EUROLYGA 2023

Ž.Savickas Druskininkuose pasiekė naują pasaulio rekordą (atnaujinta)

Žydrūnas Savickas įspūdingai užbaigė savo sezoną. Iš Malaizijos, kur laimėjo čempionų lygos varžybų finalinį etapą, į Druskininkus atvykęs 38 metų stipruolis, sekmadienį pagerino dar vieną pasaulio rekordą. „Metų automobilio 2014“ konkurso finale ir stipriausias pasaulyje žmogus į Guinnesso rekordų knygą savo vardą įrašė 5 m vilkdamas vienas prie kito sukabintus 12 konkurso automobilių, kurių bendras svoris - beveik 13 tūkst. kilogramų.

Ž.Savickui pavyko pasiekti dar vieną pasaulio rekordą.<br>V.Ambrozienės nuotr.
Ž.Savickui pavyko pasiekti dar vieną pasaulio rekordą.<br>V.Ambrozienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 1, 2013, 9:15 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:32 AM

Jis tai padarė per 23 sek.

Lietuvos galiūnas Druskininkų asfaltu tempė 12 naujų „Nissan Note" automobilių.

Ž.Savickui tai buvo šeštasis pasaulio rekordas. Po šio pasiekimo stipruolis pareiškė, kad neketina sustoti ir ateityje planuoja pagerinti dar bent keletą pasaulio rekordų.

Ž.Savickas: „Per treniruotę patempiau ir 20 automobilių"

„Nežinai, kurioje distancijos dalyje bus sunku, pradžioje viskas pajudėjo, atrodo, viskas buvo normaliai. Galbūt vieno automobilio ratas papuolė į duobelę, bet iki galo nuriedėjo. Kaip bebūtų, būtų buvę galima ir daugiau prikabinti automobilių, tačiau tai yra pakankamai rizikinga.“ – po rekordinio starto kalbėjo Ž.Savickas.

Jo pavardė jau ne kartą buvo įrašyta Guinnesso rekordų knygoje. Paskutinį kartą jis ilgiausiai – 30,6 sekundės – išlaikė iškėlęs 465 kilogramų svorį. Tai užfiksuota „Lo Show Dei Record“ renginio, vykusio Milane (Italija) 2011 m. kovo 25 d. metu. Tiesa, pats rekordininkas teigė, jog šviežiausias įrašas Guinesso rekordų knygoje artimiausiu metu gali būti perrašytas.

„Manau, ateityje yra galimybių pagerinti šį rekordą ir ateityje patempti 13 ar 14 automobilių. Šiandien sąlygos nebuvo blogos – nelijo, nesnigo, asfaltas buvo sausos. Aišku, čia yra šiokia tokia įkalnė, kas yra sunkiau. Per treniruotę patempiau ir 20 automobilių. Džiaugiuosi, kad rekordas įvykdytas.“

Automobilius tempė ir pernai

Panašaus rekordo galiūnas siekė ir pernai, o jo pastangas stebėjo didžiulė minia druskininkiečių bei kurorto svečių, kuriuos vargiai sutalpino erdvi T.Kostiuškos gatvė.

Tąkart visi trys stipruolio, net penkis kartus pasaulio galiūnų čempiono Ž. Savicko bandymai buvo sėkmingi. Paskutiniuoju bandymu Žydrūnas būtinus penkis metrus patempė standžiosiomis vilktimis sukabintus automobilius.

„Pernykštis pasiekimas nebuvo įregistruotas dėl dviejų priežasčių, - aiškina šio projekto koordinatorius, Lietuvos žurnalistų autoklubo narys Jurgis Paplaitis. - Pirmoji, jei fiksuotume bendrą velkamą svorį, tai kur kas daugiau sveria vilkikas ar lėktuvas, nekalbant jau apie lokomotyvą, kuriuos Ž. Savickas yra sėkmingai tempęs. Todėl šiemet, atsižvelgdama į mūsų prašymus, tokius rekordus fiksuojanti Guinness World Records Limited kompanija sukūrė specialias taisykles siekti naujo rekordo - daugiausiai vieno žmogaus vilktų automobilių.

Antroji priežastis - negalima naudoti specialių, prie kelio dangos pritvirtintų kopėčių. Vienintelė galima pagalba - rankomis laikytis už virvių, tačiau kojomis galima spirtis tik į kelio dangą“.

Rekordo šturmo išvakarėse, šeštadienį į Lietuvą atvyko Guinness World Records Limited oficialus atstovas Jackas Brockbankas, kuris įteikė liudijimą, patvirtinantį pasiektą pasaulio rekordą.

Šiemet skirtingai nei pernai Ž.Savickui buvo suteiktas tik vienas bandymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.