Į ateitį Lietuvos rinktinėje pažvelgęs K. Maksvytis: „Sprendimą jau turiu“ Specialiai lrytas.lt, Puerto Rikas

2024 m. liepos 8 d. 03:47
Interviu
Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė antrą olimpinį ciklą iš eilės nerungtyniaus prestižinėse krepšinio pirmenybėse. Po pralaimėto olimpinio atrankos finalo Kazys Maksvytis teigė, kad turi priimtą sprendimą dėl ateities Lietuvos rinktinėje, pridūrė, kad šis pralaimėjimas jam yra didžiulis smūgis ir žvelgė į rungtynėse padarytas klaidas.
Daugiau nuotraukų (10)
Lietuviai didžiajame atrankos finale 68:79 krito prieš Puerto Riko krepšinio rinktinę, kuri į olimpines žaidynes pateko po 20 metų pertraukos. Apie mačą skaitykite ČIA.
Lietuviai pirmąjį kėlinį pradėjo itin lėtai ir įpusėjus ketvirčiui atsilikinėjo 6:14, po to mūsiškiai laimėjo atkarpą 15:5 ir po pirmųjų dešimties minučių rezultatas buvo lygus (19:19).
Didžiąją antrojo kėlinio dalį mūsiškiai pirmavo, tačiau antroje jo pusėje 0:10 atkarpą ir galiausiai po pirmosios pusės atsilikinėjo 4 taškais (35:39). Trečiajame kėlinyje lietuviai vėl sugėrė atkarpą 0:10 (39:52), o per likusį rungtynių laiką taip ir nepriartėjo prie aikštelės šeimininkų.
Pastarąjį kartą mūsiškiai olimpinėse žaidynėse žaidė 2016 m. Brazilijoje, o 2021 m. vykusioje atrankoje Kaune lietuviai krito prieš Slovėnijos krepšininkus. Iš viso mūsiškiai olimpinėse žaidynėse nuo nepriklausomybės atgavimo žaidė 7 kartus.
„Vertinant visą turnyrą – manau, kad sužaidėme vienas labai geras rungtynes, o šito neužtenka, norint patekti į olimpiadą.Žiūrint į rungtynes, Puerto Rikas pelnė 79 taškus, tokiai puolimo komandai tai nėra super daug, bet patys labai mažai surinkome taškų ir buvome žemiau savo vidurkių.
Ką jie (Puerto Rikas – red.) padarė kitaip – mes tikėjomės, kad jie dvigubins Domantą (Sabonį), bet jie dvigubino Marių Grigonį, labai spaudėsi baudos aikštelėje, kas eliminavo Domo ir Mariaus taškus. Mes nesugebėjome adaptuotis, išnaudoti erdvių, kurias susikuriame iš varžovų sutrauktos gynybos. Prametėme daug metimų, o kartais daug sau pamaišėme, neišlaikydami gero space‘ingo (erdvės – red.)“, – dėstė K.Maksvytis.
„Didžiulis (smūgis). Aš pamenu, kai buvo praėjusios olimpinės žaidynės, man jos be krepšinio atrodė nepilnavertės. Gaila, kad ir šįkart taip atsitiko“, – pridūrė K.Maksvytis.
Po šio olimpinio ciklo pasibaigė Kazio Maksvyčio sutartis su Lietuvos krepšinio federacija (LKF).
Po pralaimėtos olimpinės atrankos specialistas dviprasmiškai užsiminė apie savo tolimesnę karjerą Lietuvos rinktinėje.
„Aš sprendimą jau turiu, bet jį pirmiausiai turiu pasakyti LKF vadovams. Savo sprendimą pasakysiu pirmai federacijai, o ne jums (žurnalistams) pirmiems“, – sakė K.Maksvytis.
– Kaip galima paaiškinti tai, kad buvo daug pramestų laisvų metimų?
– Nuovargis, rungtynių įtampa. Bandėme kabintis į rungtynes, buvome šalia jų, bet... nepavyko.
– Jose Alvarado ir Tremontas Watersas kartu pelnė 41 tašką. Kaip galima paaiškinti jų sprogimą puolime?
– Pradžiai bandėme taikyti pasyvesnę gynybą, ypač pikenrolo (du prieš du) situacijose, ypač ant minėtų žaidėjų metant savo geriausius žaidėjus. Tas nepasiteisino. Po to kažkiek pakeitėme gynybą, geriau gynėmės, bet vis tiek gavome nemažai taškų iš vienas prieš vieną situacijų. Labiausiai gaila buvo to, kad neatakavome jų taip, kaip norėjome.
– Mindaugas Kuzminskas minėjo, kad lietuviai nemoka žaisti tų rungtynių, kai yra daug spaudimo. Ar sutiktumėte su šia mintimi ir kaip galėtumėte paaiškinti rinktinės psichologinį sulūžimą?
– Kažkiek supanikavome, sulūžome, priėmėme ne pačius geriausius sprendimus.
– Ar tai yra skaudžiausias pralaimėjimas per metus rinktinėje?
– Visi skaudūs pralaimėjimai, norėjome, kad būtų geriau.
– Kokių pats sprendimų pasigedote tiek iš trenerių štabo, tiek iš žaidėjų?
– Pasigedome sprendimų, kaip atakuoti jų gynybą, o tų sprendimų – buvo. Buvo blogas išpildymas.
– Ar neatrodė vienu metu, kad komanda geriau žaidė be Domanto Sabonio aikštelėje? Ar nebuvo minties ilgiau pažaisti be jo ir su Donatu Motiejūnu?
– Kažkiek ir buvo. Ypač pirmoje rungtynių pusėje antras penketas išėjo ir nebeliko didelio dėmesio ant Mariaus, Domo... toks vaizdas, kad tuo metu žaidėme geriau.
– Ar Domanto kojos būklė neprastėjo turnyro metu?
– Ne. Jis koją prisižiūrėjo, ji (sveikata) nėra ideali, bet jis koją prisižiūrėjo ir pilnai dalyvavo tiek treniruotėse, tiek rungtynėse.
– Kiek sunkus buvo šis turnyras Domantui Saboniui tiek psichologiškai, tiek sveikatos prasme?
– Reikėtų pačio Domo paklausti, bet.. reikia džiaugtis, kad jis atvažiuoja su nepilnai pasveikusia ar išgydyta koja.
– Tai galbūt buvo paskutinis Mindaugo Kuzminsko turnyras su rinktine. Kiek papildomai liūdna dėl jo?
– Gal tai dar nebus paskutinis jo turnyras, jis dar turi jėgų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.