EUROLYGA 2023

EČ atranka: nuskriausti estai, O. Katašo mašina, laimingas A. Bagatskis ir pikti ispanai Jau žinoma 11 komandų, liko dar 13 kelialapių

Per antrąjį atrankos langą kelialapius į Europos krepšinio pirmenybes iškovojo septynios komandos. Jos prisidės prie keturių baigiamojo turnyro šeimininkių, o Lietuvos krepšininkai dėl vieno iš likusių trylikos kelialapių turės kovoti kitų metų vasarį.

EČ atranka: nuskriausti estai, O. Katašo mašina, laimingas A. Bagatskis ir pikti ispanai.<br>FIBA nuotr.
EČ atranka: nuskriausti estai, O. Katašo mašina, laimingas A. Bagatskis ir pikti ispanai.<br>FIBA nuotr.
EČ atranka: nuskriausti estai, O. Katašo mašina, laimingas A. Bagatskis ir pikti ispanai.<br>FIBA nuotr.
EČ atranka: nuskriausti estai, O. Katašo mašina, laimingas A. Bagatskis ir pikti ispanai.<br>FIBA nuotr.
EČ atranka: nuskriausti estai, O. Katašo mašina, laimingas A. Bagatskis ir pikti ispanai.<br>FIBA nuotr.
EČ atranka: nuskriausti estai, O. Katašo mašina, laimingas A. Bagatskis ir pikti ispanai.<br>FIBA nuotr.
EČ atranka: nuskriausti estai, O. Katašo mašina, laimingas A. Bagatskis ir pikti ispanai.<br>T.Bauro nuotr.
EČ atranka: nuskriausti estai, O. Katašo mašina, laimingas A. Bagatskis ir pikti ispanai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2020-11-30 22:34, atnaujinta 2020-12-01 07:34

Pirmadienį atrankos turnyre pergalių virtines pratęsė neklumpančios Izraelio, Gruzijos ir Italijos rinktinės, užvakar įveikti ispanai išliejo pyktį ant rumunų, o vieną iš kelialapių pagriebė Ainaro Bagatskio treniruojama Ukrainos komanda.

Liko 13 laisvų vietų

2022 metų Europos pirmenybių dalyvių sąraše per paskutinį atrankos langą reikės užpildyti trylika eilučių. Tiek laisvų vietų liko po antrojo atrankos lango, per kurį kelialapius į stipriausių Senojo žemyno komandų turnyrą iškovojo Izraelis, Ispanija (A grupė), Kroatija (D grupė), Slovėnija, Ukraina (F grupė), Graikija bei Bosnija ir Hercegovina (H grupė).

Šios septynios komandos prisidėjo prie keturių baigiamojo turnyro šeimininkių Čekijos, Gruzijos, Vokietijos ir Italijos.

Tik viena iš šių vienuolikos komandų nedalyvavo praėjusiame Europos čempionate, kuris vyko 2017 metais. Po pertraukos į stipriausiųjų būrį grįš Bosnija ir Hercegovina.

Tačiau tik penkios iš šių komandų – Čekija, Vokietija, Italija, Graikija ir Ispanija – rungtyniavo praėjusių metų pasaulio pirmenybėse.

Per ketverias šio atrankos turnyro rungtynes po keturias pergales iškovojo Izraelis, Kroatija ir Gruzija, po tris – Belgija, Slovėnija, Prancūzija, Graikija bei Bosnija ir Hercegovina.

Nesėkmių dar nepatyrė dvi mažiau rungtynių žaidusios komandos Italija (trys pergalės) ir Vengrija (dvi).

Visas ketverias rungtynes pralaimėjo Rumunija ir Austrija. Pergalių taip pat neturi dvejas rungtynes žaidusi Šiaurės Makedonija.

Europos čempionato atrankos turnyre žaidžia 32 komandos, suskirstytos į aštuonias grupes. Iš kiekvienos grupės į baigiamąjį turnyrą pateks po tris komandas, tarp jų – Europos pirmenybių šeimininkės Čekija, Gruzija, Vokietija ir Italija. Šios komandos dalyvauja atrankos turnyre, bet joms kovoti dėl kelialapių nereikia.

Jei kuri nors iš būsimųjų šeiminininkų grupėje liks paskutinė ketvirta, į Europos pirmenybes nepateks komanda, toje grupėje užimsianti priešpaskutinę trečiąją vietą.

Du paskutinieji atrankos turnyro turai numatomi 2021 metų vasario 18-22 dienomis.

FIBA planavo Europos pirmenybes surengti 2021 metų rugsėjo 2-19 dienomis, bet dėl pandemijos turnyras nukeltas į 2022 metų rugsėjo 1-18 dienas.

Estai jaučiasi nuskriausti

Per šį atrankos langą aplinkybės labai nepalankiai susiklostė Estijos rinktinei. Estai rengė B grupės varžybas, bet neteko galimybės pasinaudoti aikštės pranašumu per svarbiausias rungtynes su Šiaurės Makedonijos rinktine. Rungtynės buvo atšauktos, nes keli makedonų delegacijos nariai užsikrėtė koronavirusu.

Ko gero labiausiai dėl to nusivylė buvęs Kauno „Žalgirio“ gynėjas Kerras Kriisa, dėl rinktinės sukoręs ilgą kelią namo iš Amerikos. 19-metis estas šį rudenį pradėjo mokytis Arizonos universitete, bet tai jam nesutrukdė atvykti į Europos pirmenybių atrankos rungtynes.

„Nors rengėme šio atrankos lango varžybas, atšakus rungtynes su makedonais, pranašumo neturėjome. Tarsimės su FIBA, kaip tą ištaisyti“, – žadėjo Estijos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Keio Kuhi.

Paaiškėjus, kad Šiaurės Makedonijos rinktinė žaisti negalės, FIBA pasiūlė per šį langą papildomai surengti Estijos ir Italijos rinktinių rungtynes (taip, kaip F grupėje dėl koronaviruso iškritus vengrams buvo surengtos neplanuotos Slovėnijos ir Austrijos rinktinių rungtynės). Tačiau estai žaisti nesutiko.

Debiutantų išbandymas

Vienintelėse pirmadienį Taline vykusiose rungtynėse beveik visą laiką pirmavusi Italijos rinktinė ramiai nugalėjo Rusijos komandą 70:66.

Italams nesutrukdė net tai, kad treneris Romeo Sacchetti per šį langą pakvietė daug jaunos kartos krepšininkų, o pirmadienį leido nemažai žaisti penkiems rinktinės naujokams.

Nors Italijos krepšininkams nereikia kovoti dėl kelialapio, jie žaidžia geriausiai B grupėje – laimėjo visas trejas rungtynes. Rusija laimėjo dvejas iš trejų rungtynių, Estija – vienerias iš trejų. Į Taliną atvykusi, bet dėl epidemijos per šį langą nė karto nežaidusi Šiaurės Makedonijos komanda per dvejas anksčiau žaistas rungtynes pergalių neiškovojo.

Prisiminė ir lietuvius

Iš Liublianos ne tuščiomis grįš Ukrainos rinktinė, kuriai vadovauja buvęs Kauno „Žalgirio“ žaidėjas ir treneris Ainaras Bagatskis. Ukrainiečiai pirmadienį F grupės rungtynėse nugalėjo Austrijos komandą 70:67 ir iškovojo teisę žaisti Europos pirmenybėse.

Ukrainos komandos pergalę užtikrino gynėjai Oleksandras Mišula (20 taškų) ir LKL žaidęs Denysas Lukašovas (14 taškų). Tuo tarpu kitas buvęs LKL krepšininkas Viačeslavas Bobrovas nepelnė nė taško.

„Būtų buvę naivu tikėtis lengvo pasivaikščiojimo, – sakė A.Bagatskis. – Dabar visi moka žaisti krepšinį. Privalome padaryti išvadas ir išsiaiškinti, kodėl taip dažnai klydome. Tačiau šiandien svarbiausia, kad laimėjome. Noriu padėkoti visiems krepšininkams, kiekvienas iš jų prisidėjo prie pergalės.

Mes – jau Europos pirmenybėse. Jėga! Didžios krepšinio valstybės Lietuva ir Serbija kelialapio dar neiškovojo, o mes jį jau turime“.

Šioje grupėje pirmadienį vyko tik vienerios rungtynės, nes Vengrijos rinktinė išvyko namo keliems žaidėjams užsikrėtus koronavirusu.

Vengrai kol kas žaidė tik du kartus ir iškovojo dvi pergales. Kitos komandos žaidė po ketverias rungtynes. Slovėnai laimėjo tris kartus, ukrainiečiai – du, austrai – nė karto.

Kelialapius kol kas užsitikrino tik Slovėnijos ir Ukrainos rinktinės. Austrai aplenktų vengrus, jei laimėtų abejas tarpusavio rungtynes, o Vengrijos rinktinė nebeiškovotų nė vienos pergalės.

M.Ponitka keliavo tuščiai

Atrankos turnyre nestringa Izraelio krepšinio legendos Odedo Katašo sukurtas mechanizmas. Jo treniruojama Izraelio rinktinė pirmadienį pranoko Lenkijos komandą 78:72 ir pasiekė ketvirtąją iš eilės pergalę.

„Nuostabu. Nors mūsų krepšininkai jauni, jie žaidė labai brandžiai, – džiaugėsi O.Katašas. – Komandoje puiki atmosfera, krepšininkai įvykdė 99 nuošimčius žaidimo plano. Buvo sunku, bet įveikėme stiprius varžovus“.

Lenkijos rinktinėje jau žaidė Sankt Peterburgo „Zenit“ gynėjas Mateuszas Ponitka. Jis į Valensiją atskrido dar prieš pirmąsias rungtynes, bet šeštadienį lenkų lyderiui žaisti su rumunais nebuvo leista dėl teigiamo koronaviruso testo. Tai nustebino Lenkijos delegaciją, nes M.Ponitka prieš kelias savaites jau sirgo COVID-19.

Vis dėlto pakartotinių testų rezultatai buvo neigiami ir M.Ponitka gavo leidimą prisidėti prie komandos. Jis į izraeliečių krepšį įmetė 23 taškus, bet varžovų puolimas buvo įvairesnis.

Kitose šios grupės rungtynėse Ispanijos rinktinė sutriuškino Rumunijos krepšininkus 94:41.

Kelialapius į Europos pirmenybes užsitikrino visas ketverias rungtynes laimėję izraeliečiai ir dvi pergales iškovoję ispanai. Lenkai taip pat laimėjo du kartus, bet juos dar gali aplenkti kol kas pergalių neturintys rumunai.

Tiesa, toks scenarijus yra beveik neįtikėtinas. Rumunijos rinktinė į trečiąją vietą pakiltų nebent tuo atveju, jei laimėtų abejas likusias rungtynes, o lenkai patirtų du pralaimėjimus. Maža to, rumunams reikia atsiskaityti su lenkais bent 30 taškų skirtumu, nes tokiu skirtumu Lenkijos krepšininkai laimėjo pirmąsias tarpusavio rungtynes.

Padėka lyderiui

Po šeštadienį gauto antausio nuo šveicarų atsitiesė Serbijos rinktinė. Ji pirmadienį nugalėjo E grupės šeimininkę Suomijos komandą 75:66.

Įpykę serbai per kelias pirmąsias minutes įgijo dviženklę persvarą 15:5, bet šiauriečių visiškai nepalaužė. Iki rungtynių pabaigos spyriojęsi suomiai keliskart mažino skirtumą, tačiau ne tiek, kad Serbijos krepšininkai galutinai sutriktų ir atiduotų pergalę.

Kitose šios grupės rungtynėse dėl kelialapio nekovojanti, bet varžovams jokių nuolaidų nedaranti Gruzijos rinktinė nugalėjo Šveicarijos komandą 91:84.

„Ypač noriu padėkoti Tornikei Šengelijai, – sakė gruzinus treniruojantis buvęs Kauno „Žalgirio“ strategas Ilias Zouros. – Jis atvyko iš Maskvos CSKA klubo iškart po sunkių rungtynių su Madriro „Real“ komanda ir buvo su mumis visą laiką. Jis dar kartą parodė, kaip myli savo tėvynę. Tą patį galiu pasakyti apie Giorgį Šermadinį ir visus kitus Gruzijos krepšininkus“.

Gruzijos rinktinė turi keturias pergales, Serbijos – dvi, Suomijos ir Šveicarijos – po vieną. Šioje grupėje kol kas nepaaiškėjo nieko. Gruzinai Europos pirmenybėse žais, nes bus jų šeimininkai, o kitos trys komandos tęsia kovą dėl likusių dviejų kelialapių.

Kas laukia lietuvių?

Lietuvos rinktinė per šį atrankos langą laimėjo vienerias iš dvejų rungtynių. C grupės šeimininkai lietuviai penktadienį sensacingai nusileido danams 76:80, o sekmadienį įtikinamai nugalėjo belgus 84:71.

Savaitgalio čempionais tapo Danijos krepšininkai, sekmadienį sukūrę dar vieną sensaciją ir palaužę čekus 91:90. Be pergalių iš Vilniaus išvyko Čekijos rinktinė, kuri penktadienį pralaimėjo ir Belgijos ekipai 62:90.

Po keturių turų Belgijos sąskaitoje yra trys pergalės, Lietuvos ir Danijos – po dvi, Čekijos – viena. Čekija bus viena iš keturių Europos pirmenybių šeimininkių, todėl jai nereikia kovoti dėl kelialapio. Dėl dviejų kelialapių į baigiamąjį turnyrą varžosi Belgijos, Lietuvos ir Danijos rinktinės.

Pagal pradinį tvarkaraštį Lietuvos rinktinė dvejas paskutiniąsias atrankos rungtynes turėtų žaisti išvykose: vasario 19 dieną – Čekijoje, vasario 22 dieną – Danijoje. Belgijos ekipa tomis pačiomis dienomis turėtų priimti iš pradžių Danijos, paskui – Čekijos krepšininkus.

Vis dėlto labiau tikėtina, kad visos keturios komandos vėl suvažiuos į vieną miestą. Bent taip šiuo metu planuoja varžybas rengianti FIBA.

4 turas

A grupė (Valensija)

Izraelis – Lenkija 78:72. J.Cohenas 14, G.Mekelis 12, G.Pnini 10/ M.Ponitka 23, M.Sokolowskis 15, D.Kuligas 11.

Ispanija – Rumunija 94:41. D.Brizuela 17, T.Perezas 12, J.Barreiro ir Q.Colomas po 11/ L.Tohatanas 13.

Lentelė: Izraelis – 4, Ispanija ir Lenkija – po 2, Rumunija – 0.

B grupė (Talinas)

Rusija – Italija 66:70. A.Voroncevičius 11/ A.Tessitori 27, G.Ricci 12, M.Spissu 11.

Lentelė: Italija – 3/3, Rusija – 2/4, Estija – 1/3, Šiaurės Makedonija – 0/2.

E grupė (Espas)

Šveicarija – Gruzija 84:91. M.Mladžanas 19, R.Kovačas 17, J.Kazadi 10, 10 rez.perd./ Th.McFaddenas 24, T.Šengelija 17, G.Bakradzė 12, G.Šermadinis 11.

Serbija – Suomija 75:66. D.Andžušičius 19, A.Avramovičius 17, D.Apičius 12/ E.Maxhuni 15, S.Salinas 10, ... J.Wilsonas 6.

Lentelė: Gruzija – 4, Serbija – 2, Suomija ir Šveicarija – po 1.

F grupė (Liubliana)

Ukraina – Austrija 70:67. O.Mišula 20, D.Lukašovas 14, ... V.Bobrovas 0/ B.Guttlis 16, B.Vujoševičius 15, R.Mahalbašičius 11.

Lentelė: Slovėnija – 3/4, Vengrija – 2/2, Ukraina – 2/4, Austrija – 0/4.

C grupė

Lentelė: Belgija – 3, Lietuva ir Danija – po 2, Čekija – 1.

D grupė

Lentelė: Kroatija – 4, Nyderlandai – 2, Švedija ir Turkija – po 1.

G grupė

Lentelė: Prancūzija – 3, Didžioji Britanija ir Juodkalnija – po 2, Vokietija – 1.

H grupė

Lentelė: Bosnija-Hercegovina ir Graikija – po 3, Latvija ir Bulgarija – po 1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.