EUROLYGA 2023

Slovėnai patys gužčioja pečiais: L. Dončičiaus burtai nebeveikia

Luka Dončičius viena iš ryškiausių pasaulio krepšinio žvaigždžių tapo nesulaukęs nė 20-ies. Slovėnai tikėjosi, kad jis daug metų bus pergalių garantas, bet L.Dončičiaus burtai nebeveikia.

 lryts.lt koliažas
 lryts.lt koliažas
 Luka Dončičius<br> FIBA nuotr.
 Luka Dončičius<br> FIBA nuotr.
 Luka Dončičius<br> FIBA nuotr.
 Luka Dončičius<br> FIBA nuotr.
 Slovėnijos žiniakslaidos pirmų puslapių viršeliai.
 Slovėnijos žiniakslaidos pirmų puslapių viršeliai.
 Slovėnijos žiniakslaidos pirmų puslapių viršeliai.
 Slovėnijos žiniakslaidos pirmų puslapių viršeliai.
 Slovėnijos žiniakslaidos pirmų puslapių viršeliai.
 Slovėnijos žiniakslaidos pirmų puslapių viršeliai.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 7, 2023, 7:43 AM

Slovėnija vis dar gyvena prisiminimais apie 2017 metų Europos pirmenybes, kuriose šios šalies rinktinė daug kam netikėtai iškovojo aukso medalius.

Prieš šešerius metus visus užbūrė Luka Dončičius, kurio neįtikėtinas talentas buvo svarbiausia triumfo priežastis. Krepšinio fenomenui tuomet buvo tik 18 metų, todėl slovėnai vylėsi, kad apie jį suburta rinktinė medalius iš didžiausių turnyrų veš kiekvieną vasarą.

Tačiau laikas bėga, L.Dončičius tapo brandesnis, o medalių kaip nėra, taip nėra. Apdovanojimų nebus ir šių metų pasaulio pirmenybėse, kurių ketvirtfinalyje Slovėnijos rinktinė pripažino neginčytiną Kanados krepšininkų pranašumą.

Sudužusios viltys

Didžiausią smūgį Slovėnijos krepšinis patyrė, kai auksinės emocijos liepsnojo labai stipriai. Iškart po 2017 metų Europos pirmenybių prasidėjo 2019 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyras, bet Slovėnijos rinktinė, kuriai klubų sezono metu negalėjo padėti „Dallas Mavericks“ atstovaujantis L.Dončičius, kelialapio į Kiniją neiškovojo.

Slovėnai pasitaisė 2021-aisiais. Tuomet į Kaune vykusį Tokijo olimpinių žaidynių atrankos turnyrą atvyko visi geriausieji, ir Slovėnijos rinktinė lemiamose rungtynėse dėl olimpinio kelialapio nugalėjo mūsų šalies komandą.

L.Dončičius ir jo bendražygiai labai tikėjosi iš Tokijo negrįžti tuščiomis, bet buvo sustabdyti prie pat garbės pakylos. Dramatiškose pusfinalio rungtynėse slovėnus vieno taško skirtumu nugalėjo prancūzai, o viltį iškovoti bent bronzos medalius mažajame finale atėmė daug geriau žaidusi Australijos rinktinė ir jos lyderis Patrickas Millas, kuris į Slovėnijos komandos krepšį atseikėjo 42 taškus.

Pernai per Europos pirmenybes konkurencija buvo lyg ir mažesnė, todėl Slovėnijos sporto apžvalgininkai savo komandai iš anksto kabino medalius. Tačiau skubėti nederėjo.

Krepšinio aikštėje paaiškėjo, kad lenko Mateuszo Ponitkos charakteris stipresnis negu L.Dončičiaus. Žemyno pirmenybių ketvirtfinalyje trigubą dviženklį pasiekusio M.Ponitkos vedama Lenkijos rinktinė sudorojo slovėnus ir neleido jiems įgyvendinti didžiojo plano.

Talentų badas

Nuo tada, kai įsižiebė L.Dončičiaus žvaigždė, slovėnai maksimalius tikslus kelia nuolat. Vis dėlto jų lūkesčiai pagrįsti tik L.Dončičiaus fenomenu. Didelės komandos draugų paspirties lyderis negali tikėtis.

Tiesa, šiais metais NBA čempionu tapo puolėjas Vlatko Čančaras, tačiau šis slovėnas „Denver Nuggets“ komandoje atlieka tik pagalbinį vaidmenį. Jo vidurkis praėjusį sezoną buvo 5 taškai.

O į šių metų pirmenybes Slovėnijos rinktinė atvyko be V.Čančaro. NBA čempionas treniravosi rinktinės stovykloje, tačiau rugpjūčio pradžioje ilgam iškrito iš rikiuotės dėl sunkios kelio raiščių traumos.

Eurolygoje praėjusį sezoną žaidė tik trys Slovėnijoje išugdyti krepšininkai. Tačiau Gregoras Glasas, sezono pradžioje pasėdėjęs ant Belgrado „Partizan“ suolo, buvo išsiųstas tobulintis į Adrijos lygos autsaiderę Baro „Mornar“ komandą, Miuncheno „Bayern“ atstovavęs Žanas Šiško praėjusių metų rudenį patyrė sunkią traumą, o Klemeno Prepeličiaus vaidmuo „Valencia“ komandoje drastiškai sumažėjo.

„Valencia“ nepratęsė sutarties su K.Prepeličiumi ir šis gynėjas dar nerado naujos darbovietės. G.Glasas ir Ž.Šiško šią vasarą perėjo į komandas, kurios nežaidžia Eurolygoje. Todėl gali būti, kad naujajame sezone Eurolygoje rungtyniaus tik vienas slovėnas – Žiga Samaras, turintis sutartį su Berlyno ALBA klubu.

Tiesa, Eurolygoje taip pat rungtyniauja Slovėnijos pasą turintis amerikietis Mike‘as Tobey. Jis šią vasarą perėjo iš „Barcelona“ į Belgrado „Crvena Zvezda“ klubą.

Pajėgių krepšininkų – tokių, kokie prieš keliolika metų buvo Boštjanas Nachbaras, Erazemas Lorbekas, Jaka Lakovičius, Matjažas Smodišas ar karjerą vis dar tęsiantis, bet rinktinėje nebežaidžiantis Goranas Dragičius – Slovėnija nebeišugdo, o jos rinktinė, kai reikia žaisti be L.Dončičiaus, tampa pilka Europos vidutinioke.

Kad padėtis nėra gera, dar sykį patvirtino pasaulio pirmenybių atrankos turnyras. Jame slovėnai, nežaidžiant NBA ir Eurolygos krepšininkams, abukart pralaimėjo Suomijos rinktinei, nusileido net Estijos bei Izraelio komandoms. Slovėnų laimei, per du atrankos langus galėjo žaisti visi geriausi krepšininkai. Kaip tik per tuos langus Slovėnijos rinktinė į priekį pasistūmėjo labiausiai.

Varžovai prisitaikė

„V.Čančaro trauma išbraukė Slovėniją iš favoritų sąrašo. Tačiau L.Dončičius bet kuriose krepšinio varžybose drastiškai pakeičia jėgų santykį“, – prieš pasaulio pirmenybes rašė Slovėnijos leidinys „24ur“.

Vis dėlto L.Dončičiaus veiksnys nebėra toks efektyvus, kaip prieš šešerius metus. Tuomet serbas treneris Igoras Kokoškovas sukūrė žaidimo sistemą, kuri padėjo ir maksimaliai panaudoti neeilinius L.Dončičiaus įgūdžius, ir atsiskleisti šalia lyderio žaidžiantiems gerokai žemesnio lygio krepšininkams.

Dabartinis treneris Aleksanderis Sekuličius bando eiti I.Kokoškovo pėdomis ir laikosi tos pačios strategijos. Tačiau varžovai prisitaikė, A.Sekuličius neįdiegė naujovių ir Slovėnijos rinktinė vis dažniau įstringa jai paspęstuose gynybos spąstuose.

Priešinosi trumpai

Pasaulio pirmenybių pirmajame etape Slovėnijos krepšininkai žaidė su žemesnio lygio komandomis ir įtikinamai nugalėjo Venesuelos, Sakartvelo bei Žaliojo Kyšulio rinktines.

„Apšilimas baigėsi“, – po trečiosios pergalės parašė „Ekipa“ sporto dienraštis. Antrajame etape išties laukė visai kito lygio varžovai ir jau pirmosios rungtynės buvo lemiamos.

Slovėnai stiprių varžovų išbandymą išlaikė ir nugalėjo Australijos rinktinę 91:80. Tačiau paskutiniajame grupės varžybų ture Slovėnijos komanda visiškai išskydo ir beviltiškai nusileido Vokietijos krepšininkams 71:100.

Kaip vertinti šį rezultatą, nebuvo aišku. Abi komandos dar prieš tarpusavio rungtynes užsitikrino teisę žaisti ketvirtfinalyje, todėl pralaimėjimas nebuvo tragedija. Kita vertus, slovėnai po pirmojo kėlinio pirmavo 14 taškų skirtumu ir staigus siužeto posūkis negalėjo nekelti nerimo. Vis dėlto „Ekipa“ reagavo ramiai ir kitą dieną viršelyje parašė: „Leistinas pralaimėjimas“.

Trečiadienį paaiškėjo, kad „leistinas pralaimėjimas“ buvo tik įžanga. Ketvirtfinalio rungtynėse Slovėnijos komanda taip pat priešinosi tik iki pertraukos. Antrojoje mačo pusėje sąlygas diktavo kanadiečiai.

„Svajonė laimėti medalius baigėsi, L.Dončičius pašalintas“, – po pralaimėjimo parašė „siol“ interneto svetainė. Žodžius apie L.Dončičiaus pašalinimą buvo galima suprasti dvejopai. Teisėjai slovėnų lyderį pašalino iš aikštės už dvi technines pražangas, varžovai pašalino L.Dončičių iš kovos dėl medalių.

Kaltę vertė teisėjams

Pastaraisiais metais Slovėnijos rinktinės vizitine kortele tapo ne sumani taktika, bet griuvinėjimai ir vaipymasis. Nors teisėjai kartais vis dar užkimba ant šio kabliuko, dažniausiai į L.Dončičiaus ir jo komandos draugų vaidybą nekreipia dėmesio. Ir skiria technines pražangas.

Per ketvirtfinalio rungtynes su kanadiečiais L.Dončičius pirmąją techninę pražangą gavo jau antrojo kėlinio viduryje. Kai varžovai perėmė visas žaidimo gijas, slovėnų žvaigždė kelias minutes prašėsi antrosios techninės pražangos. Teisėjai kentėjo, kentėjo, bet galiausiai jų kantrybės taurė buvo perpildyta ir ketvirtojo kėlinio pradžioje L.Dončičius buvo išsiųstas į rūbinę.

„Ekipa“ sporto leidinys į šiuos įvykius reagavo liguistai: „Slovėnijos delegacija jau per grupės varžybas Japonijoje skundėsi dėl teisėjavimo kriterijų. Deja, Filipinuose niekas nepasikeitė. Taisyklių sergėtojų trijulė iš Puerto Riko, Italijos ir Latvijos nepastebėjo daugybės kanadiečių žingsnių, bet jie negailestingai švilpė pražangas slovėnams“.

„Slovėnija pasaulio pirmenybių ketvirtfinalyje nesugebėjo įveikti Kanados (ir ponų su švilpukais),“ – ketvirtadienio viršelyje verkšleno „Ekipa“ sporto dienraštis.

Pagrindinį straipsnį apie ketvirtfinalio rungtynes „Ekipa“ interneto svetainė pavadino: „Teisėjai sustabdė L.Dončičių, kanadiečiai – Slovėniją“. „Kanadiečiai ir silpni teisėjai – per aukšta kliūtis L.Dončičiaus brolijai“, – antraštėje parašė „Delo“ leidinys.

Kiti leidiniai taip pat rašė apie „blogus teisėjus“ ir citavo nepatenkintus krepšininkus. „Nenoriu kaltinti teisėjų, bet kai kurie jų sprendimai buvo keisti, – tvirtino buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Zoranas Dragičius. – Tai nutinka kasmet. Man atrodo, kad jau pernai per Europos pirmenybes teisėjų švilpukai provokavo L.Dončičių. Bet mes privalome nekreipti į tai dėmesio. Kai per daug kalbame su teisėjais, nežaidžiame taip, kaip turėtume. Sunku, bet privalome nereaguoti“.

„siol“ į problemą pažvelgė iš kitos pusės: „Kai Slovėnijos krepšininkai dažnai priekaištauja teisėjams, tai nėra geras ženklas“.

„Visi žino, kodėl karščiuojuosi. Žaidžiu rinktinėje, todėl esu emocingas. Dažnai nesitvardau, tai – mano bėda“, – per spaudos konferenciją iškart po rungtynių sakė L.Dončičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.