Eksperto žvilgsnis į „Žalgirio“ sezoną Europoje – Kazio perversmas Kaune ir reikalingi patobulinimai ateičiai

Trečiadienį visą Lietuvą stebinęs Kauno „Žalgirio“ sezonas Eurolygoje baigėsi. Žalgiriečiai po 4 metų pertraukos vėl prasibrovė į Eurolygos atkrintamąsias varžybas ir užtildė visus jais abejojusius žmones, tačiau laiko švęsti ir ilsėtis nėra – reikia tobulinti nenušlifuotą šio sezono deimantą.

 Eksperto žvilgsnis į „Žalgirio“ sezoną Europoje – Kazio perversmas Kaune ir reikalingi patobulinimai ateičiai<br> lrytas.lt koliažas
 Eksperto žvilgsnis į „Žalgirio“ sezoną Europoje – Kazio perversmas Kaune ir reikalingi patobulinimai ateičiai<br> lrytas.lt koliažas
 L.Birutis<br>G. Bitvinsko nuotr.
 L.Birutis<br>G. Bitvinsko nuotr.
K. Evansas<br>G.Bitvinsko nuotr.
K. Evansas<br>G.Bitvinsko nuotr.
T. Purlys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
T. Purlys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Žalgirio“ krepšininkai<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ krepšininkai<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ krepšininkai<br>G. Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ krepšininkai<br>G. Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ krepšininkai<br>G. Bitvinsko nuotr.
„Žalgirio“ krepšininkai<br>G. Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 7, 2023, 9:21 AM

Praėjusiame Eurolygos sezone Kauno klubas per 28 rungtynes iškovojo vos 8 pergales ir užėmė paskutiniąją vietą čempionate. Tokie prasti rezultatai lėmė, kad praėjusiame sezone keitėsi net 3 treneriai, o „Žalgirio“ arena su kiekvienomis rungtynėmis buvo vis tuštesnė.

Po tragiško sezono pasikeitimų „Žalgiryje“ netrūko ir laimei, jie pasiteisino. Kauniečiai reguliariajame sezone per 34 mačus pasiekė 19 laimėjimų ir užimdami 7-ąją vietą pateko į atkrintamąsias varžybas, o visus bilietus pardavė 17-oje iš 18-os rungtynių.

Deja, bet atkrintamosiose varžybose kauniečiams kalnų nuversti nepavyko ir ketvirtfinalio etape „Žalgiris“ pralaimėjo seriją 0:3 prieš „Barcelona“ ekipą.

Nepaisant nesėkmingo sezono pabaigimo Europoje, Kauno „Žalgiris“ viršijo visus ekspertų ir daugelio komandos sirgalių lūkesčius.

Su lrytas.lt kalbėdamas Vilniaus „Steko“ ir auksinės Lietuvos vaikinų 16-mečių rinktinės treneris Tomas Purlys buvo užtikrintas, kad pagrindinė tokio sėkmingo pasikeitimo priežastis tapo praėjusio sezono pabaigoje prie „Žalgirio“ prisijungęs treneris Kazys Maksvytis.

„Be abejo didžiausi laurai atitenka treneriui. Visuose lygiuose, kuriose K.Maksvytis yra treniravęs, jo komandos pasiekdavo daugiau nei turėdavo žiūrint į biudžetą. Buvo daug skeptikų, kas didesnių pasiekimų jis neturi, bet kaip tada kažką pasiekti, kai negauni šanso?

Reikia nepamiršti, kad jam teko susidurti ir su didelėmis problemomis. Viduryje sezono teko visiškai kitaip modeliuoti žaidimą, kadangi „Žalgiris“ dėl traumos neteko aiškaus lyderio Keenano Evanso, kuris bet kada galėdavo iniciatyvą prisiimti sau ir lemiamais momentais jis viską išpildydavo nerealiai geru procentu.

Tuomet jį pakeitė Isaiah Tayloras, kuris taip pat gavo net kelias traumas. Bet kokiu atveju, treneris sugebėjo atrasti būdų, kaip atvesti komandą į pergales. Vienareikšmiškai K.Maksvyčio darbą ir progresą galima vertinti pačiu aukščiausiu balu“, – kalbėdamas su lrytas.lt „Žalgirio“ vedlio darbą vertino T.Purlys.

Be abejo, norint pasiekti puikius sezonus Eurolygoje, „Žalgiriui“ reikėjo ir žaidėjų, kurie viršytų į juos dėtas viltis. T.Purlys nusijuokė, jog tokių žaidėjų buvo tiesiog per daug, tačiau įvardijo labiausiai nustebinusius.

„Labai daug žaidėjų nustebino. Pasirašius Rolandą Šmitą buvo labai daug neigiamos reakcijos, galvojome, ar tai žaidėjas pasiruošęs būti „Žalgirio“ lyderiu, ar sugebės daryti daugiau dalykų nei buvo įpratęs „Barcelona“ komandoje.

Negaliu sakyti, kad buvo galima ir iš to pačio K.Evanso tikėtis fantastiško žaidimo, tuo labiau, kai jis Tel Avivo „Maccabi“ klube tikrai nebuvo pagrindinis žaidėjas.

Apie Lauryną Birutį net kalbos nėra. Daugelis nuomonių buvo, kad reikėjo pasilikti Mareką Blaževičių, ypatingai pirmoje sezono pusėje, kuomet buvo akcentuojama, kad Eurolygos lygis Laurynui yra per aukštas. Dabar jo žaidimas nugara jau tapo legenda.

Tomas Dimša su Arnu Butkevičiumi taip pat viršijo lūkesčius. Buvo dvejojama, ar jie galės žaisti Eurolygoje ir abu jie paneigė kritikus. Ignui Brazdeikiui sezono pradžia nebuvo pati sėkmingiausia, nekrito metimai, tačiau pradėjus pataikyti ir jis atsiskleidė.

Išvardinau bene pusė komandos. Natūralu, kuomet komandai prieš sezoną prognozuojama nuo 12-os iki 1os pozicijos, o ji patenka į atkrintamąsias be lyderio, kad kai kurie žaidėjai viršijo lūkesčius“, – pagyrų Kauno krepšininkams negailėjo krepšinio specialistas.

Rungtyniaudamas „Maccabi“ ekipoje K.Evansas fiksavo 8,2 taško, 2,5 atkovoto kamuolio, 3,5 rezultatyvaus perdavimo ir 10,2 naudingumo balo statistiką.

Persikėlus į Kauno ekipą įžaidėjo skaičiai pakilo iki 15,9 taško, 3,2 atkovoto kamuolio, 3,7 rezultatyvaus perdavimo ir 17,4 naudingumo balo per rungtynes.

R.Šmito skaičiai taip pat drastiškai šoko į viršų. Vietoje Ispanijoje rinktos 4,4 taško, 3,1 atkovoto kamuolio ir 4,8 naudingumo balo statistikos, latvis Lietuvoje rinko po 9,7 taško, 4,7 atkovoto kamuolio ir 9,4 naudingumo balus.

Pirmąjį sezoną Europoje žaidęs I.Brazdeikis fiksavo 11,6 taško, 2,9 atkovoto kamuolio, 1,3 rezultatyvaus perdavimo ir 8,8 naudingumo balo statistiką.

Nepaisant daugelio džiugių žinių, „Žalgiriui“ tarpsezonio metu ir vėl teks sukti galvas, kaip pagerinti savo komandą.

Kalbėdamas su lrytas.lt T.Purlys įvardijo kelias sritis, kuriose kauniečiams būtina sustiprėti, norint ir kitais metais tikėtis panašių rezultatų.

„Manau reikėtų naujo vidurio puolėjo, kuris galėtų žaisti nugara į krepšį. Natūralu, kad norėtum žaidėjo, kuris galėtų ir gintis, ir atakuoti nugara, tačiau matėme, jog turėdami Kevarriusą Hayesą aikštėje strigdavome puolime, kadangi jis labai prastai žaisdavo nugara į krepšį.

Ir aišku, jog reikėtų vieno ar dviejų metikų. „Žalgiris“ turi daug žaidėjų, kurie gynyboje puikia atidirba. Bet būdavo, jog išleidus Isaiah Taylorą, Arną Butkevičių, Edgarą Ulanovą ir kitus žaidėjus neturėdavome nei vieno stabilesnio metiko.

Taip, grįžus K.Evansui situacija būtų kitokia, reikia dar tikėtis, kad jis grįš panašios sportinės formos, bet dabar krepšinyje labai svarbu turėti iš toli pataikančius žmones. Tai labiausiai galime matyti NBA, tai vis tiek yra aukščiausias lygis ir reikia stebėti, kas ten dominuoja“, – šio sezono silpnąsias „Žalgirio“ silpnąsias vietas įvardijo T.Purlys.

Kas komandą paliks ir kas prie jos prisijungs svarstys Paulius Motiejūnas su kompanija, tačiau aišku, jog „Žalgirio“ gerbėjų viltys kitam sezonui bus išaugusios.

Jeigu prieš šį sezoną, „Žalgirio“ fanai norėjo matyti paprasčiausiai atiduodamą širdį už komandą, kitame sezone bus tikimąsi, jog Kauno klubas sugebės pakartoti savo pasakišką žygį.

T.Purlys teigia, jog kitąmet patekti į atkrintamąsias varžybas bus dar sunkiau, tačiau klubas po tokio sezono privalo brėžtis aiškų tikslą – Eurolygos atkrintamąsias.

„Pirmiausiai reikėtų pažiūrėti, koks bus biudžetas ir kokia sudėtis, kokios bus komandos. Šiemet Eurolyga buvo labai sustiprėjusi, bet buvo komandų kurios labai nuvylė.

Įeikime į Milano „Olimpia“ ar Stambulo „Anadolu Efes“ kailį. Jiems dar vienas nepatekimas į atkrintamąsias būtų visiška tragedija.

Dar kartą patekti į atkrintamąsias ir pateikti sensaciją būtų žymiai sunkiau, nei pirmą kartą. Dabar „Žalgirį“ nuo pat pirmų rungtynių vertins kaip atkrintamųjų komandą ir vieną favoričių. Be abejo, tikslas patekti į atkrintamąsias turi būti, bet tą padaryti bus žymiai sunkiau, nei šiais metais“, – lrytas.lt portalui kalbėjo krepšinio specialistas.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.