EUROLYGA 2023

Kas yra kas olimpinėje atrankoje Kaune: su kuo Lietuvos krepšininkai kovos dėl bilieto į Tokiją

Venesuelos, Pietų Korėjos, Angolos, Lenkijos ir Slovėnijos rinktinės bandys sutrukdyti Lietuvos krepšininkams iškovoti kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes. Šios komandos dalyvaus birželio 29 – liepos 4 dienomis Kaune vyksiančiame olimpinės atrankos turnyre.

 Kaune žais šešios rinktinės.<br> lrytas.lt koliažas
 Kaune žais šešios rinktinės.<br> lrytas.lt koliažas
 Slovėnija.<br> FIBA nuotr.
 Slovėnija.<br> FIBA nuotr.
 Angola.<br> FIBA nuotr.
 Angola.<br> FIBA nuotr.
 Venesuela.<br> FIBA nuotr.
 Venesuela.<br> FIBA nuotr.
 Lenkija.<br> FIBA nuotr.
 Lenkija.<br> FIBA nuotr.
 Jonas Valančiūnas.<br> FIBA nuotr.
 Jonas Valančiūnas.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos rinktinės trenerių štabas.<br> FIBA nuotr.
 Lietuvos rinktinės trenerių štabas.<br> FIBA nuotr.
 Marius Girgonis.<br> FIBA nuotr.
 Marius Girgonis.<br> FIBA nuotr.
 Domantas Sabonis, Rokas Giedraitis ir Jonas Valančiūnas.<br> FIBA nuotr.
 Domantas Sabonis, Rokas Giedraitis ir Jonas Valančiūnas.<br> FIBA nuotr.
 Domantas Sabonis.<br> FIBA nuotr.
 Domantas Sabonis.<br> FIBA nuotr.
 Pietų Korėja.<br> FIBA nuotr.
 Pietų Korėja.<br> FIBA nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jun 29, 2021, 4:17 PM, atnaujinta Aug 11, 2022, 9:25 AM

Tiesa, susitikti su visomis komandomis nereikės – dvi silpniausios rinktinės namo išvyks sužaidusios po dvejas rungtynes, o atrankos turnyro finalininkai per savaitę į aikštę eis keturis kartus.

Slovėnija

Slovėnijos rinktinė visus varžovus gąsdina Luka Dončičiumi. 22-ejų gynėjas dar prieš kelis sezonus spėjo sudrebinti Europą ir jau tapo vienu geriausių NBA krepšininkų, o slovėnų sirgaliai lengviau atsikvėpė, kai jo komanda „Dallas Mavericks“ iškrito pirmajame NBA atkrintamųjų varžybų rate ir L.Dončičiui neliko jokių kliūčių atvykti į rinktinę.

L.Dončičius slovėnams gyvybiškai svarbus, nes kitų bent europinio lygio žvaigždžių šios šalies krepšinis pastaruoju metu neišugdė. Tiesa, Eurolygoje žaidžia Klemenas Prepeličius, Zoranas Dragičius ir Žanas Šiško (jis į rinktinę neatvyko dėl Vokietijos lygos finale patirtos traumos), anksčiau gana ilgai žaidė Jaka Blažičius, bet šiuo metu aukštai vertinamas nebent „Valencia“ gynėjas K.Prepeličius.

Praėjusiais metais Slovėnijos rinktinei siekti pergalių padėdavo natūralizuoti amerikiečiai Anthony Randolphas ir Jordanas Morganas. Tačiau prieš kelis mėnesius abu šie aukštaūgiai patyrė sunkias traumas ir kovoti olimpinėje atrankoje negali. Vis dėlto Slovėnijos krepšinio federacija vos ne paskutinę akimirką ištraukė iš rankovės kozirį ir birželio viduryje pristatė naują natūralizuotą amerikietį. Slovėnijos pasą gavo „Valencia“ vidurio puolėjas Mike‘as Tobey.

Net sulaukus šio pastiprinimo priekinė linija bus silpnoji Slovėnijos komandos grandis. O M.Tobey prisėdus ant suolo, jį pavaduoti turės beveik nuolat į rinktinę kviečiamas buvęs Panevėžio „Lietkabelio“ vidurio puolėjas Žiga Dimecas.

Beje, L.Dončičius nėra vienintelis NBA žaidžiantis slovėnas. Karjerą vis dar tęsia Goranas Dragičius, bet 35 metų gynėjui jau neužtenka jėgų, kad galėtų vasarą prisidėti prie rinktinės. Į rinktinę atvykęs 24-erių Vlatko Čančaras atstovauja „Denver Nuggets“, tačiau turi vietą atsarginių suolo gale ir į aikštę būna leidžiamas tik esant aiškiai rungtynių baigčiai.

Olimpinė patirtis. Nedalyvavo nė karto.

2019 m. pasaulio čempionatas. Nedalyvavo.

Sudėtis. L.Rupnikas (28, 186, Liublianos „Olimpija“), A.Nikoličius (26, 191, Gravlino „Maritime“), K.Prepeličius (28, 289, „Valencia“), E.Muričius (29, 202, Liublianos „Olimpija“), M.Tobey (26, 210, „Valencia“), J.Blažičius (30, 196, Liublianos „Olimpija“), G.Hrovatas (26, 196, „Cholet“), Ž.Dimecas (28, 211, Liublianos „Olimpija“), Z.Dragičius (32, 196, Vitorijos „Baskonia“), V.Čančaras (24, 203, „Denver Nuggets“), J.Čebašekas (30, 200, Bukarešto „Dinamo“), L.Dončičius (22, 201, „Dallas Mavericks“). Treneris Aleksanderis Sekuličius.

Nuostoliai. A.Randolphas, J.Morganas, G.Vidmaras, Ž.Šiško (traumos), G.Dragičius (atsisakė).

Pasiruošimo rungtynės. Kroatija 94:80 ir 97:88.

Lenkija

Geras žaidimas ir aukšta aštuntoji vieta 2019 metų pasaulio pirmenybėse sužadino Lenkijos krepšinio aistruolių apetitą. Vis dėlto nukėlus Tokijo žaidynes laukti olimpinės atrankos papildomus dvylika mėnesių jiems nebuvo lengva. Keliems svarbiems rinktinės žaidėjams jau gerokai per 30 metų, jų karjeros aukščiausias taškas perkoptas, todėl ilgas laukimas komandos galimybių nesustiprino.

Lenkų galimybių nesustiprino ir kitos aplinkybės. Užpraėjusią savaitę dėl konflikto su federacijos vadovais ir treneriu Mike‘u Tayloru iš komandos buvo pašalintas Malagos „Unicaja“ gynėjas Adamas Waczynskis, kuris buvo rezultatyviausias rinktinės žaidėjas per pasaulio pirmenybes, o treniruočių stovykloje visai nedalyvavo natūralizuotas amerikietis A.J.Slaughteris. Jis sudarė trumpalaikę sutartį su „Al Kuwait“ klubu ir praėjusią savaitę padėjo jam apginti Persijos įlankos klubų čempionato nugalėtojo vardą. A.J.Slaughteris iš Kuveito atvyko tiesiai į Kauną.

Per visą birželį lenkai sulaukė tik vienos geros naujienos. Anksčiau nei tikėtasi pasveiko nuo balandžio vidurio dėl traumos nežaidęs ir Eurolygos atkrintamąsias varžybas bei Rusijos lygos finalą praleidęs Sankt Peterburgo „Zenit“ gynėjas Mateuszas Ponitka. Kita vertus, iki atrankos turnyro pasveikti nespėjo nuo kovo vidurio nežaidžiantis „Andorra“ puolėjas Tomaszas Giello. Nepasitvirtino medikų prognozės, kad T.Giello į rikiuotę grįš anksčiau negu M.Ponitka.

Atrankos turnyre pagrindiniai M.Ponitkos ir A.J.Slaughterio pagalbininkai turėtų būti rezultatyviausias pastarojo Vokietijos lygos sezono žaidėjas Michalas Michalakas, Michalas Sokolowskis ir 20-metis vidurio puolėjas Aleksanderis Balcerowskis.

Optimizmo nepridėjo draugiškų rungtynių rezultatai. Lenkai nesugebėjo įveikti rusų, dukart pralaimėjo brazilams, tik per pratęsimą įveikė beveik antros sudėties Latvijos rinktinę, sunkiai nugalėjo meksikiečius ir be vargo susidorojo tik su Tuniso krepšininkais.

Olimpinė patirtis. Dalyvavo šešis kartus (pirmą – 1936 m., pastarąjį – 1980 m.). Geriausia vieta – 4 (1936 m.).

2019 m. pasaulio čempionatas. 8 vieta. Lyderiai: A.Waczynski (13,9 tšk.), M.Ponitka (13,5 tšk., 6,8 atk.kam.), A.J.Slaughteris (13,3 tšk., 4,8 rez.perd.), D.Kuligas (8,5 tšk.).

Sudėtis. J.Zyskowski (28, 203, „Bilbao“), A.Balcerowski (20, 215, Las Palmo „Gran Canaria“), M.Sokolowski (28, 196, Holono „Hapoel“), A.Celis (34, 205, Torūnės „Polski Cukier“), A.J.Slaughteris (33, 191, Las Palmo „Gran Canaria“), M.Ponitka (27, 198, Sankt Peterburgo „Zenit“), L.Kolenda (21, 195, Sopoto „Trefl“), M.Michalakas (27, 197, Vaisenfelso „Mitteldeutscher“), J.Garbaczas (27, 197, Ostrovo „Stal“), A.Hrycaniukas (37, 206, Gdynės „Arka“), L.Koszarekas (37, 187, Zeliona Guros „Zastal“), D.Kuligas (34, 206, Torūnės „Polski Cukier“). Treneris Mike‘as Tayloras.

Nuostoliai. A.Waczynski (pašalintas), T.Giello (trauma).

Pasiruošimo rungtynės. Meksika 80:75, Rusija 63:78, Tunisas 86:66, Latvija 75:73, Brazilija 65:68 ir 79:85.

Angola

Angolos rinktinė toli gražu ne favoritė, o šią vasarą ją dar ir užgriuvo problemų lavina. Komanda labiausiai praretėjo birželio pradžioje, kai Angolos krepšinio federacija griežtai pasielgė su šešiais šalies čempiono Luandos „Petro“ krepšininkais. Jie be pateisinamos priežasties pavėlavo į treniruočių stovyklą ir buvo pašalinti iš rinktinės. Tarp nubaustųjų buvo Carlosas Moraisas, Valdelicio Joaquimas ir Gersonas Domingosas, kurie užpernai sudarė rinktinės smogiamąją jėgą per pasaulio pirmenybes.

Dar anksčiau paaiškėjo, kad dėl olimpinio kelialapio nekovos du gabūs jaunosios kartos Angolos krepšininkai. JAV studijuojantys ir NCAA pirmenybėse žaidžiantys Valdiras Manuelis ir Silvio Sousa nusprendė vasarą likti Amerikoje.

Vis dėlto didžiausias praradimas – vienintelis NBA rungtyniaujantis angolietis Bruno Fernando. Jis žaidžia „Atlanta Hawks“ komandoje, kuri pateko į Rytų grupės finalą. Suprantama, kovojant dėl NBA čempiono žiedo, rinktinę teko pamiršti.

Suskaičiavę milžiniškus nuostolius, Angolos krepšinio vadovai ir katalonas treneris Josepas Clarosas netgi paprašė, kad į rinktinę grįžtų 42 metų veteranas Eduardo Mingasas.

Kone vienintelis šios komandos privalumas gali būti tai, kad daugiau nei pusė jos krepšininkų žaidžia viename klube. Luandos „Primero Agosto“ į rinktinę delegavo net septynis žaidėjus.

Komandos lyderis turėtų būti vienintelis Europoje rungtyniaujantis krepšininkas Yanickas Moreira, pastarąjį sezoną kartu su Jonu Mačiuliu kovojęs dėl Atėnų AEK pergalių. Tiesa, nors Y.Moreira yra vienintelis rinktinės „europietis“, jis nėra vienintelis legionierius. Du Angolos rinktinės krepšininkai Seltonas Miguelis ir Joshua Kashila atvyko iš JAV universitetų.

Olimpinė patirtis. Dalyvavo penkis kartus (visus nuo 1992 iki 2008 m.). Geriausia vieta – 9 (1996 m.).

2019 m. pasaulio čempionatas. 27 vieta. Lyderiai: C.Moraisas (12,6 tšk.), Y.Moreira (12 tšk., 8,6 atk.kam.), V.Joaquimas (11,6 tšk.), G.Domingosas (8,8 tšk., 2,5 rez.perd.).

Sudėtis. Y.Moreira (29, 205, Atėnų AEK), S.Miguelis (20, 194, Kanzaso valst. univ.), J.Bango (22, 208, Luandos „Primero Agosto“), J.Kashila (22, 190, SAG universitetas), T.Do (27, 205, Luandos „Primero Agosto“), A.Gakou (24, 201, Luandos „Petro“), E.Ndoniema (30, 192, Luandos „Primero Agosto“), E.Mingasas (42, 198, Luandos „Primero Agosto“), H.Santosas (30, 190, Luandos „Primero Agosto“), G.Buiamba (22, 196, Luandos ASA), M.Cisse (28, 202, Luandos „Primero Agosto“), P.Bastosas (28, 192, Luandos „Primero Agosto“). Treneris Josepas Clarosas.

Nuostoliai. B.Fernando (NBA), V.Manuelis, S.Sousa (atsisakė), C.Moraisas, V.Joaquimas, G.Domingosas, J.Antonio (pašalinti).

Pasiruošimo rungtynės. Katalonija 86:83, Badalonos „Joventut“ 75:69.

Pietų Korėja

Korėjiečiai nepuoselėja iliuzijų, kad gali patekti į Tokijo žaidynes. Olimpinės atrankos turnyras ir rungtynės su stipriomis kitų žemynų komandomis jiems padės pasiruošti Azijos pirmenybėms, kurios vyks 2021 metų vasaros pabaigoje.

Ruošdamasi olimpinei atrankai Korėjos rinktinė birželio viduryje dalyvavo Azijos pirmenybių atrankos turnyre, kuriame dukart pralaimėjo Filipinų krepšininkams, bet sutriuškino autsaideres Indonezijos bei Tailando rinktines ir nesunkiai pateko į žemyno čempionatą.

Pietų Korėjos rinktinės žaidimo ašis, kaip ir praėjusiais metais, yra natūralizuotas amerikietis Ricardo Ratliffe‘as (registruojamas korėjietišku Ra Guno-a vardu). Jis yra neabejotinai ryškiausia šios komandos žvaigždė.

Pietų Korėjos rinktinei beveik niekuomet nekyla problemų dėl žaidėjų atsisakymų, tačiau šiais metais treneris Cho Sangas-hyunas iš kandidatų sąrašo bent penkis krepšininkus išbraukė dėl traumų. Du iš jų veikiausiai būtų žaidę korėjiečių pagrindiniame penkete: Lee Jungas-hyunas užpernai buvo antras pagal rezultatyvumą komandos žaidėjas per pasaulio pirmenybes, o Songas Gyo-changas buvo išrinktas naudingiausiu pastarojo sezono Korėjos lygos krepšininku.

Kita vertus, rinktinės trenerį maloniai nustebino naujokas Lee Hyunas-jungas. Šis 20-metis mokosi Davidsono koledže ir žaidžia NCAA pirmenybėse, o į vyrų rinktinę šiais metais buvo pakviestas pirmą kartą, tačiau per Azijos pirmenybių atrankos turnyro rungtynes buvo antras pagal rezultatyvumą Korėjos komandos krepšininkas. Jis yra vienintelis užsienyje žaidžiantis rinktinės krepšininkas.

Olimpinė patirtis. Dalyvavo šešis kartus (pirmą – 1948 m., pastarąjį – 1996 m.). Geriausia vieta – 8 (1948 m.).

2019 m. pasaulio čempionatas. 26 vieta. Lyderiai: R.Ratliffe‘as (23 tšk., 12,8 atk.kam.), Lee Jungas-hyunas (10 tšk., 4 rez.perd.), Lee Dae-sungas (10 tšk.), Lee Seongas-hyunas (9,2 tšk.).

Sudėtis. Lee Hyunas-jungas (20, 200, Davidsono koledžas), Byeonas Junas-hyeongas (25, 186, KGC), Kimas Nakas-hyeonas (26, 186, „Elephants“), Ha Yunas-gi (22, 203, Korėjos univ.), Moonas Seongas-gonas (28, 196, KGC), Yangas Hongas-seokas (23, 199, „Sonicboom“), Kangas Sangas-jae (26, 202, „Sangmu“), R.Ratliffe‘as (32, 199, „Egis“), Yeo Junas-seokas (19, 204, Jongsano mokykla), Lee Seoungas-hyunas (29, 197, „Orions“), Lee Dae-sungas (31, 190, „Orions“). Treneris Cho Sangas-hyunas.

Nuostoliai. Lee Jungas-hyunas, Songas Gyo-changas (traumos).

Pasiruošimo rungtynės. Filipinai 78:81, Indonezija 104:81, Tailandas 120:53, Filipinai 77:82.

Venesuela

Venesuelos rinktinės pasiruošimo planus sugriovė COVID-19. Amerikiečiams atvykus į Europą buvo nustatyti du koronavirusu užsikrėtę krepšininkai, po to prie jų prisidėjo dar vienas, todėl Turkijos ir Italijos krepšinio federacijos atšaukė trejas numatytas Venesuelos rinktinės draugiškas rungtynes. Venesueliečiai šiapus Atlanto sužaidė tik su Cedi Osmano akademijos komanda, sudaryta iš jaunų turkų krepšininkų.

Užsikrėtusių Venesuelos rinktinės žaidėjų pavardės nebuvo paskelbtos, bet tarp jų, regis, buvo du pagrindinio penketo krepšininkai Nestoras Colmenaresas ir Jhornanas Zamora. Jiedu atvyko į Europą, bet galutiniame dvyliktuke jų pavardžių nėra. Tiesa, N.Colmenaresas stovyklos pradžioje negalėjo treniruotis dėl Venesuelos lygos atkrintamosiose varžybose patirtos traumos.

Į rinktinę šiais metais visai neatvyko Japonijos lygoje rungtyniaujantis Gregory Echenique, kuris taip pat praleido 2019 metų pasaulio pirmenybes ir, atrodo, nebeketina atstovauti savo šaliai.

Visi dabartiniai rinktinės žaidėjai pastarąjį sezoną žaidė Venesuelos klubuose. Tiesa, keli krepšininkai prie Venesuelos komandų prisidėjo tik per atkrintamąsias varžybas, kai pabaigė sezoną užsienyje. Europos klubams atstovavo Gregory Vargasas, Michaelis Carrera, Davidas Cubillanas ir J.Zamora, Argentinos lygoje žaidė N.Colmenaresas.

Jau keliolika metų rinktinėje žaidžiantys G.Vargasas, D.Cubillanas bei Heissleris Guillentas turėtų sudaryti komandos branduolį ir šiame olimpinės atrankos turnyre. Argentinietis treneris Fernando Duro taip pat daug tikisi iš M.Carreros bei pastarojo Venesuelos lygos sezono atradimu tapusio 21-erių Garly Sojo.

Olimpinė patirtis. Dalyvavo du kartus (1992 ir 2016 m.). Geriausia vieta – 10 (2016 m.).

2019 m. pasaulio čempionatas. 14 vieta. Lyderiai: H.Guillentas (13 tšk., 6,2 rez.perd.), M.Carrera (10 tšk.), N.Colmenaresas (9,2 tšk., 5,8 atk.kam.), M.Ruizas (4,2 tšk., 7,6 atk.kam.).

Sudėtis. G.Vargasas (35, 180, Karakaso „Cocodrilos“), G.Sojo (21, 195, Karakaso „Broncos“), D.Cubillanas (33, 182, Karabobo „Trotamundos“), P.Chourio (31, 186, „DC Spartans“), J.Vargasas (39, 196, Gvajanos „Gigantes“), L.Bethelmy (34, 200, Karakaso „Cocodrilos“), A.Cisnerosas (24, 199, Mirandos „Diablos“), M.Ruizas (30, 202, Karabobo „Trotamundos“), W.Graterolis (34, 204, „DC Spartans“), H.Guillentas (34, 183, Margaritos „Guaiqueries“), Y.Sifontesas (25, 188, „DC Spartans“), M.Carrera (28, 196, Margaritos „Guaiqueries“). Treneris Fernando Duro.

Nuostoliai. G.Echenique (atsisakė), J.Zamora, N.Colmenaresas, J.Ascanio.

Pasiruošimo rungtynės. C.Osmano akademija 84:47.

Lietuva

Olimpinė patirtis. Dalyvavo septyneriose olimpinėse žaidynėse (visose nuo 1992 m.). Tris kartus iškovojo bronzos medalius (1992, 1996 ir 2000 m.).

2019 m. pasaulio čempionatas. Užėmė 9 vietą. Lyderiai: J.Valančiūnas (14 tšk., 8,8 atk.kam.), L.Lekavičius (13 tšk.), D.Sabonis (10,5 tšk., 6,3 atk.kam.), M.Kalnietis (10 tšk., 5,4 rez.perd.).

Sudėtis. M.Kalnietis (34, 195, Krasnodaro „Lokomotiv“), D.Sabonis (25, 211, „Indiana Pacers“), R.Jokubaitis (20, 193, Kauno „Žalgiris“), J.Valančiūnas (29, 211, „Memphis Grizzlies“), M.Kuzminskas (31, 206, Krasnodaro „Lokomotiv“), G.Masiulis (23, 206, Panevėžio „Lietkabelis“), E.Bendžius (31, 207, Sasario „Dinamo“), R.Giedraitis (28, 200, Vitorijos „Baskonia“), T.Dimša (27, 195, Las Palmo „Gran Canaria“), M.Grigonis (27, 198, Kauno „Žalgiris“), L.Lekavičius (27, 184, Kauno „Žalgiris“), A.Butkevičius (28, 196, Vilniaus „Rytas“). Treneris Darius Maskoliūnas.

Nuostoliai. A.Gudaitis, E.Ulanovas (traumos).

Pasiruošimo rungtynės. Dominikos Respublika 95:62, Rusija 78:61, Dominikos Respublika 95:69.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: A. Valinskas ir A. Zuokas apie rinkimus ir vatnikus