Romoje A. Gudžius viliasi metimo be skausmo: geram rezultatui reikia tik minutės

2024 m. birželio 5 d. 15:11
Europos lengvosios atletikos čempionatuose kovojęs dabar jau 33-ejų disko metikas Andrius Gudžius turėjo galimybę kartą lipti ant aukščiausio pakylos laiptelio. 2018-siais lietuvis diską nuskraidino 68.46 m ir iškovojo nugalėtojo titulą.
Daugiau nuotraukų (6)
„Gal pasiseks ir šiemet užsikabinti už pakylos“, – linksmai juokaudamas prieš skrydį į Romą kalbėjo tituluotas kaunietis.
Penktadienį Italijos sostinėje A.Gudžius startuos jau šeštose savo Europos pirmenybėse ir susilygins dalyvavimu varžybose su legendiniu Virgilijumi Alekna.
Tiesa, pastarasis per savo 20 metų pasirodymų Europos čempionatuose istoriją laimėjo po vieną aukso, sidabro ir bronzos medalius, o jo pasiekimas disko metimo metraštyje vis dar „prizinis“ – 2000-siais V.Alekna Kaune diską numetė 73.88 m ir tai yra trečiasis visų laikų įspūdingiausias rezultatas.
A.Gudžius geriausią savo metimą atliko 2018-siais Stokholme ir pasiektas rezultatas 69.59 m yra planetoje 25-oje vietoje.
Savo trofėjų kolekcijoje Lietuvos disko metikas turi ir pasaulio čempiono bei trečiosios vietos medalius.
Nėra pas A.Gudžių tik olimpinio apdovanojimo, kurį lietuvis vis dar turi šansų laimėti – jis įvykdė normatyvą ir turi kišenėje kelialapį į 2024 metų žaidynes Paryžiuje.
2022-siais Miunchene vykusiose Senojo žemyno pirmenybėse A.Gudžius liko šeštas – diską numetė 65.40 m ir stebėjo, kaip jo kolega Mykolas Alekna iš jo perėmė čempiono vardą, diską nuskraidinęs 69.78 m.
„Klausia mane dažnai apie tikslus Romoje. Tai dabar man norisi kuo daugiau sudalyvauti varžybose ir kuo geriau pasirodyti. Ir noriu pakovoti dėl medalių“, – geros nuotaikos nestokojęs aiškino A.Gudžius.
– Šiemet jau kovojote „Deimantinėje lygoje“. Nestebina, kad favoritais laikomi disko metikai kol kas nežiba. Kad ir tie patys Danielis Stahlis ar Kristjanas Čehas...
– Žinote, matėme pernai per čempionatą kaip D.Stahlis mėtė reikiamu momentu. Juk dar sezono pradžia, olimpinės žaidynės tik po kelių mėnesių.
Čia daug kas gali pasikeisti – dabar per anksti kalbėti ir aiškinti, kad tas bus pirmas, o tas trečias. Pamatysime – tie visi galimi pretendentai į medalius yra matomi, analizuojami ir daryti išvadas kol kas būtų per anksti.
– Kaip su jūsų sveikata? Lyg ir kalbėjote šiemet po vienų varžybų, kad skauda nugarą?
– Tai ta nugara skauda jau treti metai. Tik kad šiemet tas skausmas paūmėjo. Bet antradienį pasidariau treniruotę pasikosultavęs su gydytojais, jie išrašė vaistus. Nuskausminamuosius.
Ta treniruotė lyg ir neblogai įvyko, tai viskas į gerą. Čia žinote, juokiuosi – per „Deimantinę lygą“ Stokholme keturis metimus vos galėjau pajudėti, skaudėjo nugarą.
Ties penktuoju metimu suveikė prieš tai išgerti vaistai – priėjau prie kinezeterapeuto ir sakau, kad vaistai suveikė, dabar galima pasižiūrėti ko esu vertas ir mesti. Ir iškart diskas toliau nulėkė. Sakau, reikia tik pataikyti momentą, kada išgerti vaistus, kad suveiktų reikimu momentu.
Šiaip esu pasirengęs kovai, bet ne kartą sakiau – sportas yra negailestingas dalykas: viskas priklauso tik nuo vienos minutės per metus.
Turi šešis bandymus mesti, bet tau reikia tik to vieno gero bandymo, geros vienos minutės rezultatui.
– Tai esate pasirengęs kovai Romoje?
– 2017-siais apskritai į pasaulio čempionatą Londone važiavau keistos būsenos – nesisekė gerai treniruotis, nebuvo geros nuojautos. Bet reikiamą dieną atsikėliau geros nuotaikos ir jaučiausi kuo puikiausiai. Supratau, kad viskas bus kuo puikiausiai – ir tapau pasaulio čempionu. Tikiuosi, kad ir Romoje atsikelsiu varžybų dieną geros nuotaikos ir viskas bus gerai.
– Tačiau pirmą kartą disko metikai medalius išsidalins per vieną dieną: ryte kvalifikacija, vakare – finalai. Tai nebus jums problema?
– Čia visiems bus stresiukas. Įdomu, kaip su tuo visi susidorosime. Aš nežinau, ar galima man turėti sudėtingesnį sezoną pagal fizinę būklę, koks yra šių metų sezonas.
Iš psichologinės pusės aš puikiausiai pasirengęs ir padarysiu viską maksimaliai, ką tik galėsiu padaryti sektoriuje.
– Esate vyresnis disko metikas. Nėra taip, kad toks varžybų formatas yra geresnis ir palankesnis jaunesniems sportininkams?
– Jis ne tiek nepalankus, kiek neįprastas. Jau kurį laiką taip kovoja rutulio stūmikai. Mums tai kol kas neįprasta ir matysime, kaip toks formatas atsilieps rezultatams. Dar ir oro sąlygos turės įtakos.
Kiek mačiau, tomis dienomis Romoje bus plius 31 laipsnis. Sakau, labai įdomios varžybos laukia. Tačiau noriu tikėti, kad vyresnio disko metiko patirtis man duos pranašumą prieš sąlyginai jaunesnius varžovus (juokiasi).
– Mykolas Alekna skina vieną po kitos pergales. Kaip galvojate, jam Romoje dėl tų solidžių pergalių bus lengviau varžytis ar sunkiau?
– Mykolas yra pasirengęs kovoms, moka dalyvauti varžybose, moka susitvarkyti su nesėkmėmis. Jis puikiai susitvarkė tiek Osle, tiek ir Stokholme su sudėtingomis oro sąlygomis, kai jam teko mesti net ir nebūdingus metimus.
O po to, galiausiai, kai reikėjo, padarė tą tolimą metimą ir nugalėjo. Manau, papildomų iššūkių jam neturėtų būti.
Senojo žemyno čempionatas Romoje vyks birželio 7–12 dienomis, o jame dalyvaus 23 Lietuvos lengvaatlečiai: Lukrecija Sabaitytė (200 m), Modesta Justė Morauskaitė (400 m), Urtė Baikštytė ir Airinė Palšytė (šuolis į aukštį), Jogailė Petrokaitė (šuolis į tolį), Dovilė Kilty, Diana Zagainova ir Aina Grikšaitė (trišuolis), Ieva Gumbs (disko metimas), Liveta Jasiūnaitė (ieties metimas), Loreta Kančytė (pusmaratonis), Austėja Kavaliauskaitė, Brigita Virbalytė ir Monika Vaiciukevičiūtė (20 km sportinis ėjimas), Beatričė Juškevičiūtė (septynkovė), Gediminas Truskauskas (200 m), Juozas Baikštys (šuolis į aukštį), Mykolas Alekna, Andrius Gudžius ir Martynas Alekna (disko metimas), Edis Matusevičius (ieties metimas), Marius Žiūkas (20 km sportinis ėjimas) bei Edgaras Benkunskas (dešimtkovė).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.