EUROLYGA 2023

8 drąsios pasaulio čempionato prognozės – techninių pražangų karalius K. Maksvytis, teisėjų darbas ir finalas be europiečių

Jau šiandien (penktadienį – red.) prasideda krepšinio manija. Filipinuose, Indonezijoje ir Japonijoje prasidedantis vyrų pasaulio krepšinio čempionatas prikaustys kiekvieną krepšinio mylėtoją prie televizorių, kompiuterių ar telefonų ekranų, o prie to ypač prisidės penktadienį į aikštelę Maniloje žengsianti Lietuvos rinktinė.

 Kazys Maksvytis, Luka Dončičius, Jonas Valančiūans ir Karlas-Anthony Townsas<br> R.Vilkelio, G.Šiupario ir ZUMAPress.com nuotr./Lrytas.lt koliažas
 Kazys Maksvytis, Luka Dončičius, Jonas Valančiūans ir Karlas-Anthony Townsas<br> R.Vilkelio, G.Šiupario ir ZUMAPress.com nuotr./Lrytas.lt koliažas
Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Jonas Valančiūnas<br>G.Šiupario nuotr.
Karlas-Anthony Townsas<br>ZUMAPress.com/Scanpix nuotr.
Karlas-Anthony Townsas<br>ZUMAPress.com/Scanpix nuotr.
Kazys Maksvytis<br>ltu.basketball nuotr.
Kazys Maksvytis<br>ltu.basketball nuotr.
 D.Schroderis<br> Scanpix nuotr.
 D.Schroderis<br> Scanpix nuotr.
Rokas Jokubaitis<br>ltu.basketball
Rokas Jokubaitis<br>ltu.basketball
Anthony Edwardsas rungtynėse su Vokietija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Anthony Edwardsas rungtynėse su Vokietija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
L. Dončičius.<br>G.Šiupario nuotr.
L. Dončičius.<br>G.Šiupario nuotr.
Kazys Maksvytis<br>ltu.basketball nuotr.
Kazys Maksvytis<br>ltu.basketball nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Aug 25, 2023, 7:35 AM, atnaujinta Aug 25, 2023, 12:17 PM

Tinklalapio lrytas.lt žurnalistai pažvelgė į pasaulio čempionatą savomis akimis ir pateikė prognozes, kurios potencialiai gali išsipildyti ir nustebinti ne vieną.

Pirmuosiuose pasaulio čempionato mačuose penktadienį nuo 11:00 val. susitiks Angolos ir Italijos bei Suomijos ir Australijos rinktinės. Lietuvos rinktinė kovą pasaulio čempionate pradės 15:30 val., kur susitiks su Egipto rinktine, o dienos kulminacija – dvikova tarp Kanados ir Prancūzijos rinktinių, kuri prasidės 16:30 val. Lietuvos laiku.

Kazys Maksvytis – techninių pražangų karalius

„Lietuvos krepšinio rinktinės treneris Kazys Maskvytis čempionate bus išvarytas iš aikštės mače su Graikija už dvi technines pražangas. Impulsyvusis darbėniškis iš viso užsidirbs per pirmenybes 4 technines pražangas“, – mąstė lrytas.lt žurnalistas Modestas Krukauskas.

M.Krukauskui pritarė ir Tomas Gustas, tačiau T.Gustas mano, kad K.Maksvytis užsidirbs dar daugiau techninių pražangų ir baigs čempionatą turėdamas daugiau techninių nuobaudų nei visa Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė sudėjus.

„Emocingumu garsėjantis K.Maksvytis apie jas priminė ir praėjusio sezono metu. Treniruodamas Kauno „Žalgirį“ strategas buvo vienas iš lyderiaujančių Eurolygos trenerių pagal gautas technines pražangas.

Jų krepšinio specialistas turėtų neišvengti ir pasaulio krepšinio čempionate – prie to prisidės ne tik įtemptos kovos, bet ir FIBA teisėjai, kurie jau ne kartą yra įrodę, kad jiems gali pritrūkti kompetencijos.

Teisėjų švilpukus girdės ir Lietuvos krepšininkai, bet jau rungtynių su Prancūzija išvykos metu jie pademonstravo, kad jie yra pasiruošę per daug neeikvoti savo energijos bereikalingiems ginčams su teisėjais, žaidėjai įjungė „duok durniui kelią“ režimą, jo jie turėtų laikytis ir Filipinuose“, – svarstė T.Gustas.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė – pusfinalyje

Drąsų ir kartu gražų spėjimą pateikė lrytas.lt žurnalistas Arūnas Valickas, kuris mano, kad Lietuvos rinktinė pateks į pusfinalį

„Drąsus spėjimas, kuriame yra kiek naivumo ir tikėjimo mūsų vyrais. Lietuvos sudėtis tikrai nėra įspūdinga, tačiau pagaliau galime sakyti, jog mums pasisekė su burtais. Grupių etape rimčiausias varžovas Juodkalnija – būtų šiek tiek gėda neįveikti tokio varžovo, ar ne?

Sėkmingai patekę į antrąjį etapą greičiausiai susitiktume su JAV ir Graikijos rinktinėmis. Taip, JAV komanda yra kur kas geresnė, bet su ja mums ir nereikia lygiuotis. Tuo tarpu graikai yra tikrai įveikiami. Tiesą pasakius, mūsų sudėtis net „ant popieriaus“ atrodo rimčiau, kuomet Graikijos rinktinėje nėra Giannio Antetokounmpo.

Ir tuomet mūsų lauktų ketvirtfinalio etapas, kuriame realiausia būtų išvysti Serbijos arba Italijos komandą. Italai lieka tokie patys kaip ir 2004 metų olimpinėse žaidynėse – priklausomi nuo tritaškių, o jų sudėtis nėra stebuklinga, tad pergalę iškovoti galime.

Tuo tarpu serbai į čempionatą vyksta be Eurolygoje sau lygių neturėjusio Vasilije Micičiaus bei NBA lygą nusiaubusio Nikola Jokičiaus. Tai nėra ta Serbijos rinktinė, kuri būtų priskiriama prie turnyro favoričių. Nors šįkart ir neturime daugybės savo pagrindinių žaidėjų, tačiau ši skurdi Lietuvos rinktinė gali žygiuoti taip pat sėkmingai, kaip tai darė 2010 metais nukraujavusi mūsiškių komanda“, – dėstė A.Valickas.

Pasaulio čempionato snaiperis – Karlas-Anthony Townsas

Planetos pirmenybėse matysime begalę taiklią ranką turinčių krepšininkų – nuo JAV snaiperio Brandono Ingramo, vokiečių taikliarankio Andreaso Obsto, serbų lyderio Bogdano Bogdanovičiaus ir iki Lietuvos taikliarankio Eimanto Bendžiaus.

Visgi daugiausiai šiame pasaulio čempionate tritaškių sumes į Dominikos Respublikos rinktinę sugrįžęs K.Townsas.

„Po dešimties metų į Dominikos Respublikos vyrų krepšinio rinktinę grįžęs K.Townsas šiame pasaulio čempionate pademonstruos savo taiklią rankelę ir taps žaidėju, kuris įmes daugiausiai tritaškių ir juos mes taikliausiai.

Kiek neįprasta, kad tokį statusą atiduodu vidurio puolėjui, tiesa? Yra jau anksčiau minėti krepšininkai, yra Luka Dončičius, Klemenas Prepeličius, Alexas Abrinesas ir kiti, tačiau šiame čempionate prie tritaškių linijos spindės būtent K.Townsas, kuris pasauliui primins, kad jis yra ne tik NBA žvaigždė, bet ir netipinis centras, kurio norėtų kiekviena pasaulio rinktinė.

NBA dominikietis tritaškius metė 36,6 proc. tikslumu, o jų išmetė po 5,7 ir pataikė po 2,1, tačiau šiame pasaulio čempionate šie skaičiai bus sumalti į miltus. Prisiminkime, kad FIBA krepšinyje tritaškio linija yra arčiau, centras tritaškius mes dažniau, kadangi būtent jis bus vienareikšmiškai svarbiausias Dominikos Respublikos rinktinės žaidėjas.

Negana to, verta paminėti, kad praėjusiame NBA sezone centro tritaškių procento pakritimą galime sieti ir su trauma, kuri ji buvo išmušusi iš ritmo. Kadangi krepšininkas dabar yra sveikas – jis pataikys geriau, mes daugiau ir bus vienareikšmiška šio čempionato žvaigždė.

Mano spėjimas, kad K.Townsas šiame čempionate per mačą vidutiniškai išmes po 7,5 tritaškio, o pataikys po 3,8“, – laurus K.Townsui atidavė Erikas Petrikas.

Slovėnijos krepšinio rinktinė nepateks į ketvirtfinalį

Slovėnai – Europos 2017 m. čempionai, 2020 m. Tokijo olimpinių žaidynių ketvirtosios vietos nugalėtojai ir rinktinė, kuri turi geriausią žaidėją per visas komandas.

Visgi šįkart Luka Dončičiaus magija nesuveiks ir slovėnams teks liūdėti.

„L.Dončičius atvažiavo be ištikimiausių draugų. Taip galima pavadinti Slovėnijos krepšinio rinktinės sudėtį šią vasarą. Dėl traumų nežais du pagrindiniai praėjusių vasarų Slovėnijos komandos starto penketo žaidėjai – Edo Muričius ir Vlatko Čančaras. Nebus ir veterano Gorano Dragičiaus, tad L.Dončičius neteko svarbių pagalbininkų.

Draugiškų rungtynių metu slovėnai turėjo vargo su ne viena pajėgia rinktine, tad tikėtina, kad vargo bus ir turnyro metu. Antrojo grupių etapo metu slovėnai potencialiai susitiktų su Vokietija bei Australija, tad, manau, kad L.Dončičius ir kompanija neturės didelių vilčių prieš šias ekipas“, – svarstė lrytas.lt sporto redaktorius Laurynas Ribakas.

Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) patirs krachą ir netaps pasaulio čempionais

JAV nesurinko pačios įspūdingiausios sudėties šiam pasaulio čempionatui. Nėra LeBrono Jameso, Stepheno Curry, Anthony Daviso ir kitų, o tai tik palengvina misiją kitoms rinktinėms dar kartą nušluostyti nosis JAV rinktinei ir parsiųsti juos namo nukabintomis nosimis.

„JAV krepšininkai netaps pasaulio čempionais, pralaimėję pusfinalį vienai iš Europos komandų. Amerikiečiai pakartos 2006 metų pasaulio čempionato Japonijoje scenarijų, kai lyg treniruotėse žaidusi iš NBA krepšinio žvaigždžių sudaryta JAV ekipa per daug pasitikėjo savo jėgomis ir pusfinalyje gavo į kaulus nuo graikų 101:95“, – svarstė M.Krukauskas.

Rokas Jokubaitis rinks aukštesnį rezultatyvių perdavimų vidurkį nei Vaidas Kariniauskas, Margiris Normantas ir Tomas Dimša kartu sudėjus

R.Jokubaičiui tai bus antrasis didysis turnyras, vilkint Lietuvos rinktinės marškinėlius, tačiau gynėjas žurnalistams Maniloje teigė, kad šiemet jis jau yra susitvarkęs su jo laukiančia našta, tad iš įžaidėjo galime tikėtis neeilinio pasirodymo.

„Rokas Jokubaitis šiame pasaulio krepšinio čempionate užims neabejotino gynėju linijos lyderio pozicija. 22-ejų „Barcelona“ komandos įžaidėjas turėtų būti „šeriamas“ minutėmis ir užtikrinti bent minimalų stabilumą stabilumu kol kas nepasižyminčioje gynėjų linijoje.

Kontrolinių rungtynių metu gynėjas jau spėjo sužibėti skambiais rezultatyvių perdavimų rezultatais. Krepšininkas sėkmingai asistuodavo ne tik aukštaūgiams į baudos aikštelę, bet ir snaiperiams ties perimetro linija.

Tuo metu likusi gynėjų linija kol nes neatrodo ypatingai – M.Normantas ir T.Dimšta labiau pasižymi individualiais sugebėjimais, o V.Kariniausko minutes gali apriboti jo problemos, susijusios su rungtynių kontrole“, – mąstė T.Gustas.

Pasaulio čempionato finalas – be Europos komandų

Šiemet pasaulio čempionate gausu galingų Europos rinktinių – Prancūzija, Vokietija, niekuomet nenurašoma Ispanijos rinktinė, o galop ir juodieji arkliukai – suomiai, lietuviai ir italai. Visgi anot A.Valicko, šiemet sirgaliai išvys ilgai nematytą istoriją.

„Prišnekėjau, kaip lietuviai žygiuos į pusfinalį, tačiau jau kaip galite suprasti – finale jiems vietos nematau. Paskutinį kartą pasaulio čempionate tarp pirmų dviejų vietų Europos komandų nebuvo 1959 metais. Tuomet iš viso čempionate žaidė tik dvi Europos komandos – Sovietų Sąjunga ir Bulgarija.

Dėl ko šįkart situacija pasikeis? Kartu su JAV šįkart baugiai atrodo Australijos ir Kanados rinktinė. Situacija lyg ir nėra išskirtinė, kadangi šiais metais kanadiečiai tarsi pakeitė Argentinos komandą. Tačiau turime vieną didelį „BET“. Europos rinktinės atvyksta susilpnėjusios ir mano subjektyvia nuomone, iš europiečių išsiskiria tik vokiečiai ir prancūzai.

Čia atsiranda dar vienas „BET“. Pagal tai, kaip dėliojau savo atkrintamųjų lenteles, pastebėjau, jog šios rinktinės susitiks ketvirtfinalyje, o pusfinalyje susitiks su JAV krepšininkais, kur pergalę prognozuočiau Šiaurės Amerikos žemyno komandai“, – drąsiai šovė A.Valickas.

Pralaimėtos rungtynės – dėl teisėjų neteisingo(-ų) sprendimo(-ų)

FIBA teisėjai Europos čempionate, o ir ankstesniuose pasaulio čempionatuose yra ne kartą klydę ir sulaukė aršios kritikos iš sirgalių, trenerių, o galop ir apžvalgininkų. Ne išimtis bus ir šis čempionatas.

„Filipinuose, Indonezijoje ir Japonijoje tikrai matysime gražų krepšinį aikštelėje, tačiau jį aptemdys prastas teisėjų darbas, kuris galop nulems bent vieną kažkurios rinktinės pralaimėjimą.

Galime prisiminti praėjusį pasaulio čempionatą Kinijoje, kur Lietuvos rinktinė potencialiai galėjo laimėti rungtynes prieš Prancūzijos rinktinę, kur Rudy Gobert‘as akivaizdžiai lietė ir galop sudrebino lanką, kai Jonas Valančiūnas metė lemiamą baudos metimą. To teisėjai neįžvelgė ir net nenuėję pasižiūrėti pakartojimo, galima sakyti, nulėmė mačo nugalėtoją.

Aišku, nesakau, kad lietuviai pralaimėjo dėl būtent šio sprendimo, buvo daug faktorių, kurie nulėmė mūsiškių pralaimėjimą, tačiau akivaizdu, jog jeigu būtų peržiūrėtas epizodas, mačo eiga galėjo pakrypti visiškai kita linkme.

Mano nuojauta kužda, kad kažką panašaus pamatysime ir šiame čempionate, kur vienas, o galbūt ir keli teisėjų sprendimai ne tik įsiutins žaidėjus, strategus ir sirgalius, bet kartu ir nulems rungtynių baigtį.

Nesinori kritikuoti teisėjų, tačiau jų darbas, ypač FIBA teisėjų darbas, man kelia labai daug klausimų.

Teko gyvai stebėti Europos merginų dvidešimtmečių čempionatą Lietuvoje, kur aš sėdėjau bene 6 ar 7 eilėje, ir aš greičiau sureaguodavau į pražangą nei teisėjai, kurie tą pačią pražangą, kur aš pastebėjau, sušvilpė keliomis sekundėmis vėliau, nei ji iš tikrųjų buvo.

Nuoširdžiai tikiuosi, kad mano prognozė neišsipildys, bet kartu nebūčiau nustebęs, jei taip įvyktų, kadangi žinome, kokie rinktinių sirgaliai yra karšti, kokios svarbos mačai laukia, tad laukime ir žiūrėkime, kaip viskas iš tikrųjų susiklostys“, – filosofavo E.Petrikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.