EUROLYGA 2023

Dar vieniems linksta keliai: Tarptautinė dziudo federacija kviečiasi rusus ir baltarusius į pasaulio čempionatą

Tarptautinė dziudo federacija (IJF) sutiko leisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkams grįžti kaip neutraliems atletams prieš kitą mėnesį Dohoje vyksiantį pasaulio čempionatą.

Lietuvos dziudo atstovams teks boikotuoti pasaulio čempionatą arba kovoti su rusais.<br>Asociatyvi nuotr.
Lietuvos dziudo atstovams teks boikotuoti pasaulio čempionatą arba kovoti su rusais.<br>Asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2023, 8:44 PM, atnaujinta Apr 29, 2023, 8:48 PM

IJF vykdomasis komitetas šeštadienį priėmė sprendimą leisti abiejų šalių dziudokams varžytis kaip individualiems neutraliems sportininkams.

IJF nurodė, kad sprendimas suteikia galimybę „sąžiningai dalyvauti“ ir „lygias galimybes visiems dziudo sportininkams, kurie siekia savo olimpinių svajonių“.

Šis žingsnis padidins Rusijos ir Baltarusijos viltis patekti į pasaulio čempionatą.

IJF teigė, kad jame bus galimybė pelnyti „reikšmingų taškų“ norint patekti į kitų metų olimpines žaidynes Paryžiuje.

Kataro sostinėje Dohoje pasaulio čempionatas vyks gegužės 7–14 dienomis.

Dziudo yra naujausia olimpinė sporto šaka, kuri panaikino draudimą Rusijai ir Baltarusijai po to, kai praėjusį mėnesį Tarptautinis olimpinis komitetas nusprendė, kad joms turėtų būti leista grįžti į pasaulinę sporto sceną kaip neutralioms – su sąlyga, kad jos nepalaikys karo Ukrainoje ir nėra susijusios su kariškiais.

IJF atskleidė, kad jos vykdomasis komitetas nusprendė pasitelkti „nepriklausomą, gerą reputaciją turinčią bendrovę“, kuri atliktų visų pasiūlytų dalyvauti asmenų biografijos patikrinimus, įskaitant „socialinės žiniasklaidos turinį, kuriame konkrečiai kalbama apie galimą karo propagandą“.

Teigiama, kad IJF renginiuose galės dalyvauti tik tie, kurie buvo patvirtinti patikros proceso metu.

Gindamas savo poziciją IOC citavo dviejų Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos specialiųjų pranešėjų nuomonę po to, kai jie nurodė, kad visiškas Rusijos ir Baltarusijos sportininkų uždraudimas būtų diskriminacinis ir žmogaus teisių pažeidimas.

IJF taip pat rėmėsi JT pozicija, kai atskleidė savo naujausią poziciją Rusijos ir Baltarusijos atžvilgiu ir tvirtino, kad „sportas yra pagrindinis tiltas į dialogą ir susitaikymą“.

„Jungtinės Tautos jau seniai palaiko idėją, kad kiekvienas turi teisę dalyvauti sporte, – rašoma IJF pareiškime. – 2019 m. JT pažymėjo, kad „visoms diskriminacijos ir išankstinių nusistatymų formoms nėra vietos sporte ir fizinėje veikloje“, ir paragino vyriausybes užtikrinti, kad visi piliečiai galėtų varžytis be apribojimų.

Tarptautinė dziudo federacija yra įtraukianti organizacija, pagrįsta vertybėmis, skirta skatinti ir saugoti dziudo kaip taikią priemonę gerbti žmogaus teises ir remti tarptautinę vienybę, draugystę ir taiką.

Mes tvirtai tikime, kad kiekvienas turi teisę dalyvauti sporte, nepaisant etninės priklausomybės, religijos ar lyties.

Tikimės kartu švęsti dziudo vertybes 2023 m. pasaulio čempionate su visais atletais, dalyvaujančiais 2024 m. Paryžiaus olimpinėje atrankoje.“

IJF buvo viena iš nedaugelio tarptautinių olimpinių federacijų, kurios pernai nesilaikė TOK rekomendacijų visiškai uždrausti sportininkams atvykti iš šalių agresorių, reaguojant į invaziją į Ukrainą.

Vietoj to buvo nuspręsta, kad jie gali varžytis kaip neutralūs po IJF vėliava, himnu ir spalvomis.

Dėl to Ukraina boikotavo Ulan Batoro „Grand Slam“ varžybas Mongolijoje, o šalis pagrasino dar kartą tą patį padaryti pasaulio čempionate, kol IJF rugsėjį nusprendė įvesti visišką draudimą Rusijai ir Baltarusijai iki 2023 m. sausio mėn.

Dziudo prisijungia prie šaudymo iš lanko, fechtavimosi, šiuolaikinės penkiakovės, riedlenčių, stalo teniso, tekvondo, triatlono ir imtynių federacijų, kurios leidžia sugrįžti abiejų šalių sportininkams.

Lengvosios atletikos, badmintono, krepšinio, jojimo, sportinio laipiojimo ir banglenčių sporto šakos nusprendė palikti draudimą Rusijos ir Baltarusijos sportininkams dalyvauti jų renginiuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.