EUROLYGA 2023

P. Motiejūnas prisipažino – po Šaro eros norėjo inovacijos, tačiau M. Schillerio projektas žlugo Įvertino naująjį trenerį ir prabilo apie D. Adomaitį

Daugiau kaip pusantro mėnesio šį sezoną ir penkiolika mėnesių Kaune – tiek laiko sugebėjo karštoje Kauno „Žalgirio“ trenerio kėdėje išbūti 38-erių austras Martinas Schilleris. Penktadienį „Žalgirio“ vadovybė apsisprendė atsisveikinti su treneriu dėl pralaimėjimais paženklinto starto Eurolygoje, neįkvepiančio pasirodymo ikisezoninėse rungtynėse bei LKL čempionate.

 "Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 "Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 "Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 "Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 "Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 "Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 "Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 "Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 "Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 "Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 "Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
 "Žalgirio" vadovas Paulius Motiejūnas.<br> G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgiris“ atleido Martiną Schillerį.<br> G.Bitvinsko nuotr.
„Žalgiris“ atleido Martiną Schillerį.<br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 8, 2021, 5:02 PM, atnaujinta Oct 8, 2021, 6:00 PM

„Gal kai kam netikėta ir nelaukta, tačiau turiu prisiimti dalį atsakomybės – po Šarūno Jasikevičiaus išėjimo galvojome apie kažką naujesnio, inovatyvesnio, pradėjome tą projektą – kažką panašaus į NBA ir Eurolygos susijungimą. Tačiau pripažįstu, kad tas projektas nepavykęs. Todėl ir buvo priimtas tas sprendimas. Tikimės, kad bus geriau“, – po M.Schillerio atleidimo spaudos konferencijoje kalbėjo „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas.

Nors Kauno klubas laimėjo visas keturias LKL rungtynes, tačiau tai buvo itin sunkios ir ne čempioniško žaidimo rungtynės, o Eurolygoje žalgiriečiai pralaimėjo Vilerbano ASVEL ir Sankt Peterburgo „Zenit“ komandoms.

P.Motiejūnas tikino, kad jis tiki „Žalgirio“ ekipa. Tiki tikslais, kuriuos šiam sezonui yra išsikėlęs klubas. „Tam ir daromi tie žingsniai“, – teigė penktadienį žalgiriečių vadovas.

Artimiausiose rungtynėse, kuriose sekmadienį „Žalgirio“ arenoje kauniečiai susitiks su Klaipėdos „Neptūnu“, komandai vadovaus treneris Arne Woltmannas.

„Žalgirio“ trenerio pareigose M.Schillerį artimiausiu metu pakeis 54 metų krepšinio specialistas iš Slovėnijos Jure Zdovcas, su kuriuo yra baigiami derinti sutarties formalumai.

– Kas buvo tas lūžio taškas, kai buvo nutarta atleisti M.Schillerį?, – buvo paklaustas P.Motiejūnas.

– Tai tos ketvirtadienio rungtynės su „Zenit“. Aš sakiau, kad reikia kantrybės. Atsimenu, kai pradėjome su Šaru sezoną, buvo rezultatas 1:4, bet tos kantrybės buvo, nes matėme, jog judame į priekį.

Dabar nuo pasirengimo sezonui rungtynių vis kalbėjome, kad komandai reikia įsivažiuoti, tačiau nematome jokio progreso.

„Žalgiriui“ džiaugtis, kad laimėta prieš Alytų po dviejų pratęsimų – tai nėra džiaugsmas. Mūsų ambicijos buvo didesnės ir tai buvo lūžis. Tu gali laukti, tačiau jei nėra progreso, kam laukti.

– Su M.Schilleriu vasarą planavote komandą, rinkotės žaidėjus. Tuomet nebuvo jokių signalų, jog kažkas negerai?

– Vadovaujuosi tokia pozicija, kad treneris eina į kovą. Nebuvo jokių signalų, nes visi dirbome – aš, treneris, net pasamdyta skautingo kompanija.

Ant popieriaus yra viena, o gyvenime – kita. Grįžtant prie žaidėjų – nė vienas nežaidžia geriau nei žaidė kitur. Imant atskiras rungtynes, kažkur vienas, geriau sužaidžia, kitur kitas. Tačiau vaizdas nėra toks, kokio norisi.

– Tai komplektacijos darbai neturėjo įtakos atleidimui?

– Martinui tai buvo pirmasis kartas, kai jis komplektavo komandą pats. Normalu, kad pasitenkinimo, ką matome, tikrai nėra ir duoti antrojo šanso tikrai nenorėtume.

– Ar keisis visas trenerių štabas?

– Kol kas lieka visi treneriai. Arne Woltmannas savaitgalį vadovaus rungtynėms su Klaipėdos „Neptūnu“, o atvykus naujam treneriui – žiūrėsime. Martinas ir kiti yra puikūs žmonės, norisi, kad jam toliau eitųsi gerai. Tik rekia rezultatų.

– Atleidimas turės įtakos „Žalgirio“ biudžetui?

– Sutartys yra tokios, kokios yra. Kol kas jos dar nėra sutartos. Informavome tik trenerio agentūrą ir dabar pradėsime dirbti.

– Buvote panašioje situacijoje, kai po vienerių rungtynių atleidote Iliasą Zourosą. Ar yra panašumų tarp šių situacijų?

– Žinoma, jei imti tą statistiką, panašumų yra labai daug. Su juo dirbome dar komandoje esant Vladimirui Romanovui, visą vasarą komplektavome komandą, galvojome, kad viskas eis į priekį, tačiau nėjo. Ir tada buvo trenerio gynybinė pozicija. Šį kartą buvo panašiai.

– Po Šarūno Jasikevičiaus buvo ieškota lietuvio trenerio, bet pasirašyta sutartis su užsieniečiu, dabar vėl strategas iš užsienio. Ar buvo žiūrėta į lietuvius, Kazį Maksvytį, Dainių Adomaitį?

– Kazys turi sutartį, anksčiau irgi kalbėjome apie jį, jis vis dar turi sutartį ir žinome, kad normalu, jog pats klubas jo neišleis.

Dėl Dainiaus yra daug kalbų, kad dėl vienų ar kitų priežasčių jo nenorime, bet vakar tikrai kalbėjome su jo agentu, diskutavome ir svarstėme šią kandidatūrą. Nieko neturime prieš Dainių, tačiau pasvėrėme ir manome, kad šiai dienai yra geriau J. Zdovcas.

Tikrai nieko nėra prieš asmeniškai prieš Dainių ir nesakome, kad jo niekada nebus, nes buvo ir tokių komentarų, bet sprendimas dėl trenerio toks, koks yra.

– Kiek truko derybos su Jure Zdovcu?

– Čia jau Francois Lemy buvo anksčiau pradėjęs anksčiau. Kaip sakoma, šulinys turi būti iškastas prieš užsimanant gerti.

Tačiau nebuvo vasaros įdirbis ar viską darėme už Martino nugaros. Visks vyko savaitę laiko, ne daugiau. Treneris sėdėjo be darbo, stebėjo mūsų rungtynes, tad susitarti buvo galima greitai.

– Jure Zdovcas Eurolygos klubą treniravo prieš dešimtmetį, pastaruosius tris sezonus darbavosi keturiose komandose ir palikdavo jas pasibaigus čempionatams. Kokios priežastys įtikino jį pasikviesti?

– Labiausiai dabar norime pergalių, aistros, kovingumo ir griežtumo. Tai mus labiausiai ir užkabino. Jis matė šią sudėtį kaip tokią, su kuria galima dirbti.

Į klausimą, ar galima su tokia komanda dirbti, jis pasakė „taip“. Apie anksčiau minėtus sudėties pokyčius – matysime, jų gali būti, bet dabar tiesiog reikėjo griežtos rankos. Norime dar ir to, kuris tikėtų žaidėjais.

– Po griežto Šarūno Jasikevičiaus pereito prie ramaus Martino Schillerio, dabar vėl griežtas specialistas. Ar tokie pokyčiai neišbalansuos ekipos?

– Norėtume rasti viduriuką, bet svarbiausia rezultatai. Duokite bet kada Šarą atgal, nes buvo kova, buvo rezultatai ir pilna arena gerbėjų. Mums yra svarbu ne koks treneris, o kova aikštėje ir „Žalgirio“ charakteris.

– Ar teko kalbėti su Šarūnu Jasikevičiumi apie Jure Zdovcą, su kuriuo jie buvo komandos draugais Liublianoje?

– Ne, žinote, šiuos sprendimus priimant visi yra mandagūs, gali pasidalinti informacija, bet niekada nesakys, kad imk ar neimk šito žmogaus. Ir negali to tikėtis. Čia yra tik mūsų organizacijos darbas, surinkome kiek įmanoma daugiau informacijos, šaltiniai buvo patikimi, o ateitis, ar esame teisūs.

– Kaip Martinas Schilleris priėmė naujienas, komanda?

– M.Schilleris priėmė labai ramiai, mandagiai ir taktiškai, tikimės, kad tie darbiniai santykiai nesugadins asmeninių. O dėl žaidėjų, tai jų darbas yra žaisti.

Šiandien laisva diena, jų visų nematėme, tai informavome juos apie pokyčius ir rytoj susirinkus viską aptarsime.

Rytoj bus susirinkimas ir kalbėsimės, nes nenorime palaidoti šį Eurolygos sezoną. Tikrai nereikėjo laukti ir tikėtis stebuklo. Pagarba M.Schilleriui už ramią reakciją.

– Ar jis nujautė, jog mačas su „Zenit“ bus lūžio taškas?

– Nemanau. Nežinau. Gal jis pats pakomentuos.

– Kada naujasis treneris prisijungs prie komandos?

– Po kelių dienų. Tikrai manau, kad sekmadienį žiūrės gyvai.

– Ar Jure Zdovco kandidatūra buvo Francois Lemy sprendimas?

– Nesakau, kad čia yra jo vieno sprendimas, bet tiek jis, tiek aš rinkome kandidatus ir mums abiem jis tiko labiausiai.

– Minėjote, kad NBA ir G lygos projektas nepavyko. Bet turbūt nebuvo viskas tik juoda ar balta. Kurie aspektai labiausiai buvo nepriimtini Eurolygoje, o kokie paliko teigiamą įspūdį?

– Tos detalės yra tokios sudėtingos... Esmė, kad NBA skaičiuojasi tik pergalių ir pralaimėjimų santykis, o mums rūpi ir žaidimo kokybė.

Pergalės LKL nereiškia, kad mūsų žaidimas yra geras, nors ir geras vaizdas turnyro lentelėje. Ar tuomet, kai Eurolygoje turime 50 ir 50 – NBA, žiūrėk, kažkurioje konferencijoje pateksi į atkrintamąsias. Pliusas – tai ta laisvė.

- Užsiminėte apie permainas ekipoje. Kokios jos gali būti?

- Tikrai nenoriu komentuoti. Aš tikiu šiais žaidėjais ir jie turi duoti atsakymą, ar taip yra. Bus griežta ranka ir tada bus kur kas daugiau aiškumo visur – ir treniruotėse.

– Kodėl Jure Zdovcas taip ilgai netreniravo aukščiausios lentynos klubų?

– Nenoriu vertinti to, kas buvo ar nebuvo, kas pasisekė ar nelabai. Žiūrime į rinką kas yra ir ieškome geriausio varianto.

Gali sakyti, kad nereikia treneriui duoti antrojo šanso, bet gal jis ir to pirmojo neturėjo su gera komanda. Tikėsimės, kad bus antras variantas, o ne tas blogasis.

– Ar toks ankstyvas trenerio atleidimas neturės „Žalgiriui“ neigiamos reputacijos tarp trenerių?

– Nėra taip, kad ryte atsikėlus arba po rungtynių sukilus emocijoms sakai, kad laikas atsisveikinti su treneriu.

Mes dalyvaujame procese, matome treniruotes, kalbame tiek su žaidėjais, tiek su treneriu. Nesakau, kad su Martinu nekalbėjome, kuo galėtume jam padėti.

Visą laiką tas procesas buvo ir praėjusiame sezone ir dabar. Reputacija yra svarbu, bet dar svarbiau yra sirgalių palaikymas ir kovos rodymas.

Visiškai nenorime grįžti į tuos laikus, kai sakydavome „gerai sukovojome, bet trečiame ar ketvirtame kėlinyje pavargome ir pralaimėjome“.

Kalbėdami apie naują komplektaciją ir bendraudami su žaidėjais akcentuojame, kad „Žalgiris“ yra toks klubas, kuris žaidžia iki paskutinės sekundės ir kovoja iki paskutinės sekundės.

Tai mums yra svarbiau nei reputacija dėl trenerio keitimo po dviejų, trijų ar šešių rungtynių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.