<br>V.Skaraičio nuotr.
Danas Rapšys<br>V.Skaraičio nuotr.
Danas Rapšys<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys<br>T.Bauro nuotr.
Danas Rapšys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Jul 12, 2024, 2:12 PM

Šį šeštadienį „Lietuvos ryto“ televizijos eteryje žiūrovų lauks gyvenimo būdo laida „Pokalbiai prie jūros. Atostogų ritmu“ ir jaukus bei atviras pokalbis su olimpine viltimi, geriausiu Lietuvos plaukiku, pasaulio vicečempionu bei daugkartiniu Europos čempionu ir prizininku Danu Rapšiu. Laidos vedėja, aktorė Justė Zinkevičiūtė svečią pasitinka vasaros sostinėje – Palangoje, kurioje Danas praleidžia nemažai laiko, mat čia gyvena ir dirba jo trenerė. Vis dėlto, paklaustas apie atostogas, žinomas vyras pripažįsta tokio žodžio savo asmeniniame žodyne beveik neturintis, tačiau sezonui pasibaigus stengiasi bent šiek tiek pailsėti nuo vandens.

„Aš nelabai žinau tokio žodžio, kaip „atostogos“, nes net ir grįžęs po sezono, kai turėčiau ilsėtis, keliuosi 5 ryto ir jau noriu kažką veikti, kažką daryti, dirbti, kažkur eiti. Mano gyvenime nėra tokio poilsio režimo. Net kai buvau Turkijoje, nė sykio nesimaudžiau, nes nesinorėjo į vandenį žiūrėti“, – laidoje teigia sportininkas.

Danas pasakoja, jog ir laisvalaikį mėgsta aktyvų bei ekstremalų, tik ne visomis veiklomis gali užsiimti. Kiekviena netyčia patirta trauma skausmingai atsilieptų jo, kaip sportininko, karjerai, o apie planą B ir tai, ką veiks ateityje, žinomas vyras kol kas nemąsto, tikindamas, kad dar turi pakankamai jėgų rodyti gerus rezultatus baseine.

„Turiu hobių tiek daug, tik, deja, privalau jų vengti. Vandens motociklas, keturračiai, šokinėjimas su parašiutu, net tas pats slidinėjimas yra labai smagu, tačiau negaliu, nes užtektų netyčia koją išsinarinti ir sezonas iškrinta. Kiti sportininkai galvoja apie planą B arba tai, ką veiks baigę sportinę karjerą. Tačiau aš konkrečių tikslų neturiu, nes gyvenime taip būna, kad planuoji vieną, o atsitinka visai kitaip. Gal „Bitcoin“ pardavinėsiu ir būsiu kriptomilijonierius“, – juokauja Danas.

Pakviestas pokalbį pratęsti Birutės parke, sportininkas atskleidžia, kad laiko tokiems ramiems pasivaikščiojimams jo dienoje beveik nelieka. Jis visuomet keliasi tą pačią minutę, valgo vos ne tą patį maistą, o po vienos treniruotės iš karto laukia antra. Kai draugai jo paklausia, kaip sekasi, Danas atsako, jog viskas yra taip pat, kaip visada, tačiau didžiausias jaudulys ir stresas sukyla prieš svarbiąsias varžybas. Vienos jų – jau po kelių savaičių prasidėsiančios Paryžiaus vasaros olimpinės žaidynės, kur Danas varžysis 100 m laisvuoju stiliumi, 200 m laisvuoju stiliumi ir 400 m laisvuoju stiliumi plaukimo rungtyse.

„Sporte kiekvieną dieną dirbi nuo ryto iki vakaro, net didesniais krūviais nei varžybose. Tačiau kai ateina lemiamas momentas, pradedi dėti viską į visumą, kiek kiekviena plaukimo minutė arba sekundė kainuos tavo ateities. Kad ir ką belaimėtum, visad galvoji, kaip galėjo būti dar geriau. Jei

nori varžytis su pasauliu, tai yra kosmiškai sudėtinga. Nesvarbu, kad gal man sekasi plaukti laisvu stiliumi, kai nuvažiuoji ir pamatai, kaip pasaulis plaukia ir kaip yra ištobulinęs plaukimą, supranti, kad yra kur stengtis bei tobulėti. Atvažiuoji kovoti su pasauliu, bet iš tiesų visą gyvenimą kovoji su savimi“, – atviraus laidos pašnekovas.

Prisitaikyti prie tokio sportininko gyvenimo ritmo tenka ir jo artimiesiems, ypač sužadėtinei Jurintai. Paklaustas apie santykius, Danas neslepia – savo mylimajai jis yra dėkingas už jos supratingumą, mat jųdviejų ateitis tokia nenuspėjama, kad net vestuves planuoti pora neskuba.

„Norėčiau sakyt, kad gyvenimas tobulas, nors iš tiesų nėra lengva, tačiau verta. Esu jai dėkingas už supratingumą dėl visko. Kai supranti, kad kitam žmogui gali būti sunku, jam gali būti nelengva, šiandien jis piktas, kažko nenori, gal net šnekėtis – tada gyvenime su bet kokiu žmogumi viskas einasi gerai, viskas bus paprasta“, – tikins sportininkas.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.