Finalo pakartojimu tapęs Eurolygos pusfinalis: ar graikiškas karštis sudegins karališkąjį „Real“ sostą?

2024 m. gegužės 24 d. 14:13
Tik lrytas.lt
Jau penktadienį krepšinio sirgaliai pasitiks ilgai lauktą šventę. Keturi stipriausi Europos klubai surems ietis Berlyne vyksiančiame Eurolygos finalo ketverte. Antrajame pusfinalyje susikaus čempionų titulą ginantis Madrido „Real“ ir Igno Brazdeikio atstovaujama Atėnų „Panathinaikos“.
Daugiau nuotraukų (10)
Kviečiame sekti šių pusfinalių eigą kartu su lrytas.lt portalu nuo 22 val., o p prieš tai norime jus artimiau supažindinti su antrojo pusfinalio dalyvėmis.
Kas yra kas Eurolygos finalo ketverte – „Real“
Madrido „Real“ gina pernai iškovotą Eurolygos čempiono vardą, o reguliariajame sezone užtikrintai užimta pirmoji vieta yra ženklas, kad „karališkasis“ klubas nenusiteikęs atiduoti žemyno krepšinio karūnos.
Tęstinumas šiuolaikiniame krepšinyje yra viena iš didžiausių pergales užtikrinančių vertybių. Tęstinumas yra ir viena iš svarbiausių Madrido „Real“ klubo pergalių priežasčių. Net jei vieną ar kitą sezoną rezultatai nebūna pakankamai geri, „baltųjų“ vadovybė neskuba laužyti to, ką kūrė daug metų, ir netrukus vėl raško kantrybės vaisius.
Pernai saldžiausias vaisius buvo susigrąžintas Eurolygos čempiono vardas. Šį sezoną naujų pergalių siekia ta pati auksinė sudėtis, prie kurios prisidėjo po trumpos pertraukos į „baltųjų“ stovyklą grįžęs Facundo Campazzo.
Kol kas jiems vos ne viskas einasi kaip per sviestą. „Real“ anksti užsitikrino Eurolygos reguliariojo sezono nugalėtojo vardą, iškovojo Ispanijos taurę ir tik Ispanijos lygos reguliariajame sezone nesugebėjo aplenkti plačiai sparnus išskleidusios Malagos „Unicaja“ komandos.
Madridiečiai netgi leido sau atsipalaiduoti Eurolygos reguliariojo sezono pabaigoje. Tuomet treneris Chusas Mateo leisdavo pailsėti lyderiams ir patikrino jaunuosius krepšininkus. Tiesa, ši strategija gana pavojinga – iš vienos pusės, ji gali praversti kaupiant jėgas lemiamai sezono daliai, bet taip pat gali išmušti komandą iš ritmo.
Galimų „Real“ lyderių ratas labai platus. Geriausio Eurolygos mėnesio krepšininko prizą šį sezoną gavo net trys Madrido komandos žaidėjai: F.Campazzo, Mario Hezonja ir Džananas Musa. Sugrįžėlis F.Campazzo buvo išrinktas į geriausių sezono krepšininkų pirmąjį penketą, o dar du „Real“ žaidėjai M.Hezonja ir Walteris Tavaresas atsidūrė antrajame penkete.
Finalo ketverte „baltiesiems“ teks verstis be kelio traumą patyrusio Gabrielio Decko. Tačiau varžovai negali pamiršti, kad svarbiausių rungtynių baigtį vis dar gali nulemti nesenstantys visko čempionai Sergio Llullis, Sergio Rodriguezas ar Rudy Fernandezas.
Kelias į finalo ketvertą
Reguliariajame sezone užėmė 1 vietą (27–7), ketvirtfinalyje nugalėjo Vitorijos „Baskonia“ 3:0.
Pagrindinis penketas: Facundo Campazzo – 11,7 tšk., 6,5 rez.perd., 4,5 išpr.praž., Džananas Musa – 13,2 tšk., Mario Hezonja – 13,7 tšk., Guerschonas Yabusele – 10,7 tšk., 5,1 atk.kam., Walteris Tavaresas – 9,6 tšk., 6,6 atk.kam.
Į sezono pirmąjį penketą išrinktas F.Campazzo, į antrąjį penketą – M.Hezonja ir W.Tavaresas. F.Campazzo buvo išrinktas geriausiu lapkričio, M.Hezonja – geriausiu gruodžio, Dž.Musa – geriausiu sausio krepšininku. Ch.Mateo išrinktas geriausiu sezono treneriu.
Treneris Chusas Mateo (nuo 2022 m. vasaros, prieš tai nuo 2014 m. dirbo trenerio padėjėju).
Kiti turnyrai
Ispanijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2 vietą (28–6; pirmąją vietą užėmė tiek pat rungtynių laimėjusi Malagos „Unicaja“), ketvirtfinalyje nugalėjo Las Palmo „Gran Canaria“ 2:0.
Ispanijos taurės finale nugalėjo „Barcelona“ 96:85.
Visuose turnyruose laimėjo 63 iš 76 rungtynių.
Praeitis
Europos pirmojo lygio klubų turnyro čempionu tapo 11 kartų (1964, 1965, 1967, 1968, 1974, 1978, 1980, 1995, 2015, 2018 ir 2023 m.).
Šiuolaikinėje Eurolygoje žaidžia 22-ąjį sezoną (praleido 2003–2004 ir 2006–2007 m. sezonus).
Į šiuolaikinės Eurolygos finalo ketvertą pateko 10-ąjį kartą (2011, 2013, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2022, 2023 ir 2024 m.).
Ispanijos čempionas – 36 kartus (pastarąjį kartą – 2022 m.).
Kas yra kas Eurolygos finalo ketverte – „Olympiakos“
Pirėjo „Olympiakos“ – vienintelis į Eurolygos finalo ketvertą patekęs klubas, kuris pernai tapo šalies čempionu. Šį savaitgalį „Olympiakos“ sieks trečiuoju bandymu prie Graikijos čempiono vardo pridėti Eurolygos čempiono vardą.
Pirėjo „Olympiakos“ krepšininkai į Eurolygos finalo ketvertą pateko trečią sezoną iš eilės. Užpernai „raudoni-balti“ pralaimėjo pusfinalyje, pernai – finale, o jei trečias kartas nemeluotų ir Pirėjo komandai pavyktų pratęsti kylančią kreivę, ji turėtų tapti čempione.
Pratęsti kreivę bus sudėtingą bent dėl to, kad Pirėjo komandoje nebežaidžia buvęs ilgametis lyderis Aleksandras Vezenkovas, pernai išvykęs į NBA ir didžiąją šio sezono dalį prasėdėjęs ant „Sacramento Kings“ atsarginių suolo.
Nors keli naujokai neblogai pritapo Pirėjo komandoje, nė vienas iš jų nepasižymi tokiomis lyderio savybėmis, kaip A.Vezenkovas. Kita vertus, kelialapis į finalo ketvertą patvirtiną, kad permainos nesusilpnino „raudonų-baltų“.
„Olympiakos“ treneris Giorgos Bartzokas užduotis krepšininkams paskirsto tolygiau negu jo kolegos iš kitų į finalo ketvertą patekusių komandų. Neatsitiktinai nė vienas šios ekipos krepšininkas nebuvo išrinktas nei į pirmąjį, nei į antrąjį geriausių Eurolygos sezono žaidėjų penketą. Tiesa, Thomasas Walkupas sulaukė kitokio įvertinimo – jis buvo išrinktas geriausiai besiginančiu Eurolygos krepšininku.
Net rezultatyviausiems „Olympiakos“ žaidėjams Alecui Petersui ar Isaiah Canaanui trūksta stabilumo. Jie gali vieną vakarą pelnyti 30 taškų, kitą – švaistyti kamuolį pro šalį ir nepataikyti nė vieno metimo. Treneris G.Bartzokas niekada nežino, ko laukti iš šių žaidėjų, bet to negali nuspėti ir varžovai.
Vis dėlto „Olympiakos“ sėkmės priežastis – ne galingi asmeniniai pasirodymai. Pirėjo komanda sugeba primesti varžovams savo braižą, kuris nesikeičia net keičiantis krepšininkams. Tai kol kas pavyko ir per svarbiausias šio sezono rungtynes: Eurolygos ketvirtfinalio serijoje su „Barcelona“ ir Graikijos taurės finale, kuriame „Olympiakos“ nugalėjo amžiną varžovą Atėnų „Panathinaikos“ klubą.
Kelias į finalo ketvertą
Reguliariajame sezone užėmė 5 vietą (22–12), ketvirtfinalyje nugalėjo „Barcelona“ 3:2.
Pagrindinis penketas: Thomasas Walkupas – 8,1 tšk., 4,8 rez.perd., Isaiah Canaanas – 11,3 tšk., Kostas Papanikolaou – 7,6 tšk., Alecas Petersas – 12,7 tšk., 4,7 atk.kam., Moustapha Fallis – 7,5 tšk.
Į sezono pirmąjį ir antrąjį penketus neišrinktas nė vienas šios komandos žaidėjas. Th.Walkupas išrinktas geriausiai besiginančiu sezono žaidėju.
Treneris Giorgos Bartzokas (nuo 2020 m. sausio, prieš tai šiame klube dirbo 2012–2014 m.).
Kiti turnyrai
Graikijos lygos reguliariajame sezone užėmė 2 vietą (24–3), ketvirtfinalyje nugalėjo Atėnų AEK 2:0 ir pusfinalyje žais su Atėnų „Peristeri“.
Graikijos taurės finale nugalėjo „Panathinaikos“ 69:58.
Visuose turnyruose laimėjo 54 iš 71 rungtynių.
Praeitis
Europos pirmojo lygio klubų turnyro čempionu tapo 3 kartus (1997, 2012 ir 2013 m.).
Šiuolaikinėje Eurolygoje žaidžia 24-ąjį sezoną (be pertraukų nuo įkūrimo 2000 m.).
Į šiuolaikinės Eurolygos finalo ketvertą pateko 9-ąjį kartą (2009, 2010, 2012, 2013, 2015, 2017, 2022 ir 2023 m.).
Graikijos čempionas – 14 kartų („Olympiakos“ šį sezoną gina Graikijos čempiono vardą).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.