EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionato ketvirtfinalis: A. Žagaro žygdarbiai, NBA žvaigždžių dvikova ir olimpiniai kelialapiai

Buvęs Kėdainių „Nevėžio“ gynėjas Artūras Žagaras trečiadienį pasaulio pirmenybėse davė krepšinio pamokas vokiečių žvaigždei Dennisui Schröderiui, o kanadietis Shai Gilgeousas-Alexanderis rodė gero elgesio pavyzdį Lukai Dončičiui.

A. Žagaras<br>FIBA nuotr.
A. Žagaras<br>FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 6, 2023, 11:16 PM

Ketvirtfinalis

Kanados ir Vokietijos krepšininkai trečiadienį laimėjo pasaulio pirmenybių ketvirtfinalio rungtynes ir iškovojo teisę žaisti pusfinalyje.

Po pertraukos aukštesnę pavarą įjungę kanadiečiai nugalėjo Slovėnijos rinktinę 100:89, vokiečiai atkakliausiose ketvirtfinalio rungtynėse įveikė Latvijos komandą 81:79.

Penktadienį (rugsėjo 8 d.) Pasajaus arenoje (Filipinai) pusfinalyje susirems Vokietija – JAV ir Kanada – Serbija. Šių rungtynių nugalėtojai sekmadienį žais finale.

Ketvirtadienį (rugsėjo 7 d.) ten pat vyks paguodos pusfinalio dėl 5–8 vietų rungtynės. Jose žais Lietuva – Slovėnija ir Latvija – Italija.

Varžybos dėl 5–8 vietų jau nėra svarbios, nes paaiškėjo visos komandos, iškovojusios olimpinius kelialapius ir kelialapius į olimpinės atrankos turnyrą.

Kelialapiai

Ketvirtfinalyje pralaimėjus Slovėnijos rinktinei, paaiškėjo dar du olimpinių kelialapių savininkai. Europai skirtus bilietus į 2024 metų Paryžiaus olimpines žaidynes gavo į pasaulio pirmenybių pusfinalį patekusios Vokietijos ir Serbijos rinktinės.

Anksčiau teisę dalyvauti olimpiniame turnyre gavo Prancūzijos, JAV, Kanados, Australijos, Japonijos ir Pietų Sudano rinktinės.

Likę keturi olimpiniai kelialapiai bus įteikti per atrankos varžybas, kurios vyks 2024 metų liepos 2–7 dienomis.

Per pasaulio pirmenybes paaiškėjo galutinis olimpinės atrankos turnyro komandų sąrašas. Dėl keturių kelialapių į Paryžių kovos 24 rinktinės: Lietuva, Graikija, Ispanija, Italija, Juodkalnija, Latvija, Sakartvelas, Slovėnija, Suomija, Kroatija, Lenkija, Brazilija, Dominikos Respublika, Meksika, Puerto Rikas, Bahamos, Angola, Dramblio Kaulo Krantas, Egiptas, Kamerūnas, Naujoji Zelandija, Filipinai, Libanas ir Bahreinas.

Pusfinalio dalyviai

Vokietijos rinktinė pasaulio pirmenybėse žaidžia septintąjį kartą. Į pusfinalį vokiečiai pateko antrąjį kartą.

Iki šiol geriausias vokiečių rezultatas yra 2002 metais iškovoti bronzos medaliai. Tuomet Henriko Dettmanno treniruojama komanda, kurioje spindėjo Dirkas Nowitzki, ketvirtfinalyje nugalėjo ispanus 70:62, pusfinalyje pralaimėjo argentiniečiams 80:86 ir rungtynėse dėl bronzos medalių sutriuškino dar didesnę sensaciją pateikusią Naujosios Zelandijos komandą 117:94.

Kanados rinktinė jau užsitikrino geriausią visų laikų rezultatą. Nors kanadiečiai pasaulio pirmenybėse dalyvauja 15-ąjį kartą, jie dar niekada nežaidė pusfinalyje.

Geriausias Kanados krepšininkų rezultatas iki šiol buvo šeštoji vieta, užimta 1978 ir 1982 metų pasaulio pirmenybėse.

Žvaigždės

Dvi ryškiausios NBA žvaigždės per šias pasaulio pirmenybes žaidžia ne JAV rinktinėje. Šiuo metu neabejotinai ryškiausiomis žvaigždėmis reikia vadinti kanadietį Shai Gilgeousą-Alexanderį ir slovėną Luką Dončičių, kurie praėjusį sezoną buvo išrinkti į geriausių NBA žaidėjų pirmąjį penketą (beje, nė vienas JAV rinktinės krepšininkas nebuvo išrinktas net ir į trečiąjį geriausių žaidėjų penketą).

Trečiadienį šiedu gynėjai susitiko Pasajaus arenoje, kurioje dėl kelialapio į pusfinalį kovojo Kanados ir Slovėnijos rinktinės.

Iki trečiadienio abu krepšininkai labai daug nuveikė, kad jų komandos patektų į ketvirtfinalį. L.Dončičius pelnydavo 26,4 taško ir buvo rezultatyviausias komandos žaidėjas, S.Gilgeousas-Alexanderis įmesdavo 23,8 taško ir pagal šį rodiklį buvo penktas.

Praėjusį sezoną NBA lygoje „Dallas Mavericks“ gynėjas L.Dončičius pelnydavo 32,4 taško, atkovodavo 8,6 kamuolio ir atlikdavo 8 rezultatyvius perdavimus. „Oklahoma City Thunder“ gynėjas Sh.Gilgeousas-Alexanderis pelnydavo 31,4 taško, atkovodavo 4,8 kamuolio ir atlikdavo 5,5 rezultatyvaus perdavimo.

Kanada

Trečiadienį Sh.Gilgeousas-Alexanderis lyderių dvikovą laimėjo visais atžvilgiais. Tiesa, pagal pelnytus taškus jo pranašumas nebuvo didelis. Sh.Gilgeousas-Alexanderis pelnė 31 tašką, L.Dončičius – 26 taškus.

Tačiau slovėnų superžvaigždė nebaigė rungtynių, nes 34-ąją min. gavo antrąją techninę pražangą. L.Dončičius teisėjus iš kantrybės pirmą kartą išvedė 15-ąją min., kai aikštėje dar vyko lygi kova. Bet po pertraukos kanadiečiams pradėjus diktuoti sąlygas, L.Dončičiaus nervai visai pašlijo ir jis antrosios techninės pražangos prašėsi kelias minutes.

Iki pertraukos kova buvo visiškai lygi. Skirtumas nė karto nebuvo dviženklis, pirmaujanti komanda keitėsi net 18 kartų, o po dviejų kėlinių švieslentėje degė du vienodi skaičiai 50:50.

Trečiajame kėlinyje Kanados rinktinė pasinaudojo tuo, kad joje yra gerokai daugiau aukšto meistriškumo krepšininkų negu Slovėnijos ekipoje. Nors slovėnai po pertraukos taškus pelnė pirmi ir pirmavo 52:50, kanadiečiai netrukus perėmė visas žaidimo vadžias ir trečiojo kėlinio viduryje įgijo 14 taškų persvarą 69:55.

Slovėnai dar šiek tiek pasispardė, ypač po to, kai į rūbinę buvo išsiųstas žaisti trukdęs L.Dončičius (slovėnai tuo metu atsiliko 77:92), bet Kanados rinktinė gana ramiai atrėmė visus varžovų bandymus.

Vokietija

Latvijos rinktinė puikiai pradėjo rungtynes ir vos įsibėgėjus pirmajam kėliniui privertė Vokietijos komandos trenerį Gordoną Herbertą prašyti minutės pertraukėlės. Rezultatas tuo metu buvo 13:3. Pasitarę vokiečiai sustabdė latvių puolimą, bet savąjį sutvarkė tik pirmojo kėlinio pabaigoje.

Vis dėlto antrojo kėlinio pradžioje Vokietijos komanda persvėrė rezultatą 17:16 ir po to iki ketvirtojo ketvirčio aikštėje vyko labai lygi kova.

Savo komandai daug žalos padarė ryškiausia vokiečių žvaigždė Dennisas Schröderis. Jis iki pertraukos nepataikė nė vieno iš devynių metimų (0/6 dvitaškių, 0/3 tritaškių)! D.Schröderis užsispyrė vis tiek žaisti vienas, dažnai mėtė į krepšį, bet pirmuosius taškus trečiojo kėlinio viduryje pelnė tik tryliktuoju bandymu.

Iš viso D.Schröderis žaidė 30 min., pelnė 9 taškus, bet pataikė vos 4 iš 26 metimų (4/18 dvitaškių, 0/8 tritaškių), be to, gavo techninę pražangą už vaidybą.

Vokiečių laimei, D.Schröderiui irgi reikėjo pailsėti ir komanda ketvirtąjį kėlinį pradėjo be jo. Kaip tik tada Vokietijos rinktinė sužaidė geriausią tarpsnį ir per dvi minutes padidino persvarą nuo 3 taškų (62:59) iki 11 taškų (70:59). Tačiau D.Schröderiui grįžus į aikštę, viskas grįžo į senas vėžes ir Latvijos krepšininkai pradėjo artėti.

Paskutinėmis minutėmis krepšinio stebuklus kūrė buvęs Kėdainių „Nevežio“ gynėjas Artūras Žagaras. Jo pastangomis latviai sumažino atsilikimą iki 2 taškų (79:81). Paskutinėje vokiečių atakoje nežinia ko vėl pridirbo D.Schröderis, ir Latvijos rinktinė gavo progą persverti rezultatą. Prieš pat sireną iš toli metė Davis Bertanas, iki tol pataikęs šešis tritaškius, tačiau lemiamas jo metimas nebuvo tikslus.

Dienos penketas

Artūras Žagaras (Latvija) – 24 tšk. (5/9 dvitaškių, 4/8 tritaškių, 2/2 baudų), 8 rez.perd. per 32 min. Praėjusį sezoną Kėdainių „Nevėžyje“ žaidęs ir šią vasarą sutarties su jokiu klubu dar nepasirašęs 23 metų gynėjas per pasaulio pirmenybes savo vertę pakėlė tiek, kad turėtų dominti net galingiausius Europos klubus. Trečiadienį jis darė viską, ko tikimasi iš D.Schröderio, bet darė daug geriau. Jis draskė varžovų gynybą aštriais prasiveržimais, pataikė tritaškius, kūrė progas komandos draugams ir vien ketvirtajame kėlinyje pelnė 9 taškus. Net jei A.Žagaras nebūtų puikiai žaidęs grupių etapuose, fantastiško jo pasirodymo prieš vokiečius užtektų, kad latvis būtų apipiltas viliojančiais pasiūlymais.

Shai Gilgeousas-Alexanderis (Kanada) – 31 tšk. (7/8 dvitaškių, 1/4 tritaškių, 14/16 baudų), 10 atk.kam., 4 rez.perd. per 36 min. „Oklahoma City Thunder“ gynėjas vos ne kiekvieną veiksmą paskaičiuodavo tiksliai, lyg kompiuteris, nesimaivė, kai jį daužė varžovai, iškart keldavosi ir akmeniniu veidu skandino Slovėnijos rinktinę.

Dillonas Brooksas (Kanada) – 14 tšk. (2/2 dvitaškių, 3/5 tritaškių, 1/2 baudų), 3 atk.kam., 3 rez.perd. per 28,5 min. Šią vasarą iš „Memphis Grizzlies“ į „Houston Rockets“ perėjęs puolėjas nebuvo svarbiausias Sh.Gilgeouso-Alexanderio pagalbininkas puolant, bet taip pat žaidė rezultatyviai. Vis dėlto svarbiausią darbą jis atliko gindamasis. D.Brookso iš vėžių visai neišmušė nei 3-iąją minutę gauta nesportinė pražanga, nei begalinės varžovų provokacijos.

Davis Bertanas (Latvija) – 20 tšk. (0/1 dvitaškio, 6/13 tritaškių, 2/2 baudų). Vasarą iš „Dallas Mavericks“ į „Oklahoma City Thunder“ perėjęs puolėjas draskė varžovų tinklelį tolimais metimais. Dav.Bertanas vien per pirmąjį kėlinį surinko 9 taškus ir nesiliovė kankinti vokiečius iki rungtynių pabaigos. Vis dėlto lemiamas jo metimas tikslo nepasiekė.

Franzas Wagneris (Vokietija) – 16 tšk. (3/4 dvitaškių, 2/4 tritaškių, 4/5 baudų), 8 atk.kam., 3 rez.perd. per 24 min. „Orlando Magic“ puolėjas pusantros savaitės nežaidė dėl traumos, kurią patyrė pirmąją turnyro dieną. F.Wagneris grįžo pačiu laiku – jis ir žaidė rezultatyviausiai Vokietijos rinktinėje, ir pradėjo svarbiausią spurtą ketvirtojo kėlinio pradžioje.

Dienos treneris

Luca Banchi (Latvija). Nors Latvijos rinktinė nelaimėjo ketvirtfinalio rungtynių, Italijos krepšinio specialistas savo darbą atliko puikiai. Jis laiku nuramindavo krepšininkus, jei jie pradėdavo karščiuotis, rasdavo geriausius puolimo sprendimus ir išliko visiškai ramus, kai reikėjo vytis dviženklę persvarą įgijusius varžovus.

Ketvirtfinalis

Vokietija – Latvija 81:79. F.Wagneris 16, A.Obstas 13, M.Wagneris 12, J.Thiemannas 10, D.Schröderis ir D.Theisas po 9, M.Lo 6, I.Bonga ir J.Voigtmannas po 3, J.Hollatzas 0 / A.Žagaras 24, Dav.Bertanas 20, R.Šmitas 14, A.Gražulis 8, R.Kurucas 7, 10 atk.kam., K.Zorikas 4, A.Kurucas 2, A.Strautinis, K.Čavaras ir A.Škėlė po 0.

Kanada – Slovėnija 100:89. Sh.Gilgeousas-Alexanderis 31, 10 atk.kam., R.J.Barrettas 24, N.Alexanderis-Walkeris ir D.Brooksas po 14, L.Dortas 8, K.Olynykas 7, K.Alexanderis 2, M.Ejimas ir D.Powellas po 0 / L.Dončičius 26, K.Prepeličius 22, Z.Dragičius 10, A.Nikoličius ir M.Tobey po 8, G.Hrovatas 7, J.Blažičius ir J.Čebašekas po 3, Ž.Dimecas 2, B.Prepeličius 0.

Olimpinių žaidynių dalyviai:

Prancūzija, Serbija, Vokietija, JAV, Kanada, Australija, Japonija, Pietų Sudanas. (Dalyvaus 12 komandų.)

Olimpinės atrankos turnyro dalyviai:

Lietuva, Graikija, Ispanija, Italija, Juodkalnija, Latvija, Sakartvelas, Slovėnija, Suomija, Kroatija, Lenkija,

Brazilija, Dominikos Respublika, Meksika, Puerto Rikas, Bahamos,

Naujoji Zelandija, Filipinai, Libanas, Bahreinas,

Angola, Dramblio Kaulo Krantas, Egiptas, Kamerūnas. (Dalyvaus 24 komandos, kurios kovos dėl 4 olimpinių kelialapių.)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?