EUROLYGA 2023

G. Bagdoną pergalei „Baltic Chain Tour 2012” lenktynėse įkvėpė žiūrovų skanduotės (interviu)

Lietuvos dviratininkams pavyko įrodyti, jog jie yra stipriausi Baltijos šalyse. Laimėjęs du paskutinius etapus šalies čempionas Gediminas Bagdonas triumfavo „Baltic Chain Tour 2012” lenktynėse.

Lietuvos čempionas G.Bagdonas tapo „Baltic Chain Tour” nugalėtoju.<br>J. Stacevičius.
Lietuvos čempionas G.Bagdonas tapo „Baltic Chain Tour” nugalėtoju.<br>J. Stacevičius.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis („Lietuvos rytas")

Aug 27, 2012, 12:53 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:23 AM

Lietuvos dviratininkai nenuvylė gausių Velomaratono gerbėjų.

Kai šeštadienio popietę „Baltic Chain Tour” karavanas įvažiavo į Vilniaus centrą, Gedimino prospektą aplipę žiūrovai pradėjo šaukti „Lietuva, Lietuva”, išvydę lenktynių smaigalyje važiuojančius atletus su nacionalinės rinktinės marškinėliais.

Lyg pagal sirgalių užsakymą ir paskutinio etapo finiše Vilniuje, ir galutinėje daugiadienių lenktynių įskaitoje triumfavo Lietuvos rinktinės narys G. Bagdonas.

„Mes patys dviratininkai buvome nustebę nuo šių vaizdų. Po tų skanduočių visiems šiurpuliukai per kūną bėgo ir visi pradėjome dar labiau minti, – „Lietuvos rytui” prisipažino „Baltic Chain Tour” čempionu pirmąsyk tapęs 26-erių klaipėdietis. – Visi po finišo buvome apimti euforijos – ir Lietuvoje gali taip būti! Kalbėjomės su Mariumi Bernatoniu – tikrai nesitikėjome, kad Lietuvoje dviračiai gali sukelti tokių emocijų ir tokį sirgalių vėją.”

Antrąsyk surengtas lenktynes „Baltic Chain Tour” – didžiausią dviračių sporto renginį trijose Baltijos valstybėse – pirmąsyk laimėjo Lietuvos dviratininkas.

873,9 km Estijos, Latvijos ir Lietuvos keliais G. Bagdonas nuvažiavo per 19 val. 25 min. 25 sek. – vidutiniu 43,9 km per valandą greičiu.

2012-ųjų Lietuvos grupinių lenktynių čempionas pirmajame etape finišavo ketvirtas, antrajame – pirmas, trečiajame – antras, o ketvirtajame ir penktajame – vėl pirmas.

„Aišku, tai svarbi pergalė, gauni ir UCI reitingo taškų. Bet specialiai šioms lenktynėms nesiruošiau, – neslėpė G .Bagdonas. – Sportinė forma tikriausiai išlikusi dar po olimpiados. Žaidynėms ruošiausi aukštikalnėse Italijoje, Londone nelabai sekėsi, bet dabar atėjo antrasis kvėpavimas.”

„Baltic Chain Tour” pradėjo 18 komandų iš 14 šalių. Iš viso startavo 104, o finišavo 89 dviratininkai.

– Gediminai, šįmet tapote Lietuvos grupinių lenktynių čempionu. Ar laimėti „Baltic Chain Tour” buvo sunkiau negu šalies čempionatą?

– Lietuvos čempionate dalyvauja 20 žmonių. Gerai pažįsti kiekvieną, todėl žinai, ko iš varžovų gali tikėtis ir ką trasoje privalai akylai prižiūrėti.

Čia dalyvavo 120 dviratininkų, todėl kiekvieno vienas neprižiūrėsi.

Aišku, varžytis „Baltic Chain Tour” – truputį sunkiau, bet čia viską lemia komandinis darbas. Šalies čempionate lietuviai kovoja su lietuviais, o čia mes visi buvome susijungę į vieną komandą.

Važiavome draugiškai kaip vienas kumštis. Todėl mano pergalė – visos komandos pergalė.

Prie bendros sėkmės aš tik pridėjau savo kruopelę, nes visa komanda dirbo mane veždama į finišą.

– Lenktynių lyderio marškinėlius apsivilkote kirtęs Lietuvos sieną, kai laimėjote ketvirtąjį etapą Šiauliai–Utena. Padėjo pažįstami keliai?

– Aišku, gerai žinojome, kas mūsų laukia važiuojant iš Šiaulių į Uteną.

Nuo Pakruojo pūtė šoninis vėjas, o dar prieš varžybas buvome gerai išstudijavę trasos žemėlapį.

Visa komanda dirbome, padidinome greitį, todėl kai pagrindinė grupė sutrūkinėjo, pabandėme išspausti iš šios situacijos viską, ką galime.

Į finišą nuvažiavau su 7 varžovais. Pavyko laimėti etapą ir tapau lyderiu. Mūsų planas pavyko tiesiog idealiai.

– Pergalė 4-ajame etape buvo svarbiausia, nulėmusi sėkmę lenktynėse?

– Kai dėl gero visos komandos darbo pavyko atitrūkti nuo grupės, mėginome kuo daugiau atsiplėšti nuo persekiotojų ir pavojingiausių varžovų.

Po šio etapo supratome, kad galime atvežti lyderio marškinėlius iki pat Vilniaus. Turėjome 42 sekundes persvaros, todėl paskutiniame etape net galėjome šiek tiek pralaimėti.

– Pernai geriausiai iš lietuvių lenktynėse pasirodęs R. Rumšas liko šeštas. Lietuvos komanda buvo stipresnė už 2011-ųjų?

– Mes ir pernai norėjome laimėti, bet viskas tuomet susiklostė ne taip, kaip planavome. Ir kiti ėmėsi iniciatyvos, ir aš du pirmuosius etapus važiavau su lyderio marškinėliais.

Šįmet iš pradžių jau mes vijomės lyderį. Tai lengviau, nes jauti ne tokį didelį spaudimą iš visų kitų komandų.

Bet ši mūsų komanda iš tikrųjų stipresnė. Gal ir daugiau draugiškumo dabar buvo.

Kiekvienas tikrai važiavo ne dėl savęs, o visi stengėsi, kad nors vienas mūsų komandos žmogus būtų kuo aukščiau galutinėje įskaitoje. Nesvarbu, kuris.

Aš tikrai nebuvau kažkoks numatytas išankstinis komandos lyderis. Bet galiu sėkmingai pasirodyti sprinte, todėl visi tiesiog padėdavo man važiuoti į finišą.

Šiose lenktynėse viską lėmė sprintas, nes ir tarpiniuose finišuose, ir etapo finiše buvo galima uždirbti papildomų bonifikacijos sekundžių.

Būtent jos mums ir padėjo pasivyti iš pradžių pirmavusius lyderius.

 - Pernai dviratininkai neslėpė, jog trasoje labiausiai trūko palydos automobilių. Ar šįmet „Baltic Chain Tour“lenktynių organizatoriams neturite priekaištų?

- Viskas tikrai buvo gerai: keliai -- uždaryti, jokių incidentų nekilo.

Daugiau problemų visada kyla su tais, kurie atsilieka. Pernai pūtė stiprus šoninis vėjas, todėl silpnesniems dviratininkams buvo dar sunkiau.

Šįmet nebuvo tokio skirtumo tarp stipriausių ir silpniausių, nes visų lygis buvo panašus.

Visi pasimokė iš klaidų, todėl šįmet ir organizacija tikrai buvo geresnė negu pernai.

Vienintelį kartą organizatoriai truputį susimovė gal tik Latvijoje. Kai vienas dviratininkas buvo pabėgęs nuo grupės, jį nuvedė ne tuo keliu. Bet mes visi važiuojantys pagrindinėje grupėje to net nepajutom.

„Velomaratono“ viešųjų ryšių padėjėjai „Baltic Chain Tour“ jau lygina net su „Tour de France“ organizacija. Kaip vertinate tokius drąsius pareiškimus?

- Iki „Tour de France“, aišku, dar toli.

Bet Velomaratonas“ buvo tikrai labai gerai organizuotas.

Vilniuje susirinko tūkstančiai žmonių. Tikrai nesitikėjom, kad Lietuvoje taip gali būti.

Tikiuosi, kad mūsų pergalė taip pat prisidės prie dar didesnio dviračių sporto populiarumo.

– Šį sezoną atstovaujate „An Post Sean Kelly”, turinčiai UCI žemyninės komandos statusą.

Nejaučiate, jog jau išaugote belgų komandos marškinėlius?

– Iki Naujųjų dar atstovausiu belgams, bet kitąmet turėčiau kilti į aukščiausią lygį.

Esu jau sutaręs dėl dvejų metų sutarties su viena UCI „Pro Team” ekipa. Šioje komandoje būsiu pirmas lietuvis.

Tikiuosi, kad su ja jau kitais metais pavyks dalyvauti ir kuriame nors didžiųjų turų.

- Dviračių sportą sukrėtė Lance'o Armstrongo byla. Kaip vertini JAV antidopingo agentūros sprendimą iki gyvenimo pabaigos diskvalifikuoti legendinį amerikietį, atimant visus jo iškovotus titulus?

- Man viskas atrodo labai keistai. Kuo remiantis galima atimti 7 čempiono titulus, jeigu prieš tai dalyvaudamas „Tour de France“ jis nė karto nebuvo pagautas dėl dopingo?

Kažkam labai nepatiko, kai L.Armstrongas nusprendė grįžti ir tęsti karjerą. Jeigu jis būtų ramiai išėjęs 2005-aisiais, viskas tikriausiai būtų pasibaigę ramiai.

Kažkas nori susidoroti ne tik su amerikiečiu, bet ir jo ilgamečiu vadybininku belgu Johanu Bruyneeliu ir visais kitais, kurie buvo susieję su „USA Postal“ komanda.

Čia tikra nesąmonė.

– Rugsėjo 15-ąją Linburge prasidės pasaulio dviračių plento čempionatas. Ar ketinate startuoti Olandijoje grupinėse lenktynėse?

– Ruošiamės. Jau kalbėjomės apie tai su Artūru (Lietuvos rinktinės treneriu A.Kaspučiu. – Red.).

Turime iškovoję tris vietas. Bandysiu ten važiuoti labiau kaip pagalbininkas, nes pasaulio čempionato trasa tinkamesnė Ignatui Konovalovui ir Ramūnui Navardauskui.

Dabar Ignas man padėjo, o ten jau aš padėsiu jam.

„Baltic Chain Tour 2012”

5-asis etapas. Utena–Vilnius. 142,4 km. 1. G.Bagdonas, 2. R.Matzka („Thüringer Energie”), 3. E.Liepinis („Rietumu-Delfin”), 25. M.Bernatonis – visi 3 val. 4 min. 12 sek., 42. D.Džervus, 69. I.Konovalovas, 73. Ž.Savickas, 84. M.Maniušis – visi atsiliko 7 sek.

Galutinė įskaita po 5 etapų. 873,9 km. 1. G.Bagdonas – 19 val. 25 min. 25 sek. (vidutinis greitis 43,9 km per val.), 2. V.Šmalko („Itera-Katusha”) – atsiliko 48 sek., 3. I.Wilkinsonas („Endura Racing”) – 49 sek., 17. M.Bernatonis – 1 min. 16 sek., 22. D.Džervus – 1 min. 23 sek., 24. I.Konovalovas – 1 min. 25 sek., 26. M.Maniušis – 1 min. 32 sek., 82. Ž.Savickas – 21 min. 13 sek.

Velomaratono rekordai

Trečius metus iš eilės vykusiame Velomaratone minti dviračiais Vilniaus centro gatvėmis susirinko 7500 dalyvių.

Tai dvigubai didesnis dviračių aistruolių skaičius nei pernai.

Dviračių šventę šeštadienį pradėję vaikai nuvažiavo 2,4 km.

Po to 8 km trasoje ratus suko mėgėjai, o vėliau 40 ir 80 km distanciją įveikė sportininkai, kuriuos į startą išlydėjo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Vyrų varžybose nugalėjo Eimantas Gudiškis, o moterų Silvija Latožaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.